spot_img
17.9 C
Vaslui
22-iun.-2024
spot_img

Cum iti poti pierde casa!

- Advertisement -

Om de afaceri husean, scos afarã din vilã, pentru o datorie de 30.000 de lei!

FALIMENT Pentru o datorie de 30.000 de lei, cãtre Casa de Ajutor Reciproc “Podul Înalt” IFN Vaslui, mâine, un om de afaceri husean va fi scos afarã din casa pe care acesta si-a construit-o pe strada Gãrii! Portãreii l-au anuntat acum 8 zile cã va fi executat silit, dupã ce imobilul a fost vândut la licitatie, cu un pret derizoriu, de 97.000 lei. Huseanul nu neagã însã debitul cãtre CAR “Podul Înalt” IFN Vaslui, ci contestã doar nerespectarea procedurii legale de scoatere la licitatie a vilei si vânzarea ei la un pret de nimic. Cum bãnuiala omului este cã la mijloc ar fi vorba despre mâna samsarilor, gata sã acapareze casele oamenilor înglodati în datorii, huseanul Ioan Darie a formulat plângere penalã cãtre procurorul general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi împotriva executorului judecãroresc vasluian, care s-a ocupat de vânzarea imobilului.

O vilã cochetã, de pe strada Gãrii din Husi, cu 355,62 mp, teren aferent, care în evidentele Primãriei Husi figureazã cu valoare de impunere de 366.452 lei, a ajuns un chilipir, pentru cine a stiut sã se descurce în asa fel încât sã punã mâna pe un asemenea imobil, la pretul de doar 97.000 de lei. Cam asa s-ar mai putea rezuma situatia dramaticã a unui husean pe care împrumuturile fãcute de-a valma, teoretic, “pentru a-si salva afacerea” (un magazin de instalatii sanitare, în centrul Husului, n.r.) l-au adus la sapã de lemn. Cel care i-a pus însã capac a fost împrumutul contractat în 2011, de la CRP “Podul Înalt” IFN Vaslui, în valoare, spune omul, de 25.000 de lei. I-a fost fixatã o ratã de 1100 lei pe lunã, pe o duratã de 3 ani. Dupã primul an însã, pe fondul crizei economice, afacerea a mers din rãu în mai rãu si ratele neplãtite s-au adunat. CRP-ul a demarat apoi procedura de executare silitã si, întrucât Ioan Darie îsi pusese casa drept gaj, pasii pânã la scoaterea imobilului la licitatie au fost numãrati. De aici însã se complicã lucrurile, cel putin în opinia huseanului, care acuzã “samsarii” de anumite aranjamente cu executorul judecãtoresc, pentru ca locuinta sa fie vândutã la pretul derizoriu de numai 970 de milioane de lei vechi.

“În spatele acestor situatii, în care ajung multi oameni cinstiti sunt samsarii de locuinte, cu relatii peste tot”!

“Gânditi-vã cã vila aceasta fãcutã de mine si de sotia mea, pentru copiii nostri (fata este masterand, iar bãiatul abia în clasa a VII-a), din muncã cinstitã, valoreazã cel putin 4 miliarde de lei vechi. Puteam sã vând eu casa, ca sã acopãr prejudiciul de 30.000 de lei de la CRP Vaslui, dar nu sã mi-o ia cu forta si s-o mãsluiascã cu pretul derizoriu de 97.000 lei! Dar si chiar dacã au vândut-o, executorul judecãtoresc Silitrã Alin nu a respectat nimic din legea care îl obligã sã nu accepte preturi derizorii, mai mici de 75% si sã facã refuz de executare, asa cum cere legea. Îmi asum ce spun si voi dovedi cã dânsul nu a procedat legal. Rãmân la pãrerea mea cã în spalele acestor situatii, în care multi oameni cinstiti ca mine ajung, sunt samsarii de locuinte, cu relatii în toate segmentele. E greu sã vã descriu acum toate procedurile pe care le-a încãlcat domnul executor judecãtoresc, dar am un avocat bun si îmi pun nãdejdea în Parchetul de pe lângã Curtea de Apel, pe care deja l-am sesizat pentru aceste abuzuri. Cred cã mai existã dreptate si pentru noi, cei mai mici si fãrã relatii”, a sustinut Ioan Darie.

“Dacã mai existã dreptate în tara asta, cineva sã nu îi lase pe samsari sã punã mâna pe casã”!

“Cu afacerile nu te joci, cã te arzi”, spun, mai în glumã, mai în serios, apropiatii lui Ioan Darie. Acesta a avut un magazin de instalatii sanitare în centrul municipiului Husi, timp de 12 ani, însã, de când cu criza, spune el, vânzãrile s-au prãbusit. Gurile rele spun cã acesta era generos si dãdea multor huseni marfã pe datorie. Neseriosi, multi dintre acesti clienti nu se mai întorceau sã achite debitele, ceea ce atârna greu în bilantul contabil al societãtii. “Eu am fãcut aceste împrumuturi pentru a-mi salva afacerea, dar nu am reusit. Dacã nu era criza economicã, nu se întâmpla asa ceva. Vãzând cum mã iau datoriile înainte si cei de la Casa de Ajutor Reciproc Vaslui refuzã sã îmi reesaloneze ratele, am cãzut cu totul. M-am îmbolnãvit si eu, si sotia. Am stat mult prin spitale, nu prea am putut lupta cu cei care au vrut sã mã execute silit. Dar acum m-am adresat procurorilor. Vreau sã mã ajute sã fac luminã. Nu se poate ca pentru 300 de milioane de lei vechi, sã rãmânã o familie pe drumuri, iar casa ei, în valoare de cel putin 4 miliarde de lei vechi, sã fie vândutã la pretul mizerabil de 970 de milioane de lei vechi. Nu e dreptate. Am în curte un beci, care numai el, la ce constructie extraordinarã este, face milioane bune. Mi-au spus cã 8 zile mai am dreptul sã stau în casã. Apoi sã-mi iau familia, sã plec. Miercuri, pe 24 septembrie, vin sã mã dea afarã din casã. Sper ca, dacã mai existã dreptate în tara asta, cineva sã nu îi lase pe samsari sã punã mâna asa de usor pe munca de o viatã a unei familii. Sper foarte mult”, a spus huseanul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.