29.3 C
Vaslui
04-iul.-2022

Organizatorii unui festival din tarã acordã premii în memoria compozitorului Marcel Iorga, autoritãtile vasluiene l-au dat uitãrii!

MUZICÃ… Organizatorii unui festival din Suceava vor acorda douã premii în memoria compozitorului vasluian Marcel Iorga. Este vorba despre Festivalul „Voci de Îngeri”, care va avea loc în perioada 15-17 aprilie, la Teatrul Municipal „Matei Visneac”. „Marcel Iorga, compozitor, poli-instrumentist, muzician de mare valoare, a fost un membru important al juriului „Voci de Îngeri” si un om tare drag sufletului nostru. Domnia sa a fost alãturi de noi chiar de la prima editie, din 2018, si trebuia sã fie si în acest an, dar a ales sã plece dintre noi. Regretãm tare mult lipsa lui. Dumnezeu sã-i odihneascã sufletul în pace. În semn de recunostintã, pentru a-i pãstra memoria mereu vie, din acest an vom oferi douã trofee Marcel Iorga concurentilor cu cel mai mare punctaj de la sectiunile Debut si Solisti, care vor interpreta o melodie compusã de maestru”, au transmis organizatorii Festivalului „Voci de Îngeri” Suceava. Compozitorul vasluian a fost declarat presedinte de onoare post-mortem în juriul festivalului.

În Vaslui, alesii locali care si-au exprimat intentia de a-i acorda titlul de Cetãtean de Onoare al municipiului Vaslui au dat uitãrii aceastã initiativã. Si nu a trecut decât o lunã de zile de la înmormântarea compozitorului si de la prezentarea regretelor cã „am scris proiectul, dar am lãsat timpul sã curgã, pentru cã ne-am luat cu cele lumești, ne-am încurcat în dispute mãrunte, cu polemici care, poate, la momentul, respectiv ni se pãreau importante, dar nu au fost”. Marcel Iorga a fost unul dintre cei mai titrati compozitori din zona Moldovei si nu numai. S-a nãscut pe 25 octombire 1955, la Bãcesti, a studiat muzica la Slãnic Moldova – Bacãu si, în particular, cu diferiti profesori de muzicã, initiindu-se în arta dirijatului si în arta componisticã. A studiat flautul, pianul, acordeonul, saxofonul, contrabasul, chitara si tobele. A avut contracte muzicale cu Olanda, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria. A fost membru si presedinte de juriu la diferite festivaluri, concursuri nationale si internationale. Are peste 200 de compozitii si era membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România. Marcel Iorga este si autorul mai multor imnuri de festivaluri, dar si ale echipelor FC Vaslui, Handbal Club Vaslui si LPS Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here