3.9 C
Vaslui
31-mart.-2023

Orfan si fãrã acoperis deasupra capului dupã ce casa i-a fost mistuitã de flãcãri, Cãtãlin are nevoie de ajutorul vasluienilor cu suflet mare!

- Advertisement -

APEL UMANITAR…Viata lui Cãtãlin Ilascu pare desprinsã din scenariul unei drame. Rãmas orfan de ambii pãrinti, tânãrul de 16 ani a fost nevoit sã-si ia viata în piept încã de mic copil. Numai cã, pentru el, viata s-a dovedit o continuã luptã pentru supravietuire. A reusit, o perioadã, sã-si aibã grija, muncind cu ziua pe la oamenii din sat, ajutat de calul sãu si de cãrutã. Toate s-au nãruit în urmã cu câteva zile când casa pe care o împãrtea cu bunicul lui, un bãrbat de 86 de ani, a luat foc. Bãtrânul a ajuns în stare gravã la spital, cu arsuri de gradul IV, iar Cãtãlin a rãmas doar cu hainele de pe el. Povestea tristã a adolescentului de 16 ani a ajuns si la urechile primarului comunei Vãleni. Sãritor din fire, Radu Beligan a decis sã facã tot ceea ce-i stã în putere pentru a-l ajuta pe Cãtãlin, dar are nevoie si de sprijinul vasluienilor cu suflet mare. „Bãiatul acesta nu mai are nimic. A rãmas sub cerul liber pentru cã locuinta sa nu mai poate fi folositã. Voi încerca sã apelez la bunãtatea oamenilor si poate reusim sã-l ajutãm”, spune primarul comunei Vãleni. Mai mult, edilul povesteste cã a ajuns sã fie implicat în aceastã poveste dupã ce, o rudã a bãiatului l-a sunat si i-a cerut sprijinul. Astfel cine doreste sã-l ajute pe Cãtãlin, poate lua legãtura cu mãtusa acestuia, la telefon 0742.276.024.

În urmã cu câteva zile, flãcãrile au distrus casa în care Cãtãlin Ilascu si bunicul lui, Vasile, trãiau asa cum puteau, de pe o zi pe alta. Focul a pornit de la o sobã supraînãlzitã si a distrus cele douã camere în care cei doi locuiau si toatã agoniseala celor doi. Bãtrânul a fost suprins de incendiu, în interior si a scãpat cu viatã dupã ce câtiva vecini mai curajosi au intrat dupã el si l-au scos afarã. A suferit arsuri de gradul IV si a fost internat la Iasi. Acasã a rãmas doar Cãtãlin. L-am vizitat pe adolescentul de 16 ani si l-am gãsit încercând sã curete mizeria produsã de incendiu. Spune cã i-au mai rãmas doar hainele de pe el, dar se simte norocos pentru cã focul nu a atins o camerã în care si-a instalat un pat si, tot din mila sãtenilor, s-a ales cu douã pãturi si o masã subredã. Povesteste prin ce a trecut de când a rãmas singur pe lume: „Focul a pornit de la sobã si nu am reusit sã mai salvãm nimic. Bunicul e rãnit rãu la o mânã si a ajuns la spital. M-am lãsat de scoalã dupã ce a murit mama, acum 7 ani. Am rãmas cu bunicul si cu un frate mai mare, de 24 de ani. Muncesc cu ziua, pe la oameni, prin sat, pentru a câstiga o pâine. Acum, am rãmas si fãrã un acoperis deasupra capului sI nu am bani sã fac nimic. Ar trebui reparatã casa toatã, dãrâmat ce nu se mai poate face si fãcut din nou, dar de unde bani pentru asta?”, se întreabã Cãtãlin Ilascu, un adolescent de la marginea judetului Vaslui.

Primarul Radu Beligan face eforturi pentru a-l ajuta pe Cãtãlin

Chiar dacã nu i-a cunoscut niciodatã, nici pe Cãtãlin si nici pe rudele acestuia, primarul comunei Vãleni spune cã se va implica cu tot ce poate pentru a da o mânã de ajutor. Astfel, edilul dovedeste cã îsi iubeste semenii. „Am aflat de Cãtãlin de la o mãtusã a lui. M-a sunat zilele trecute si mi-a povestit ce s-a întâmplat. Am aflat cã este trecutã de 74 de ani si cã are probleme de sãnãtate. M-am implicat pentru cã asa am considerat cã trebuie sã fac si eu si semenii nostri care au posibilitãti. Sunt primar în Vãleni la al doilea mandat si m-am lovit de astfel de probleme chiar în comuna aceasta. De fiecare datã am cãutat sã ajut acei oameni cu tot ce mi-a stat în putere asa cã am ales sã ajut si acum chiar dacã, între Vãleni si locul în care trãieste bãiatul acesta este o distantã de aproape 100 de km. Deocamdatã am reusit, prin bunãvointa celor de la Protectia Copilului Vaslui, o sobitã de teracotã numai bunã sã încãlzeascã singura camerã în care se mai poate locui. Plus cã am dat peste un tânãr harnic si curat, provenit dintr-o familie de oameni harnici. În curtea locuintei distruse de incendiu am vãzut un fânar si un grajd fãcut gospodãreste, semn cã acolo nu au locuit niste oameni lenesi”, spune primarul Radu Beligan. De aceea, edilul face apel la vasluienii care doresc sã ajute, sã-l contacteze sau sã contacteze, telefonic, pe o rudã a lui Cãtãlin Ilascu, Radu Belioara, la telefon 0742.276.024

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.