spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Olimpiada Națională de Matematică, la final: subiecte foarte grele la clasa a V-a: Două Mențiuni de Onoare pentru județul Vaslui (FOTO)

- Advertisement -

COMPETIȚIE… Olimpiada Națională de Matematică a ajuns ieri, 12 mai, la final. 51 de elevi din toată țara au fost premiați la Vaslui de Ministerul Educației pentru rezultatele excepționale obținute. Pe lângă diplomele și medaliile acordate de Societatea de Științe Matematice din România, copiii au primit și câte un premiu financiar la care a contribuit și Consiliul Local Vaslui. Cei doi elevi din Vaslui, Tudor Parfene de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” și Matei Cornea de la Școala “Mihail Sadoveanu” au obținut Mențiuni de Onoare. Profesorii, elevii participanți la olimpiadă și părinții acestora au rămas impresionați de căldura cu care au fost primiți, precum și de cum arată orașul. „Aproape de fiecare dată, județele mici fac surprize foarte frumoase, în sensul că dau totul pentru a organiza cât mai bine o olimpiadă. Iar Vasluiul nu s-a dezis. Organizarea a fost foarte bună și am apreciat efortul gazdelor”, ne-a declarat o profesoară. Dincolo de aceste impresii pozitive, au existat și o serie de critici referitoare la gradul ridicat de dificultate al subiectelor pentru clasa a V-a. “Să dau o problemă combinatorică la clasa a V-a este mult, mult prea mult. Oferind acestor copii probleme ale căror metode de rezolvare se studiază la final de gimnaziu și la liceu, mă refer aici la metoda combinațiilor, nu facem decât să îi îndepărtăm de olimpiade, să îi speriem”, ne-a declarat un profesor de matematică. Cel mai mare punctaj obținut la clasa a V-a a fost 19, punctajul maxim pe care ar fi putut să îl obțină fiind 28. Surpriza din acest a venit din Dolj: Ana Teodora Gabriela, elevă în clasa a IV-a, a concurat la clasa a VI-a și a obținut punctaj maxim. Aceasta a fost răsplătită cu Premiul I și medalie de aur din partea SSMR.

192 de elevi din toată țara au participat la Olimpiada Națională de Matematică, clasele a V-a și a VI-a, desfășurată în perioada 9-12 mai la Vaslui. Aceștia au fost cazati în mai multe locatii din Vaslui: Hotel Vaslui, Hotel Racova, Pensiunea Tosca și La Conac. Pe lângă profesorii care au însoțit loturile județene, la Vaslui au ajuns și foarte mulți părinți, în competiție fiind cei mai mici elevi de gimnaziu. Vineri, după proba de concurs, susținută la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, olimpicii ajunși la Vaslui au vizitat Parcul Copou, au participat o piesă de teatru prezentată pe scena Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir”, iar apoi au mers la ansamblul Curțile Domnești de la Biserica Sfântul Ioan. “Este prima dată când am ajuns aici, iar Vasluiul pot spune că este o surpriză frumoasă pentru noi. Un oraș foarte curat, foarte verde și cu oameni calzi și primitori. Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu părintele bisericii la care am fost în vizită (n.r. preotul Mogoș de la Biserica Sfântul Ioan). O gazdă impresionantă, neașteptat de jovială, le-a vorbit copiilor despre puterea educației și despre valori”, a declarat unul dintre părinți.

Subiecte de coșmar la clasa V-a

Dacă elevii și profesorii au avut în general numai cuvinte de laudă la adresa gazdelor, cele mai multe discuții au apărut la subiectele olimpiadei, în special la cele de clasa a V-a. Toate cele patru probleme pe care elevii de clasa a V-a le-au avut de rezolvat au depășit cu mult nivelul de studiu. Motiv pentru care cel mai mare punctaj obținut la această clasă a fost 19. Gradul exagerat de dificultate i-a nemulțumit pe profesori, care comentau pe seama lor, vineri, în așteptarea rezultatelor inițiale. „Să dau o problemă combinatorică la clasa a V-a este mult, mult prea mult. Oferind acestor copii probleme ale căror metode de rezolvare se studiază la final de gimnaziu și la liceu, mă refer aici la metoda combinațiilor, nu facem decât să îi îndepărtăm de olimpiade, să îi speriem. Ce va crede un copil care obține 0,5 puncte sau 1 punct la o olimpiadă națională? Că el nu este de olimpiadă și că tot efortul lui a fost inutil. Evident, olimpiada înseamnă performanță, un nivel ridicat, dar totuși să nu o ducem în extremă, pentru că rolul acestor competiții nu este să formeze niște roboți, ci niște elevi cât mai compleți, din toate punctele de vedere”, a fost una dintre vocile critice din rândul profesorilor. “Una este să existe una-două probleme cu un grad de dificultate cât mai ridicat, dar alta este ca toate patru să fie la fel de grele. Eu cred că punctajele obținute la clasa a V-a arată, fără tăgadă, că propunătorii de subiecte au exagerat în acest an. Elevii de a V-a care au reușit să obțină o distincție la olimpiada din acest an sunt cu adevărat promițători și probabil vom mai auzi de ei. Asta dacă nu i-au speriat subiectele, dar eu sper că nu”, a spus un alt cadru didactic. Pe fondul punctajelor mici, la clasa a V-a s-a înregistrat un număr record de contestații. Nu mai puțin de 60 din totalul de 92 au contestat nota primită și au solicitat vizualizarea lucrărilor. Au sperat că vor reuși să convingă corectorii că soluțiile propuse de ei erau viabile, însă punctajele inițiale nu au fost modificate semnificativ, astfel că și după contestații, cel mai mare punctaj a fost tot 19, iar cel mai mic 0,5. Trei elevi din București, cu același punctaj, au obținut Premiul I din partea Ministerului Educației Naționale și medalie de aur din partea SSMR: Traian Danciu de la Liceul Teoretic Școala Europeană București, Iustin Drăgușanu și Mircea Colțoiu, ambii de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică.

Clasa a VI-a: șapte elevi cu punctaj maxim

PERFORMANȚĂ… Pe cât de mici au fost punctajele la clasa a V-a, pe atât de mari au fost la clasa a VI-a, unde nu mai puțin de șapte elevi au reușit să obțină punctajul maxim de 28 de puncte. De altfel, subiectele mult mai accesibile de la această clasă a făcut ca numărul elevilor premianți să fie unul record. Peste jumătate dintre elevii de clasa a VI-a au obținut punctaje de peste 20. Din totalul de 100 de participanți la clasa a VI-a, 97 au obținut distincții pentru că au avut punctaje foarte mari. Șapte dintre ei au fost răsplătiți cu Premiul I din partea Ministerului Educației Naționale și medalie de aur din partea SSMR: Mihai Cosmin Boac de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Ana Teodora Gabriela Chiser de la Colegiul Național “Frații Buzești” Craiova, Filip Ciocârlie de la Colegiul Național “C. D. Loga” Timișoara, Radu Mihai Enache de la Teoretic Internațional de Informatică, Radu Ștefan Grigorie de la Colegiul Național “Carol I” Craiova, Paul Daniel Mihai de la Teoretic Internațional de Informatică și Irina Pilipouțanu de la Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” Pitești.

Secretar de stat în Ministerul Educației: “Mii de mulțumiri gazdelor, au făcut un efort fantastic”

FELICITARI… Prezent la festivitatea de premiere, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, i-a felicitat pe elevi și a mulțumit Inspectoratului Școlar și autorităților locale pentru modul în care au organizat Olimpiada Națională de Matematică. “Vreau să ne bucurăm pentru toți cei care au reușit acum, dar pe de altă parte, să vedem olimpiada așa cum este ea: un loc în care vă faceți prieteni, un loc în care învățați să îi respectați pe ceilalți, un loc în care, chiar dacă nu vedeți, recunoașteți munca profesorilor din spatele vostru, recunoașteți munca profesorilor din comisie, învățați să deveniți mai buni, învățați să vedeți și adevărul celuilalt, creșteți într-o comunitate de mici matematicieni și de viitori cetățeni de extrem de mare valoare pentru noi. Felicitări celor care au luat acum premii, felicitări mai ales celor care au învățat ceva la această olimpiadă. Mii de mulțumiri gazdelor pentru că, în 15 ani am văzut multe organizări , nu este deloc ușor, iar cei de aici au făcut un efort fantastic. Toți cei de aici sunt părinți și se bucură de bucuria voastră. Pe cei de clasa a V-a îi așteptăm și la anul, iar celor de clasa a VI-a sper că le-am dat aripi să zboare și mai sus”, a spus Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Cerinte si barem la a 5-a..complet aiurea ..nu am mai lasat copilul sa faca contestație…nu se merita !
    Ex: problema 4 ..cati copii au desenat acea tabla ?..
    0 COPII…PTR CA NU ATI CERUT-O
    ASA CA -4 ESTE NOTA VOASTRA
    Copii foate buni deca v-ati batut cu nerusinare joc!
    Data viitoare mai multa atentie …

  2. Cerinte si barem la a 5-a..complet aiurea ..nu am mai lasat copilul sa faca contestație…nu se merita !
    Ex: problema 4 ..cati copii au desenat acea tabla ?..
    0 COPIII…PTR CA NU ATI CERUT-O
    ASA CA -4 ESTE NOTA VOASTRA
    Copiii foate buni deca v-ati batut cu nerusinare joc!
    Data viitoare mai multa atentie …

  3. O fata de clasa a IV-a a fost premiata pentru rezolvarea subiectelor de la clasa a VI-a, si felicitari pentru aceasta, este chiar o realizare. Pentru rezolvarea subiectelor de cls. a V-a n-au gasit probabil nici un elev de liceu disponibil, dar acesta cu siguranta ar fi reusit sa le rezolve.

    • Sa fi fost oare cu dedicatie subiectele de la a VI-a ca sa se demonstreze genialitatea fetei profului de la Craiova? Sa speram ca nu, dar cam este dubios. Subiectele de a sasea au fost mai usoare ca la judeteana.
      Cand un profesor-tata vrea sa intinda limitele propriului copil dincolo de extrem, sa arate cat e de destept, spune multe despre el ca parinte.

      ps. Grupul de Facebook Olimpiada Nationala de Matematica salută abordarea temei delicate a subiectelor de la nationala in publicatia dv. Pentru presa centrala asemenea subiecte nu reprezinta interes. Ei promoveaza vedetele de carton nu olimpicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.