spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Orasenii de la Grajdeni

- Advertisement -

Locuitorii din Grãjdeni, un sat din sudul judetului, cunoscut mai ales datoritã mãnãstirii din zonã, o ctitorie a lui Petru Rares, au intrat în rând cu lumea “bunã”. La sfârsitul sãptãmânii trecute, constructorii au dat în primire Primãriei Fruntiseni sistemul de canalizare si epurare a apelor menajere din satul Grãjdeni, lucrare realizatã cu bani de la Uniunea Europeanã, prin mãsura 3.2.2. Primarul Neculai Lupu are sperante mari si de la anul viitor, având depus la Ministerul Dezvoltãrii un alt proiect pentru modernizarea drumului care trece prin sat si care ar face legãtura cu Mãnãstirea Grãjdeni. “Dacã vom asfalta si drumul putem spune cã avem conditii exact ca la oras. Este o oportunitate pentru Grãjdeni, mai ales cã suntem foarte aproape de Bãrlad, într-un loc încântãtor. Sper ca multe familii tinere sã lase orasul si sã se stabileascã aici. Ar însemna mult pentru noi, fiindcã populatia din comunã este mult îmbãtrânitã” a spus primarul comunei Fruntiseni.

Dupã ce în aceastã varã s-a dat în primire reteaua de apã potabilã, acum locuitorii din satul Grãgdeni, comuna Fruntiseni au mai avut o bucurie chiar în ajunul sãrbãtorilor de iarnã: reteaua de canalizare, în lungime de 1825 metri si statia de epurare a apelor menajere aferentã au fost finalizate si predate de cãtre proiectant, Prohome SRL Bârlad (arhitect Ciprian Rosca), si constructor, SC Energoconstruct SRL Bârlad, cãtre primãrie. “Momentan, instalatia este perfect functionalã, dar în conservare pânã ce vremea va permite bransarea consumatorilor la reteaua principalã, pentru a evita înghetarea conductelor. În momentul în care se vor face primele bransamente, reteaua si statia de epurare vor putea functiona la capacitate optimã.” a declarat managerul societãtii care a executat lucrarea, Luigi Cozma. Lucrarea a fost executatã si cu fortã de muncã de pe plan local, contructorul angajând si un numãr de 11 locuitori din Fruntiseni.

Primarul doreste ca fii satului sã se întoarcã acasã

Lucrãrile au început în luna iunie, fiind realizate în mai putin de 7 luni, cu tot ceea ce presupune o asemenea lucrare: executarea a peste 1800 de metri de santuri, montarea conductelor, constructia a 50 de cãmine de vizitare cu pompele si echipamentele aferente, ridicarea celor douã statii de pompare din polietilenã si a statiei de epurare, complet automatizate, care va asigura epurarea a 80 de metri cubi pe zi de ape menajere. Atât statia de epurare a apei menajere, cât si cele cãminele de vizitare sunt electronice, nefiind nevoie de prezenta unui operator permanent, iar lucrarea are o garantie de 5 ani, si o duratã de viatã de minim 20.

Practic peste 450 de gospodãrii din Grãjdeni vor putea beneficia de apã curentã si canalizare, conditii care, pânã acum câtiva ani erau de neimaginat pentru mediul rural. “Mã bucur sã vedem materializate eforturile noastre, pentru cã sã stiti cã au fost niste eforturi, atât la întocmirea proiectului pentru accesarea fodurilor europene, cât si dupã obtinerea finantãrii, pentru obtinerea autorizatiilor, organizarea licitatiei în vederea desemnãrii proiectantului si a constructorului, dar si pentru procurarea banilor aferenti pãrtii noastre de finantare. Una peste alta, 2010 a fost un an bun pentru comuna noastrã, în care realizãrile se vãd, iar viata locuitorilor comunei s-a îmbunãtãtit. Acest lucru va duce, sper eu, si la dezvoltarea comunei, la constructia de noi locuinte si chiar dupã ce vom reusi asfaltarea drumurilor, de revenire în locurile natale a celor plecati din sat la oras, dacã vor vedea cã vor avea toate utilitãtile. Sper ca si anul care vine sã fie cel putin la fel de bun, având în vedere cã avem depuse mai multe proiecte care, credem noi, vor obtine finantare. de-acum înainte depinde numai de noi sã gospodãrim si sã întretinem ceea ce am construit.” declara primarul comunei Fruntiseni, Neculai Lupu.

Energoconstruct Barlad – carte de vizita

Energoconstruct Bârlad, firma care a executat sistemul de apã, canal si epurare a apelor menajere din Grãjdeni, are o experientã de 18 ani, în realizarea diverselor obiective civile si industriale. Managerul societãtii, Luigi Cozma a declarat: “În primii ani, pânã am cãpãtat experiantã, ne-am axat mai mult pe lucrãri civile, de mai mici dimensiuni: reabilitare termicã a blocurilor sau caselor, instalatii sanitare, constructia de case sau hale industriale. Din momentul în care am simtit cã suntem pregãtiti, am trecut la urmãtorul pas, si am participat la mai multe licitatii pentru executarea de obiective finantate cu fonduri europene, si chiar am câstigat si realizat mai multe astfel de obiective. Tot ceea ce am realizat nu puteam face fãrã seriozitate si multã muncã, si fãrã sã avem o echipã tânãrã, de profesionisti, si o conducere a societãtii formatã din mine, directorul tehnic Valeriu Sârbu si directorul executiv, Adrian Cozma, care s-au implicat total în bunul mers al lucrãrilor.” Printre lucrãrile executate în ultimii ani se numãrã reabilitarea sau constructia mai multor scoli, în comunele Gherghesti, Bãcani, Gãgesti, sau Alexandru Vlahutã, grãdinita din Docãneasa, reabilitarea sediilor primãriilor de la Bãcani si Perieni, alimentãrile cu apã din Perieni si Bãcani, sistemul de canalizare din comuna Bãcani (care are o capacitate de 100mc/zi), sau parcul de lângã APIA Vaslui, unde au anual expozitiile organizate de Directia Agricolã Vaslui. Si pentru anul urmãtor, Energoconstruct are în plan mai multe proiecte: construirea de grãdinite în Zorleni si în sat Schitu (comuna Bogdãnita), amenajãri de sisteme preluare ape pluviale (podete, santuri si rigole) în Zorleni si Fruntiseni, sistemul de alimentare cu apã în comuna Coroiesti, satele Hreasca si Mireni si în Pãdureni, baza sportivã din Alexandru Vlahuta sau scoala de arte si meserii (care va avea 8 sãli de clasã) în Gherghesti fiind doar o parte dintre lucrãrile pentru care s-au câstigat deja licitatiile organizate si pentru care se asteaptã doar finantare. „Toate acestea sunt posibil de realizat cu cei peste 40 de angajati permanenti si alte zeci care lucreazã sezonier, multi dintre ei chiar din mediul rural, din satele în care se executã lucrãrile. Sperãm cã se va continua în acelasi ritm ca în ultimii ani cu investitiile în infrastructura ruralã, avem si câteva lucrãri începute chiar si de acum doi ani si întrerupte datoritã sistãrii finantãrii, si ar fi pãcat ca acestea sã nu fie finalizate, având în vedere gradul înaintat de executie în care se aflã.” mai declara managerul Luigi Cozma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.