spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Oportunitate pentru liceenii care vor sã studieze în SUA. S-a dat startul înscrierilor în programul FLEX

- Advertisement -

STUDII…. Oportunitate importantã pentru elevii vasluieni, care vor sã studieze în strãinãtate. American Councils for International Education a dat startul înscrierilor pentru programul de burse FLEX. Astfel, liceenii din clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, care studiazã limba englezã la scoalã, pot aplica pentru un an de studii în SUA. Participarea la acest program, finantat de cãtre Departamentul de Stat al SUA, este gratuitã. Mai multi liceeni din Vaslui au beneficiat, de-a lungul timpului, de aceste burse. Unul dintre ei este Ana-Maria Carmen Lupu, o fostã elevã a Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, care a studiat un an întreg la liceul din Fort Wayne (Indiana). Acolo a avut ocazia sã învete anatomie disecând o inimã si fãcând diverse operatiuni pe un cadavru real, a asistat la operatii si a dedicat peste 100 de ore voluntariatului. „Diferenta dintre sistemul de învãtãmânt românesc si cel american este mare. Dacã în România accentul cade pe teorie, în America aceasta merge mânã în mânã cu practica”, povestea în urmã cu câtiva ani Ana-Maria Carmen Lupu.

Programul anuntat de American Councils for International Education, intitulat Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2023-2024, „îsi propune sã ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american si de a locui împreunã cu o familie americanã pe parcursul anului scolar 2023-2024”, se aratã în comunicat. Acesta precizeazã cã este al saptelea an de existentã al acestui Program în România, iar pânã acum au fost oferite burse cãtre zeci de liceeni români, din mai multe judete, care au fost repartizati în licee din state precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California, si New York. Programul se adreseazã în egalã mãsurã si liceenilor cu dizabilitãti. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut si echivalat.  Competitia este deschisã liceenilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele conditii : au cetãtenie românã; sunt nãscuti între 15 iulie 2005 si 15 Iulie 2008; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiazã engleza în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obtine viza SUA si nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.  Înscrierea se poate face online pânã pe 13 Octombrie 2022 la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex. La nivel international, FLEX, program creat de Congresul SUA, a ajuns la cel de-al 30-lea an de existentã. Obiectivul este „sã promoveze întelegerea reciprocã între cetãtenii Statelor Unite si ai altor tãri, pentru ca liceenii sã aibã ocazia de a învãta mai multe despre SUA si de a le face cunoscute americanilor tãrile lor de origine”, potrivit comunicatului de presã.

„Anul scolar petrecut în Fort Wayne, Indiana, a fost fãrã doar si poate cel mai bun prilej de a iesi din zona mea de confort”

Ana-Maria Carmen Lupu este unul dintre liceenii vasluieni care au beneficiat de programul de burse FLEX. Se întâmpla în anul scolar 2018-2019. Pentru cei care nu cunosc programul FLEX, acesta „presupune un an întreg de schimb de experientã pe care tinerii liceeni îl pot petrece în America si este finantat în întregime de Guvernul Statelor Unite. Partea cea mai bunã este cã bursa acoperã absolut toate cheltuielile necesare atât cãlãtoriei cât si pe durata celor 10 luni de sedere, cum ar fi obtinerea vizei sau plasarea într-o familie gazdã atent aleasã. Procesul de selectare este destul de amplu si se deruleazã pe parcursul a mai multe luni, începând cu o aplicatie online si continuând cu o serie de interviuri”, explicã tânãra. Aceasta a trãit într-o familie americanã si a studiat gratuit într-un liceu american, singurele sale îndatoriri fiind acelea de a reprezenta tara, de a da dovadã de propriile sale abilitãti si competentã academicã. „Anul scolar petrecut în Fort Wayne, Indiana, a fost fãrã doar si poate cel mai bun prilej de a iesi din zona mea de confort si de a interactiona cu oameni si situatii de tot felul. Am avut oportunitatea de a locui în familia Johnson, o familie foarte iubitoare care doreste sã viziteze România, lucru ce mã face sã cred cã am fost un bun ambasador al culturii noastre. Alãturi de acestia am cãlãtorit în orase precum New York sau Chicago, admirând chiar si Cascada Niagara. Am dezvoltat o relatie atât de frumoasã cu ei încât vorbim pe FaceTime aproape în fiecare zi. Multã lume nu întelege cum e posibil sã te apropii atât de mult de niste oameni straini pânã la urmã, dar în cazul meu totul a fost foarte simplu. Pãrintii gazdã s-au arãtat foarte interesati în descoperirea traditiilor românesti, si-au dat toatã silinta ca eu sã experimentez cultura lor într-un mod cât mai încântãtor si m-au complesit cu multã afectiune, fãcând mai usor de suportat dorul de cei dragi. Un alt moment memorabil a fost întâlnirea dintre familia gazdã si familia mea din România care a venit tocmai în America la invitatia celor de acolo. E greu sã explic în cuvinte cât de frumos a fost sã privesc îmbrãtisându-se cele trei mame ale mele (mama, mãtusa si mama gazdã). Ce as fi putut sã îmi doresc mai mult? A fost un an încãrcat de emoții pe care nu îl voi uita niciodatã!”, a povestit Ana-Maria.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.