spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Ordonanţa creditelor a ajuns vestă antiglonţ pentru bănci

- Advertisement -

Creată pentru a proteja clienţii şi a le oferi transparenţă în costurile creditelor, OUG 50 a fost mutilată atât de mult încât a ajuns să-i protejeze pe creditorii de pe piaţa românească.

Zicala „cine are banii face şi legea” s-a adeverit în cazul ordonanţei creditelor, pentru că aceasta a fost adoptată, în mare, aşa cum au dorit bancherii. Deputaţii au votat legea cu 134 voturi favorabile, 71 – împotrivă şi 12 abţineri.

OUG nr. 50/2010 a ajuns să fie exact între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, instituţiile europene cer României să o adopte cu o anumită nuanţă, în timp ce unele partide o atacă la Curtea Constituţională. În forma adoptată, legea devine inutilă pentru că se adresează creditelor viitoare, în condiţiile în care piaţa de credit din România suferă o contracţie serioasă.


Votată în timp record în favoarea bancherilor

Într-un timp record, deputaţii au trecut peste actul normativ şi au mai făcut câteva modificări care, evident, sunt tot în favoarea băncilor.

Spre exemplu, la articolul 40, alineatul 6 se prevedea ca „în situaţia în care plăţile aferente contractului se efectuează în moneda naţională, prin conversia unor sume exprimate în contract în altă valută, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României”. Acest text a fost abrogat. Conversia ratei se va face în continuare la cursul oferit de bancă.

Deputatul PDL Adrian Niţu, cel care şi-a şi însuşit amendamentul 95 (care spune că legea să se aplice numai creditelor viitoare) în Comisia pentru buget, le-a mai dat o lovitură debitorilor.

Potrivit lui Niţu, a fost modificată prevederea referitoare la obligativitatea băncilor de a refinanţa creditele fără costuri suplimentare, instituindu-se ca banca să poată refinanţa creditele, în urma unei analize şi a negocierii cu clientul în cauză a posibilităţilor de refinanţare.

PNL atacă ordonanţa la Curtea Constituţională

Atacăm această lege la Curtea Constituţională pentru că prezintă elemente de neconstituţionalitate atât în ceea ce priveşte procesul de legiferare, încălcându-se totodată mai multe articole din Constituţie, precum şi principii consacrate de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Conform lui Eugen Nicolăescu, deputat PNL, legea în forma amendată de Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, şi votată de plenul Camerei, exprimă exclusiv voinţa parlamentarilor puterii din această comisie care nu au servit nicio secundă interesele populaţiei afectate de această lege, ci intersele meschine ale unor instituţii bancare.

Avocaţii cred şi ei că OUG 50 este neconstituţională

Neconstituţionalitate este şi în cazul actelor adiţionale spune Silviu Adăscăliţei, avocat şi reprezentant al mai multor grupuri de clienţi nemulţumiţi.

„În cazul în care un act adiţional a fost refuzat de către client, dar implementat abuziv de către bancă (în special cu privire la acele prevederi care exced sfera de obligativitate delimitată de Ordonanţă în sarcina băncii – n.r.) acesta va fi considerat valabil în termenii în care a fost formulat şi în temeiul legii, ceea ce înseamnă că legea acoperă orice nereguli făcute de către bănci în respectivele acte adiţionale”, a precizat avocatul.

OPINII

„Legea amendată în Comisia pentru buget, în forma votată în plenul Camerei, exprimă exclusiv voinţa parlamentarilor puterii.”,

EUGEN NICOLĂESCU, deputat PNL

„OUG 50/2010 nu se va aplica contractelor de credit în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată.”,
ADRIAN NIŢU, deputat PDL

„Dacă nu se mai aplică împrumuturilor în derulare, Ordonanţa 50/2010 a fost golită de conţinut.”,
SILVIU ADĂSCĂLIŢEI, avocat

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.