Orban l-a salvat pe Tudorel Buzatu si restaurantul sãu de la faliment

ORDIN… Primarii din jurul Vasluiului au “primit ordin” sã îi convingã pe bãtrânii care au împlinit 75 de ani sã schimbe voucherele de masã caldã oferite de Guvernul liberal, la restaurantul fiului lui Dumitru Buzatu

Liberalii cu reforma, PSD cu foloasele

NOROC… În politicã si în afaceri, doar unii au noroc. Conteazã mult si cine e tãticul tãu sau cine te recomandã. Asa e si în cazul lui Tudorel Buzatu, fiul baronului rosu, care, dupã ce s-a pricopsit cu un restaurant, în plinã crizã pandemicã, a venit premierul Orban si l-a scos din faliment, dupã ce acesta s-a plâns la toatã lumea cã are pierderi în fiecare zi de 700 de lei. Si iatã cum, dupã ce a criticat în termeni duri Guvernul Orban din pozitia de lider al tinerilor pesedisti, Tudorel Buzatu- antreprenorul, achieseazã la o schemã de ajutor oferitã de liberali, si anume voucherele de masã caldã oferite persoanelor care au împlinit 75 de ani si care au pensia minimã. Si cum politica este liantul perfect pentru a se lipi de banii publici, Tudorel Buzatu a gândit un model prin care sã-si tragã din aceastã schemã de ajutor cam un miliard de lei vechi pe lunã, prin lobby fãcut de primar restaurantului sãu. Cum legea se aplicã retroactiv, adicã din 1 septembrie, de Crãciun, Tudor Buzatu va avea de patru ori mai multi bani, fiindcã în decembrie se vor cheltui voucherele aferente lunilor: septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie. Si cine spunea cã liberalii nu fac protectie socialã? Se ocupã pânã si de beizadelele de baroni locali.

Lucian TIMOFTICIUC

Banii nu au miros, mai ales pentru cei care fac politicã. Tudorel Buzatu, presedintele tineretului PSD de la Vaslui si fost secretar de stat din Guvernul Dãncilã, se bucurã din plin de avantajul unei scheme de ajutor pe care Guvernul Orban o pune în aplicare zilele acestea. Este vorba de acordarea voucherelor de masã caldã pentru persoanele care au veniturile la nivelul pensiei minime si care au împlinit 65 de ani. Aceastã mãsurã va ajuta restaurantele grav afectate de pandemie. Dupã cum stiti, Tudorel Buzatu este proprietarul unei cafenele (Jamais) si a unei terase – restaurant (Flamingo) în Vaslui, pe care le-a cumpãrat de la “celebrul” Ciprian Damian”, groparul fotbalului vasluian, iar acum se pare cã aceastã mãsurã i-a venit mãnusã. În ultima perioadã, tânãrul antreprenor se plângea unor prieteni cã lucreazã în pierdere. “Fac încasãri de 700-800 pe zi si, ca sã supravetuiesc, îmi trebuie dublu. Altfel, aduc bani de acasã”, spunea acesta cunoscutilor. Si iatã cã mãsura îi picã bine. 

Ce înseamnã aceste vouchere de masã caldã

Fiecare persoanã care a împlinit 75 de ani si are venitul unei pensii minime va primi lunar câte 180 de lei pentru o masã caldã. Acesti bani sunt virati de Ministerul Muncii direct pe un card la aceste persoane vulnerabile, iar ei pot comanda masa la un restaurant dintr-o listã agreatã. Contravaloarea acesteia este 20 de lei pe zi si cuprinde un meniu complet (supã si felul doi). De pe cardul bãtrânilor, restaurantele nu pot trage mai mult de 40 de lei pe zi. De exemplu, un bãtrân din Stefan cel Mare primeste pe card 180 de lei si acesta poate primi o datã pe sãptãmânã douã meniuri de 40 de lei. Firma i le aduce acasã. De obicei, restaurantele îsi aleg o zi pe sãptãmânã pentru o comunã si livreazã douã pachete odatã. Tudorel Buzatu si-a fãcut un target pe lunã si vrea sã atragã clienti care sã consume de un miliard de lei vechi. Aici o sã aibã nevoie si de un pic de sprijin din partea lui “taticu”, fiindcã va trebui sã ducã hrana la peste 555 de persoane pentru a colecta acesti bani. Asta ar însemna cam opt, nouã comune din judet, unde primarii sã-l ajute, ca bãtrânii sã cearã masa de la restaurantul lui Buzatu Jr.

Tudorel Buzatu si-a delimitat zonele de influentã

Vestea bunã e cã aceastã lege se aplicã retroactiv, din 1 septembrie. Adicã, în luna decembrie, pe card, bãtrânii vor încasa de la Guvernul Orban cam 720 de lei, adicã un festin de sãrbãtori. Dacã Tudorel Buzatu are target sã trimitã hranã caldã la 555 de clienti, asta va însemna 4 miliarde de lei vechi, un cadou de Mos Crãciun perfect, suficient cât sã-i acopere pierderile din perioada stãrii de urgentã si a zilelelor cât restaurantele au fost închise. Deja junele s-a pus pe treabã, iar concurenta stie si nu se bagã peste teritoriile fiului boss-ului din judet. Unii preferã sã-si vândã restaurantele, numai sã nu aibã de-a face cu Buzatu. Pânã la acest moment nu s-a fãcut o hartã a “zonelor de influentã”, dar ieri Tudorel Buzatu s-a întâlnit cu câtiva patroni de restaurante care mai fac si politicã uneori si au fãcut un pact tacit, cã nu se vor cãlca pe coadã. O altã veste bunã e cã majoritatea cardurilor au ajuns la bãtrâni, urmãnd ca de sãptãmâna viitoare sã le si vireze banii. Pânã la închiderea editiei nu am primit nicio reactie de la Tudor Buzatu, desi i-am cerut un punct de vedere în legãturã cu activitatea restaurantului.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ