spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Oprea, prefectul ilegal

- Advertisement -

Pedelistul Ion Oprea ocupă nelegal funcţia de prefect al judeţului Vrancea, cu complicitatea directă a premierului Emil Boc, încă din data de 2 aprilie 2010. Toate hotărârile şi deciziile luate de acesta începând cu 2 aprilie şi până în prezent sunt considerate nelegale şi lovite de nulitate absolută. Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a afirmat că organizaţia PSD Vrancea va depune plângere în instanţă împotriva prefectului nelegal, pedelistul Ion Oprea. Marian Oprişan a declarat că vinovat de această situaţie se face premierul Emil Boc, care va fi acuzat de abuz în serviciu, iar prefectul Ion Oprea va fi acuzat de uzurpare de calităţi oficiale.

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat că Ion Oprea ocupă nelegal funcţia de prefect al judeţului Vrancea, cu complicitatea directă a premierului Emil Boc, încă din data de 2 aprilie 2010. El a mai arătat că în aceeaşi situaţie se mai află prefecţii din alte 18 judeţe. Astfel, Oprea şi ceilalţi 18 prefecţi au fost numiţi în funcţie prin hotărâre de guvern în 2 octombrie 2009, în conformitate cu statutul funcţionarilor publici, însă, în conformitate cu articolul 92 pe care se şi bazează respectiva hotărâre de guvern, maximumul perioadei în care pot fi numiţi temporar prefecţii este de şase luni. „Cele şase luni au trecut la 2 aprilie 2010 şi nimeni din Guvernul României, nici primul ministru Boc, niciun prefect din cei numiţi în funcţie nu au făcut niciun demers pentru a intra în legalitate şi nici nu a fost emisă o altă hotărâre de guvern prin care să li se prelungească delegaţia, asta numai într-un mod excepţional aşa cum prevede legea. În această situaţie suntem în poziţia în care persoana responsabilă de numirea în funcţie a prefecţilor, respectiv primul ministru Emil Boc, se face vinovată de săvârşirea unor fapte de natură penală sub forma unei infracţiuni de abuz în serviciu“, a afirmat vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan.

Uzurpare de calităţi oficiale

Liderul PSD a mai arătat că actele emise de prefectul pedelist Ion Oprea, după data de 2 aprilie şi până în prezent, au caracter nelegal, ele fiind emise de persoane care nu mai puteau exercita funcţia respectivă şi care, practic, sunt în situaţia de uzurpare de calităţi oficiale. „Organizaţia PSD Vrancea va ataca în instanţa de contencios administrativ toate actele emise de Ion Oprea care ocupă nelegal funcţia de prefect al judeţului şi vom face o plângere penală împotriva sa pentru exercitarea abuzivă a funcţiei pe care o deţine ilegal. Acelaşi lucru se va întâmpla cu toţi prefecţii care ocupă ilegal funcţia de reprezentant al guvernului în teritoriu“, a mai afirmat li-derul PSD şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Nu mai poate reveni pe funcţia de subprefect

Postul de prefect al judeţului trebuia să fie ocupat printr-un concurs anunţat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru data de 13 octombrie 2009. Deoarece printre cei care şi-au depus dosarele s-au aflat şi persoane neagreate de pedelişti, concursul a fost amânat de ANFP dar nici primul ministru nu a emis un ordin nou de promovare temporară a pedelistului Oprea în funcţia de prefect.
Teoretic, începând cu data de 2 aprilie, Oprea ar fi trebuit să se întoarcă pe funcţia de subprefect, ceea ce nu s-a întâmplat. Ulterior, în urma restructurării unui post de subprefect, Ion Oprea nu mai poate reveni nici în această funcţie iar singura sa calitate va fi de inspector guvernamental aflat la dispoziţia primului ministru. Deşi portocaliul Oprea susţine că nu are niciun fel de problemă, fiind numit prefect „pe principiul mobi-lităţii“ şi nu temporar, în realitate, legislaţia în vigoare are prevederi clare chiar şi pentru omul PDL-ului. Mai exact, orice funcţionar public pentru a fi angajat trebuie să respecte prevederile Legii 188/1999, privind statutul funcţionarului public, care arată negru pe alb că ocuparea unei funcţii se face prin concurs, detaşare sau transfer. Totodată, Ion Oprea nu putea fi transferat pe un post scos la concurs, aşa cum a fost cazul postului de prefect al judeţului Vrancea. Din acest considerent, Oprea a fost detaşat până la susţinerea concursului, concurs care a fost suspendat de ANFP.

Mandat de prefect presărat cu ilegalităţi

Reamintim că, în perioada 2 aprilie 2010 şi până în prezent, activitatea prefectului nelegal Ion Oprea a fost plină de ilegalităţi. Cel mai mare abuz este contestarea hotărârii Consiliului Judeţean Vrancea nr. 6 din 2010, prin care se repartizau peste 11 milioane lei către primăriile din Vrancea. Din cauza acestei decizii abuzive, timp de şase luni de la începerea anului bugetar 2010, primăriile vrâncene nu au putut folosi banii acordaţi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală.
Deşi Prefectura a pierdut în instanţa de contencios administrativ, Ion Oprea a făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi împotriva hotărârii magistraţilor vrânceni care au declarat legală repartizarea fondurilor destinate programelor de dezvoltare locală de către Consiliul Judeţean. Instanţa de Contencios Administrativ a constatat că acţiunea Prefecturii nu este întemeiată şi Consiliul Judeţean a repartizat conform legii fondurile pentru cofinanţarea programelor de dezvoltare locală derulate de primăriile vrâncene. Ulterior, la indicaţiile şefilor de la partid din PDL, conducerea Prefecturii a acţio-nat în instanţă Consiliul Judeţean şi a blocat repartizarea fondurilor către primăriile vrâncene conduse de primari PSD şi PNL. Adică a blocat activitatea la 64 din cele 73 de unităţi administrativ teritoriale. Acţiunea Prefecturii a reprezentat un abuz deoarece prefectul judeţului se pronunţă exclusiv asupra legalităţii actelor administrative emise de unităţile administrativ-teritoriale şi nu asupra oportunităţii acestor documente.

Au sabotat proiectele Consiliului Judeţean

Sub comanda aceluiaşi prefect portocaliu, finanţiştii vrânceni au pus la punct în 2010 cea mai mare escrocherie din ultimii 20 de ani prin care Ministerul Finanţelor Publice a tăiat 9 milioane de lei din contul Consiliului Judeţean şi al primăriilor vrâncene. Banii au fost luaţi după ce nu au putut fi cheltuiţi de Consiliul Judeţean din cauza procesului intentat de Instituţia Prefectului, care a blocat bugetul administraţiei judeţene. Procesul a fost intentat în martie şi abia la sfârşitul lunii iulie, Prefectura a renunţat la plângere. Acesta este unul dintre motivele pentru care Consiliul Judeţean avea peste 4 milioane de lei în cont. Contul deschis la Trezorerie este supravegheat, iar finanţiştii ştiu oricând ce sume au intrat, provenienţa lor şi nu au scuze când spun că nu exista o evidenţă clară a fondurilor. Ulterior, când banii puteau fi alocaţi pentru plata facturilor la drumuri, pentru proiecte aflate în derulare şi pentru cheltuielile necesare funcţionării administraţiei judeţene, au fost „pasaţi” din trimestrul III în trimestrul IV.
monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

364 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.