spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Ofiterul Fanache, condamnat din nou

- Advertisement -

PEDEAPSÃ Un fost cãpitan de la Centrul Militar Judetean, Mihai Fanache, a primit o condamnare cu suspendare de doi ani, printr-o sentintã a magistratilor Tribunalului Vaslui. Fanache a mai fost condamnat cu suspendare în alte douã dosare, într-o afacere cu permise de conducere obtinute în mod nelegal. Fostul cãpitan a fost trimis în judecatã sub acuzatia de trafic de influentã, fiind acuzat cã ar fi luat 800 de euro de la o persoanã în schimbul promisiunii cã îl va ajuta sã obtinã permisul de conducere. Magistratii vasluieni au decis sã confiste, “în folosul statului, suma de 800 euro, sau contravaloarea în lei”, astfel cã persoana care a dat mitã pentru a obtine permis de conducere nu va vedea niciun cent.

Pe 4 ianuarie a.c., judecãtorii Tribunalului Vaslui au dat sentinta în cazul fostului ofiter MApN, Mihai Fanache, cel care a fost acuzat de faptul cã a încasat bani de la diverse persoane, în schimbul promisiunii cã va interveni la politisti de la Rutierã, pentru a obtine permise de conducere mai usor. În 2005, vasluianul Eugen Câtea trebuia sã obtinã permis de conducere pentru categoria B, dar nu s-a prezentat în cele douã perioade în care fusese programat pentru examinare. În vara acelui an, a mers la proba teoreticã, în mai multe rânduri, însã a cãzut de fiecare datã. În toamnã, Câtea s-a plâns la Fanache, cu care s-a întâlnit întâmplãtor pe stradã, iar acesta, ofiter activ în acel moment, i-a spus cã are pile la Politie si-l ajutã, contra unei sume de bani. Conform procurorilor, “învinuitul Fanache Mihai i-a solicitat vãtãmatului (Câtea, n.r.) numãrul de telefon, spunându-i cã îl poate ajuta în obtinerea permisului de conducere, întrucât are influentã asupra comisarului de politie Mosneagu Florinel, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere (SPR). Este de precizat faptul cã respectivul ofiter de politie si-a desfãsurat activitatea în cadrul SPR al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, pânã la data de 1 martie 2006, însã de la data de 15 aprilie 2005 competenta în organizarea examenului si eliberarea permiselor de conducere auto fusese preluatã de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule Vaslui, serviciu nou înfiintat. Mai este de precizat faptul cã învinuitul Fanache Mihai îl cunostea pe ofiterul de politie deoarece fusese coleg de serviciu cu fratele acestuia, pentru cã se mai întâlniserã la activitãti cu caracter sportiv (meciuri de fotbal) si pentru cã nasul de cununie al învinuitului este cumãtru cu politistul”. Mihai Fanache ar fi primit 800 de euro de la Câtea, în schimbul promisiunii cã îl va ajuta sã obtinã permisul de conducere. Desi a dat banii, Eugen Câtea nu a primit permisul si a fãcut presiuni, cerându-si banii înapoi. Încoltit, Fanache a semnat un document, pe 4 decembrie 2010, în care se angaja sã-i restituie lui Câtea suma de 5.000 de lei în douã rate, 2.500 pânã pe 16 decembrie 2010 si 2500 pânã pe 16 ianuarie 2011. Între timp, Câtea l-a contactat si pe comisarul Mosneagu, iar politistul l-a îndemnat sã-l reclame pe mincinos la Parchet. Nu a fost singurul în aceastã situatie. Si alti vasluieni l-au reclamat cã ar fi primit bani în situatii similare, astfel cã Fanache a fost trimis în judecatã pentru trafic de influentã.

Numai pedepse cu suspendare, pe bandã rulantã

Trei dosare au fost pe rolul instantelor de judecatã împotriva lui Fanache. În primele douã, în care fostul cãpitan era judecat pentru infractiuni similare, s-au dat pedepse cu suspendare. Pe 4 ianuarie, în dosarul lui Eugen Câtea, magistratii Tribunalului Vaslui au mai dat o sentintã cu suspendare. “Condamnã pe inculpatul Fanache Mihai pentru sãvârsirea infractiunii de trafic de influentã la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit.a , 34 alin.1 lit.b si 36 alin. 1 si 2 Cod penal dispune contopirea pedepsei de 2 ani închisoare aplicatã prin prezenta sentintã penalã cu pedepsele de : 1 lunã închisoare aplicatã prin Sentinta penalã nr. 1318/10.11.2009 a Judecãtoriei Vaslui; 2 ani închisoare aplicatã prin Sentinta penalã nr. 124/11.05.2010 a Tribunalului Vaslui si 6 luni închisoare aplicatã prin Sentinta penalã nr. 684/21.05.2010 a Judecãtoriei Vaslui, urmând ca inculpatul Fanache Mihai sã execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare. În temeiul art. 81 alin.1 Cod penal si art. 85 alin. 3 Cod penal suspendã conditionat executarea pedepsei pe durata prevãzutã de art. 82 alin1 Cod penal, respectiv pe durata de 4 ani, de la data de 23.11.2009 când Sentinta penalã nr. 1318/10.11.2009 a Judecãtoriei Vaslui a rãmas definitivã prin neapelare”, se aratã în sentinta Tribunalului Vaslui.

A pãcãlit un vasluian cu… un post de jandarm!

Acelasi Fanache a fost trimis în judecatã si pentru alte fapte penale. În februarie 2009, fostul cãpitan i-a promis unui fost subaltern din cadrul Centrului Militar Judetean cã îi va facilita angajarea la Inspectoratul Judetean de Jandarmi, drept pentru care i-a cerut 1.000 de euro. Omul s-a împrumutat de bani si, în februarie 2009, a dat suma de 4.500 de lei, crezând în cuvântul fostului cãpitan. Timpul a trecut si, cum nu s-a schimbat nimic, i-a cerut lãmuriri lui Fanache. Mincinos, acesta a invocat cã mai este nevoie de o caracterizare de la un fost loc de muncã, respectiv de la unitatea militarã. Când s-a interesat la Jandarmi de situatia dosarului sãu, pãgubitul avea sã afle cã nu se fãceau angajãri din 2007. Supãrat, a mers la politie si si-a reclamat fostul sef, care a primit ulterior o condamnare cu suspendare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.