19.7 C
Vaslui
14-aug.-2022

Operație rară de transplant la Institutul Fundeni. O femeie a primit o parte de ficat de la un donator viu

- Advertisement -

Operație rară de transplant, la Institutul Clinic Fundeni. O femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul său de 24 de ani, care i-a donat o parte din ficat. Andrei este militar la Scorpionii Roșii Craiova, iar spiritul lui de sacrificiu ar fi mers și mai departe. Spune că ar fi făcut acest gest pentru oricine ar fi avut nevoie.

Și dorința Mariei a fost îndeplinită! Femeia era de doi ani pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic, dar se simțea tot mai rău. Singura ei șansă la viață a fost transplantul de la un donator viu. Iar numele lui este Andrei, nepotul femeii.

Maria: Nu mă gândeam la așa ceva când era el mic. Nu pot decât să-i mulțumesc, deși cuvintele sunt prea puține. Este șansa mea la viață.

Andrei: Nu a fost greu pentru mine, a fost greu pentru ea, deoarece am avut un șir mai lung de discuții, nu voia să accepte sub nicio o formă ca eu să fac asta. Indiferent cine era, chiar dacă nu era matușa mea, oricine ar fi fost, aș fi făcut chestia asta.

Transplantul de la donator în viață este mult mai complicat față de cel de la un donator în moarte cerebrală. Cele două intervenții au durat 6 ore. Primul care a intrat în sala de operație a fost Andrei. Medicii i-au prelevat o bucată din ficat.

Medic: 800 de grame.

Este partea de ficat care a ajuns la Maria și îi va salva viața. Profesorul Vlad Brașoveanu este cel care are în mâini viețile celor doi.

Medic: Acum urmează operația la primitor, hepatectomia totală și ultima etapă, implantul.

La transplantul cu organ de la donator viu se ajunge în momentul în care starea pacientului este una gravă și nu mai poate aștepta până când apare un donator în moarte cerebrală. În acest caz, nepotul în varstă de 24 de ani, este cel care își va salva mătușa în vârstă de 54 de ani.

Deși riscant și dificil, transplantul a fost reușit. Acum, amândoi sunt bine, dar încă nu s-au văzut. Se află la terapie intensivă, în saloane vecine…https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/operatie-rara-de-transplant-la-institutul-fundeni-o-femeie-a-primit-o-parte-de-ficat-de-la-un-donator-viu-2038203

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.