spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Operațiunea „pânda” la containere: Garda de Mediu a amendat firma Urbana cu 50.000 de lei! (FOTO)

- Advertisement -
AMENDĂ RECORD… Firma de salubrizare Urbana a primit „botezul” Gărzii de Mediu, pentru gunoiul neselectat. Reprezentanții firmei dau vina pe bârlădeni!

UPS!… Garda de Mediu Vaslui a amendat firma SC Urbana SA, care colectează gunoiul în Bârlad de-a valma, cu 50.000 de lei! Este cea mai mare amendă dată vreunei firme pentru că adună gunoiul neselectat, încălcând legea. Inspectorii Gărzii de Mediu Vaslui au verificat punctele gospodărești din tot Bârladul, constatând că Urbana amestecă gunoiul menajer cu cel reciclabil (hârtie, sticlă, plastic, metal) și pentru început a dat 50 000 de lei amendă. Gabriel Laic a declarat pentru mass media că lucrurile nu se vor opri aici, urmând la rând la amendat și Primăria, precum și bârlădenii care nu vor să se obișnuiască cu selectarea separată a gunoaielor. Reprezentantul SC Urbana SA, Ionel Paiu, vrea ca fiecare punct gospodărec să fie păzit de polițiștii comunitari, pentru ca locuitorii să se „sperie” și să selecteze separat gunoiul. Campania publicitară făcută de firma Urbana a dat chics! Acum le face „campanie publicitară” Garda de Mediu.

Cu toate că Uniunea Europeană a dat României 49 de milioane de euro ca să colectăm selectiv gunoiul, la mai bine de o jumătate de an de când sistemul de management integrat al deșeurilor a devenit funcțional, nici 10% din cantitate nu e strânsă cum trebuie. Garda de Mediu Vaslui a început deja cu amenzi serioase! SC Urbana SA a fost amendată zilele acestea cu 50 000 de lei pentru dezastrul găsit la toate punctele de colectare din Bârlad, unde aproape nimeni nu selectează separat gunoiul, iar angajații Urbana ridică gunoiul laolaltă, amestecat, iar stația de transfer îl ia nesortat, clasând tot gunoioul ca fiind menajer.

„Am avut răbdare, i-am lăsat luni întregi să se pună la punct, să găsească soluții de a colecta selectiv deșeurile, dar nu se mai poate. Vina nu este doar a SC Urbana SA, ci și a populației, precum și a stației de transfer, acolo unde sunt duse deșeurile de către Urbana. Totul începe din gospodăriile oamenilor care trebuie să înțeleagă că gunoiul trebuie pus separat în saci, și fiecare sac aruncat în tomberonul său special. Este un cerc vicios aici: gunoiul ajunge în tomberoane amestecat, Urbana îl ridică așa cum îl găsește, iar stația de transfer îl acceptă nesortat, clasându-l ca fiind menajer 100%. Ceea ce este fals. În gunoiul clasat ca menajer de către stația de transfer, cea mai mare parte este reciclabil. Au fost și situații când Urbana a dus o parte din deșeuri sortată, dar fiind cantități mici, stația de transfer l-a catalogat ca fiind menajer. În consecință, Urbana nu s-a mai obosit să îl ridice selectiv”, a precizat pentru mass media Gabriel Laic, comisarul șef al Gărzii de mediu Vaslui.

La Bârlad, populația plătește la Primărie o taxă lunară de 111 lei/persoană, pentru gunoi. Taxă care merge la SC Urbana. Pe lângă aceasta, care este colectată de Primăria Bârlad, sunt plătiți din bugetul local salariații care o încasează, iar utilitățile aferente colectării taxei (consumabile, utilități) sunt achitate tot de la buget. Plus că Poliția Locală Bârlad a montat camere de supraveghere destul de costisitoare, plătite tot din banul public, de bârlădeni, pentru a supraveghea ce se întâmplă la punctele colectoare! Lucru cerut de altfel de Urbana, care, prin reprezentanții săi, care sunt foarte puțini la Bârlad, au pretenția ca tot bârlădenii să plătească.

În caietul de sarcini era prevăzut că Bârladul va genera lunar aproape 1000 de tone de deșeuri colectate selectiv, iar în momentul de față constatăm că nu reușim să adunăm lunar nici 10%, adică o sută de tone. Sunt niște ținte de atins, stabilite de Uniunea Europeană. Dacă România în general și județul Vaslui în mod particular nu vor atinge acel procent de reciclabil impus de UE, se vor da banii înapoi, deci nu e de joacă cu banii europeni. Județul Vaslui a primit multe milioane de euro tocmai pentru acest motiv pentru a face colectare selectivă. Așa cum se vede și cum se tot mediatizează, în majoritatea zonelor județului nu se face colectare selectivă fiindcă au fost amplasate containerele pentru PET-uri, sticlă și hârtie pe la marginea satelor, iar lumea nu se duce până acolo, ci varsă tot gunoiul în pubela primită gratuit de la operator prin programul european. Garda de Mediu Vaslui promite că va începe un control serios prin toate localităile județului, iar amenzile vor fi pe măsură, în caz că nu se respectă legislația Europeană în vigoare. Și, după cum se vede, nu prea se respectă!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Degeaba colectam gunoi selectiv, daca la tomberoane vin ,,gunoierii,, si rascoloesc si apoi cei de la firma arunca de-a valma gunoiul in masina. Am ajuns sa duc sticlele la supermarketul unde exista automat de ciclare….

  2. Pe bune?? doar la Barlad??
    Da’ la VASLUI e alta situatie?? vine O SINGURA masina care incarca toate cele 6 containere de la bloc! noi selectam, dar PET-uri, doze si sticla le duc la Kaufland la automatul de reciclare, sunt singurii din oras care macar au facut ceva in sensul asta!
    D-l director Gabita, fost sef de departament la Hitrom pe vremuri, nu face controlul asta si la firma lu’ Peste Prajit de la Pitesti? sau de unde naiba e?
    Au preluat de la Goscom afacerea si au ridicat din start pretul de la 9 la 11 lei/om, am crezut ca o sa vina si cu colectare selectiva, dar, nimic.
    Sau controlalele sunt „la pont”? care nu cotizeaza la partid, sau cum?

  3. …de vină e romarlanul care aruncă grămadă TOT. Și pe lângă.
    Camere de supraveghere la fiecare punct. Și amenzi. Cu executare din venituri.
    Turma romarlească doar cu ghioaga se mai educă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.