OFICIAL: Focar de pestă porcină africană la porcii domestici din localitatea Mireni, comuna Coroiești (FOTO)

CONFIRMARE… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletinul de analiză cu numărul 10300/ 29.01.2021, un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitatea Mireni, comuna Coroiești.

Toate cele 22 de capete de porcine prezente în exploatație au fost ucise și neutralizate, proprietarul animalelor urmând a fi despăgubit, conform legislației în vigoare. Au fost efectuate dezinfecții la nivelul exploatației infectate, a mijlocului de transport al cadavrelor și a locului unde cadavrele au fost neutralizate.

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 03.02.2021 Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în cazul focarului de pestă porcină africană, declarat la porcii domestici din gospodăria populației. Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected], iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail: [email protected] și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ