spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

„Omul care se tine dupã soare” îsi lanseazã la Bârlad cartea „12 umbre, îndrãgostit de eclipse”

- Advertisement -

CONFERINTÃ…Cãtãlin Beldea, astrofotograf, redactor al revistei stiintã si Tehnicã, vânãtor de eclipse, zis si „Omul care se tine dupã soare”, lanseazã pe 24 iunie a.c., ora 17.00, la noul sediu al Muzeului „Vasile Pârvan”, deschis recent spre vizitare, Casa Sturdza (Muzeul Colectiilor), cartea „12 umbre, îndrãgostit de eclipse”. O carte de cãlãtorie, spune el, autobiograficã într-un fel, despre cum a devenit astrofotograf si vânãtor de eclipse si despre cãlãtoriile si peripetiile celor 12 expeditii spre acel moment de gratie cosmicã, când Luna se aliniazã cu Soarele, eclipsându-l. 

„12 Umbre” este o carte despre explorare, cãlãtorii spre capãtul lumii, dar si despre frumoasa stiintã a astronomiei. Cãtãlin Beldea pleacã în aventurile sale cosmice încã din copilãrie, de când se juca „de-a v-ati ascunselea” în fata blocului si ajunge pe sase continente, fugãrind eclipsele totale de Soare. „Vom cãlãtori cu gândul alãturi de Cãtãlin Beldea prin tundra siberianã, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi sã aterizãm în desertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburãm deasupra norilor si deasupra Africii, dar si dincolo de Cercul Polar de Nord, în cãutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele rãsare de douã ori în aceeasi zi din cele douã Americi si admirãm un album fotografic cu adevãrat exceptional de la cele 12 expeditii spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasã eclipsã si cea mai interesantã dintre cele 12 expeditii? Rãspunsul autorului va fi întotdeauna acelasi: Urmãtoarea!”, scrie Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie a Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Cine este autorul: omul care fuge dupã soare!

Cãtãlin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a stiintei – Stiintã si Tehnicã. Este cunoscut drept „Vânãtorul de Eclipse” si are un palmares impresionant de expeditii spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A cãlãtorit pe sase continente si a zburat lângã Antarctica – al saptelea continent pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În acelasi timp, Cãtãlin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de stiintã si astrofotograf.

„Drumul umbrei nu tine cont de granite”

„Povestea pe care o descriu nu e numai un periplu scris, ci mai degrabã un album cu imagini ale celor 12 expeditii spre un fenomen rar, dar atât de spectaculos, pe care omenirea a învãtat sã îl prevadã si sã îl aprecieze ca pe un show al Sistemului Solar vizibil de la geamul Planetei. De la teamã si derutã, oamenii au descifrat fenomenul de eclipsã folosind stiinta astronomiei, iar acum am ajuns în punctul în care vedem un fenomen social odatã cu fenomenul astronomic – cãci eclipsa adunã laolaltã oameni de toate culorile si vârstele. Drumul umbrei nu tine cont de granite. De fapt, unul dintre scopurile expeditiilor mele a fost sã documentez reactia societãtii în fata implacabilului joc din Sistemul Solar, spectacol grandios si gratuit oferit fiintelor cu discernãmânt de pe a treia planetã de la Soare. Pe scurt, veti avea de-a face cu o carte-album, pentru cã eclipsa este un fenomen în primul rând de vãzut cu ochiul si mai apoi de citit cu mintea!”, a precizat Cãtãlin Beldea. Cartea 12 umbre este lansatã în mai multe orase din tarã: Bucuresti, Bârlad, Galati, Baia Mare, Brasov, Timisoara, Târgoviste, etc. La Bârlad, lansarea va fi însotitã si de o prezentare publicã, în data de 24 iunie a.c., ora 17.00, la noul sediu al Muzeului „Vasile Pârvan”, deschis recent spre vizitare, Casa Sturdza (Muzeul Colectiilor), Str. Vasile Pârvan nr. 4. Organizator activitate este Dumitru Ciprian Vântdevarã, sef serviciu Astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.