spot_img
spot_imgspot_img
24.7 C
Vaslui
23-mai-2024

Ordonanța „Trenuleț”, denunțată de sindicaliști: indemnizațiile șefilor de la vârf vor crește chiar și cu 14.000 lei, dar salariații din comune vor primi doar 202 lei

- Advertisement -

REVOLTĂ… Salariații din administrația publică locală din județul Vaslui sunt la un pas de grevă generală, din cauza Ordonanței „Trenuleț”, care, spun ei, a limitat creșterea indemnizației primarilor și viceprimarilor la doar 5%, în timp ce indemnizația parlamentarilor, miniștrilor și prefecților înregistrează o creștere de 58%, cu până la 14.000 lei. Apelul la protest a fost lansat de Federația COLUMNA-SCOR, din care face parte și Sindicatul Salariaților din Administrația Publică Locală din județul Vaslui. Deocamdată, se strâng semnăturile, dar dacă nu se vor revizui prevederile acestei ordonanțe care nedreptățește anumiți angajați din sistemul public, sindicaliștii amenință cu greva generală.

„Federația COLUMNA-SCOR declanșează greva generală în administrația publică locală! Ordonanța „Trenuleț” a limitat creșterea indemnizației primarilor și viceprimarilor la 5%, în timp ce indemnizația parlamentarilor, miniștrilor și prefecților înregistrează o creștere de 58%, cu până la 14.000 lei. Salariul personalului din comunele cu sub 3000 de locuitori poate avea o creștere cu 5%, maxim 202 lei net, în spatele viceprimarului. Ordonanța „Trenuleț” NU a mai prelungit înghețarea indemnizațiilor pentru ceilalți demnitari din Președinție, Parlament, Guvern, prefecți, agenții, astfel încât de la 1 ianuarie 2024 aceștia vor fi salarizați potrivit anexei IX la Legea 153/2017, adică de la 2080 lei la 3.300 lei baza de calcul”, atrag atenția reprezentanții Federației COLUMNA-SCOR.

Unora, „Ordonanța trenuleț” le va aduce la leafă chiar și 14.000 lei în plus, altora doar 202 lei

Motivele protestului sunt legate de discriminarea la care este supusă familia ocupațională a salariaților din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, față de toate celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar, susțin sindicaliștii, care scot astfel în evidență faptul că tot „talpa țării”, cei care muncesc pentru administrația locală, acolo unde este cel mai greu, mai ales în comune, este nedreptățită. „În condițiile în care salariile personalului din administrația locală sunt limitate la nivelul maxim al indemnizației viceprimarului, la momentul de față întreaga administrație publică locală este limitată la nivelul prevăzut în Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 pentru anul 2021, respectiv la baza de calcul 2300 lei (salariul minim din 2021), în timp ce toate celelalte familii ocupaționale bugetare au fost actualizate la nivelul anului 2022 din legea-cadru, respectiv la baza de calcul 2500 lei. În mod selectiv, anumite familii ocupaționale au fost deja salarizate în avans, prin diverse intervenții legislative, chiar și peste nivelul aferent anului 2022. Este o discriminare inacceptabilă, neconstituțională și fără temei legal. La data de 11 decembrie 2023, Sindicatul Național SCOR a adus această situație la cunoștința Prim-ministrului Ion-Marcel Ciolacu, ministrului finanțelor Marcel-Ioan Boloș și ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației Adrian-Ioan Veștea, prin scrisoarea atașată, intitulată „Povestea Porcului”. Cifrele dramatice prezentate în scrisoare (inflație de 47,36% și creștere salarială de doar 10,57%) pentru ultimii cinci ani ar fi trebuit să stârnească empatia și solidaritatea decidenților guvernamentali, în căutarea unei soluții, pe care am și propus-o în scrisoare. În schimb, peste doar 4 zile, clamând la televizor „austeritatea pentru demnitari” și o minoră creștere a salariilor cu 5% pentru salariații bugetari, Guvernul a adoptat „ordonanța trenuleț” prin care au asigurat o creștere cu 58,65%a indemnizațiilor senatorilor, deputaților, miniștrilor, secretarilor de stat, prefecților și subprefecților, limitând însă, indemnizația viceprimarilor la doar 5% față de nivelul anului 2021”, au transmis sindicaliștii, atașând și un tabel în care se arată cu cât vor crește indemnizațiile celor de la vârful administrației, spre deosebire de salariații din administrația comunelor. Discrepanța nu mai are nevoie de niciun comentariu în plus, stârnind mânia sindicaliștilor. Aceștia spun că acum vor aduna semnături pentru declanșarea, din această cauză, a unei greve generale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Vedeți voi la vot ce o sa sujeti pula😡😡😡 mau dat in somaj cu 7 mil pe luna, după 25 ani de muncă!!! O butelie mă costă 120 de lei, cu ce trăiesc scarbeleor, cu ce traiesc☹️ Dorin are 5000 de euro, e prost de bubuie,cum dracu sa conducă prostul ăla orașul, pentru ăla aveți bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.