Oferte si subîntelesuri, la sedinta de CL Husi! (VIDEO)

PROBLEMÃ… La sedinta de ieri a Consiliului Local Husi, doar doisprezece alesi au fost prezenti, motiv pentru care comisiile de specialitate s-au fãcut provizoriu, doar pentru a se putea aproba un proiect de hotãrâre privind atragerea unor fonduri europene, în vederea cumpãrãrii de tablete pentru elevi. Pânã când toti colegii vor fi prezenti, pentru a se alege inclusiv viceprimarul, deja s-a dat un semnal în privinta modului în care vor activa consilierii ALDE. Primarul Ciupilan le-a fãcut prima ofertã: “Dacã nu vã asociati cu PNL-ul, vã dãm douã comisii de la PSD si pa!”, le-a spus, franc, Ciupilan. Cãtãlin Tocu a avut o reactie cu destul subînteles, bãtând cu apropoul înspre colegii de la PNL: “Pãreti într-adevãr mai prietenos asa, cã PNL-ul nici mãcar nu se uitã la noi”. Lucrurile au rãmas în stand-by, pânã când formula Consiliului va fi completã.

“Ca sã putem trece pe ordinea de zi acest proiect (cel privind accesarea de fonduri europene, pentru tabletele elevilor, n.r.) avem nevoie de comisii. Eu am vorbit si cu domnul Bobârnat de la PNL, i-am spus despre ce este vorba. Eu v-as sugera sã faceti comisiile în mod proportionat. Probabil, sãptãmâna viitoare sau în douã sãptãmâni si ceilalti consilieri depun jurãmântul (poate se îndreaptã si domnul Bobârnat si doamna Rotariu), sã fim în efectiv complet, sã ne alegem si viceprimarul si sã finalizãm comisiile”, a spus primarul Ciupilan, la începutul întrunirii. Secretarul general al Primãriei municipiului Husi, jr. Monica Dumitrascu, a precizat: “Codul administratiei prevede cã presedintele poate fi ales pentru maxim trei luni, pânã acum s-a ales în fiecare lunã, dacã doriti… “. A fost însã întreruptã de primarul Ciupilan, care a venit cu o propunere ce s-a vrut un fel de ofertã cãtre consilierii sãi, dar mai ales pentru cei ai Opozitiei, în asa fel încât sã se “lege” armonia si în CL Husi. “O propunere de la mine. Avem 19 consilieri, în fiecare lunã sã fie câte unul. Asta este o propunere de-a mea, dacã vreti sã tineti cont de ea”, a spus primarul. Monica Dumitrascu a sustinut ideea, prin avansarea unei variante: “Poate sã fie în ordine alfabeticã”, a spus aceasta. Ioan Valeriu Ciupilan, fost viceprimar într-un mandat anterior si acum regãsit în functia de consilier pe listele PSD, l-a propus pe Sergiu Boeru.

ALDE trebuie sã se alãturi ori PNL, ori PSD, în cadrul Consiliului Local Husi

“Constituirea comisiilor de specialitate trebuie fãcutã cu respectarea configuratiei rezultate în urma alegerilor locale. Astfel, PSD are 11 mandate, PNL – 6 mandate, ALDE – 2 mandate. Propunerile pentru comisii se pot face de cãtre grupurile de consilieri care au, conform Codului Administrativ, cel putin trei membri. De aceea, domnii consilieri de la ALDE trebuie sã se asocieze cu unul din cele douã partide. Deocamdatã, dacã nu s-a ajuns la un consens.. “, a explicat Monica Dumitrascu. A fost întreruptã de primarul Ioan Ciupilan, care a propus un calcul matematic pentru împãrtirea echilibratã a locurilor în comisiile de specialitate, adãugând cã “între timp, si domnul Filip si domnul Tocu pot sã se hotãrascã, dar poate s-au hotãrât deja, cã nu avem nimic împotrivã”, a spus primarul Ioan Ciupilan. 

“Pãreti, într-adevãr, mai prietenos asa, cã PNL-ul nici mãcar nu se uitã la noi”

În salã, din partea ALDE se afla doar avocatul Cãtãlin Tocu, cel care a tintut sã precizeze: “Trebuie sã primim o invitatie, deci asa mã gândesc cã prevederea articolului 208 din Codul Administrativ prevede cã trebuie sã existe un grup format din minim 3 consilieri. Din nefericire, urmare a alegerilor de acum câtva timp în urmã…”. “Sau din fericire pentru noi”, l-a întrerupt primarul. “Sau din fericire, nu stiu, vedem… “, a continuat avocatul Tocu. “Mai glumim acum, îti dai seama. Deci, Cãtãlin, eu nu spun nimic astãzi, cã trebuie sã vinã si “Bitu”, si Radu, sã vinã si Nacu si Cãtãlina si toti. Pentru cã e simplu. Noi avem grup, PNL-ul are grup. Voi (ALDE, n.r.) trebuie sã vã decideti, unde vã duceti, în ce grup. Dar eu îmi amintesc din mandatul trecut cã PMP-ul a avut tot doi membri. Dar s-a gãsit solutie. Dacã nu vã asociati cu PNL-ul, vã dãm douã comisii de la PSD si pa! Pe care le doriti dumneavoastrã, nu am nicio problemã, din punctul meu de vedere. Dacã PNL-ul nu vrea sã vã asociati cu ei, nici cu PSD-ul, eu, din partea PSD, cât mai pot reprezenta eu acest partid, propun ca douã locuri sã vi se dea vouã, ca sã puteti face parte dintr-o comisie”, i-a ofertat Ciupilan, pe cei de la ALDE. Avocatul Cãtãlin Tocu a reactionat într-un mod amuzant, dar cu subînteles: “Pãreti, într-adevãr, mai prietenos asa, cã PNL-ul nici mãcar nu se uitã la noi”. “N-am înteles”, a insistat primarul. “Zic, pãreti mai prietenos asa, sunã a invitatie serioasã”, a spus avocatul, în timp ce membrii PNL, prezenti în salã s-au întors mirati înspre locul în care se afla Cãtãlin Tocu, iar unul dintre ei s-a auzit spunând. “Asa suntem cu scaunele asezati, nu cã nu ne uitãm. Ne întoarcem chiar cu toatã seriozitatea”. Primarul a intervenit: “Nu mai vreau ceartã, v-am spus. Nu mai vreau campanie electoralã, am închis problema asta, întelegeti-mã odatã. M-am sãturat numai de acuzatii, de a demonstra nevinovãtii sau de a demonstra cã altul este vinovatul. Eu v-am propus toate variantele, voi decideti”.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ