-1.7 C
Vaslui
31-ian.-2023

Ororile din curtea DGASPC Vaslui scandalizează opinia publică din județ

- Advertisement -
ARESTAT… Un angajat al centrului pentru persoane cu dizabilități din comuna Deleni a fost arestat după ce a violat o femeie din centru.

CINE ÎI APĂRĂ PE CEI NEAJUTORAȚI?… Imaginea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui este din nou afectată după ce la mijlocul săptămânii trecute, un angajat al centrului pentru persoane cu dizabilități din comuna Deleni a fost arestat 30 de zile pentru comiterea infracțiunilor de viol în formă continuată și purtare abuzivă. Despre abuzurile săvârșite de Peti B. probabil nu s-ar fi aflat niciodată dacă un coleg de muncă nu lua atitudine. Acesta din urmă s-a speriat când a văzut că unul dintre beneficiarii centrului are ochii vineți și și-a înștiințat superiorii, care au sunat la 112. Oamenii legii au intrat pe fir, au stat de vorbă cu toți cei opt beneficiari ai centrului și așa au aflat că pe lângă bătăi, vasluianul ar fi întreținut relații sexuale cu o femeie în vârstă 37 de ani, beneficiară a aceluiași centru pentru persoane cu dizabilități. Femeia ar fi fost violată în repetate rânduri, în decurs de cinci luni, și doar întâmplarea a făcut ca instituțiile statului să afle despre coșmarul prin care trece. Nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu cazurile monitorizate de la distanță de DGASPC, dacă într-un centru pentru persoane cu dizabilități se petrec astfel de fapte înfiorătoare? Violurile și bătăile din centrele care aparțin DGASPC Vaslui nu reprezintă însă ceva nou pentru vasluieni. De-a lungul ultimilor ani, zeci de minori și persoane cu dizabilități din tot județul au căzut victime celor plătiți să aibă grijă de ei.

Comunitatea din Deleni este în stare de șoc după ce joia trecută, un angajat al centrului pentru persoane cu dizabilități din comună a fost arestat de polițiști. Peti B. în vârstă de 61 de ani, din Vaslui, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și viol în formă continuată după ce ar fi abuzat de mai mulți beneficiari ai centrului respectiv. Totul a ieșit la iveală, mai mult din întâmplare, după ce un coleg al bărbatului a observat, în momentul preluării turei, că unul dintre beneficiarii centrului este vânăt la ochi. Acesta a sesizat conducerea instituției, care la rândul ei a anunțat poliția. Inițial, oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă. Stând de vorbă cu toți cei cazați în centrul respectiv, oamenii legii au aflat că Peti B. a bătut mai mulți beneficiari, nu doar unul. În plus, acesta ar fi comis o infracțiune și mai gravă, după ce timp de aprope jumătate de an ar fi întreținut relații sexuale cu o femeie cu dizabilități, în vârstă de 37 de ani, beneficiară a aceluiași centru. “Urmare a cercetărilor efectuate, a reieșit că bărbatul de 61 de ani ar fi întreținut în repetate rânduri, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, raporturi sexuale cu o femeie cu dizabilități, în vârstă de 37 de ani, instituționalizată în locuința protejată. În cauză, a fost dispusă extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol în formă continuată. La data de 13 aprilie 2022, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au luat măsura reținerii față de bărbatul de 61 de ani din Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și viol. Judecătoria Vaslui a dispus ulterior arestarea preventivă a inculpatului, pe o perioadă de 30 de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiță. Oamenilor din sat aproape că nu le vine să creadă ce s-a întâmplat la casa protejată a DGASPC, mai ales că beneficiarii cazați acolo sunt cunoscuți ca oameni foarte respectuoși, liniștiți, care nu au făcut niciodată probleme.

“Este o situație extrem de gravă”

Potrivit reprezentanților DGASPC Vaslui, după cele două incidente, beneficiarii centrului respectiv au fost incluși într-un program de consiliere individuală și de grup. “Imediat după semnalarea incidentului de agresiune fizică exercitată de un salariat asupra unuia dintre beneficiarii locuinței, am formulat plângere la poliție, în paralel cu demararea unei anchete interne. Astfel, din discuțiile purtate cu rezidenții serviciului social, s-au conturat și alte elemente privind conduita necorespunzătoare a salariatului în raport cu aceștia, informații transmise către organele de cercetare. De la momentul agresiunii, ca și primă măsură, salariatul nu a mai intrat în centru, iar beneficiarii au fost incluși într-un program de consiliere individuală și de grup. Este o situație extrem de gravă, instituția noastră nu tolerează comportamentele abuzive și vom adopta toate măsurile necesare pentru a ne asigura că o astfel de faptă nu se va mai repeta în serviciile sociale pe care le coordonăm”, a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Copii violați sau exploatați prin muncă

Acest ultim scandal nu reprezintă un element de noutate, ci face parte dintr-un lung șir de incidente care i-a avut în prim-plan pe angajații DGASPC Vaslui. Ne reamintim că în anul 2016, inclusiv șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad, instituție aflată în subordinea DGASPC Vaslui, a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, fiind bănuit că prin expertizele sale de specialitate, a favorizat doi indivizi acuzați că au violat o minoră. În anul 2020, un alt angajat al DGASPC Vaslui împreună cu un antrenor de fitness din Bârlad au fost acuzați că ar fi abuzat sexual o minoră de 14 ani, aflată în grija statului. Unul dintre cele mai grave cazuri petrecute în curtea DGASPC Vaslui a avut loc în anul 2013, când o minoră de 15 ani, la acea vreme, a acuzat că a fost violată chiar de soțul directoarei orfelinatului în care era cazată. Femeia obișnuia să trimită frecvent acasă fete din centru pentru a o ajuta la treburile gospodărești. Astfel s-a înfiripat idila dintre minoră și soțul directoarei. De parcă tragedia nu era de ajuns de mare, fata a rămas însărcinată și a fost obligată să facă avort. Minora era cazată, la acea vreme, la Serviciul Alternativ de Protecție de Tip Familial din Negrești, iar coșmarul său a început în 2012, când a acuzat că a fost abuzată de soțul directoarei centrului din acel moment. După ce a rămas însărcinată, ar fi vrut să păstreze copilul, dar personalul în frunte cu psihologul și conducerea ar fi convins-o să facă întrerupere de sarcina, încercând astfel să mușamalizeze întâmplarea. “Coordonatoarea centrului și o parte din personal au fost sancționați pentru activitatea de a lua copiii și a-i duce acasă pentru a realiza diferite activități. Actul sexual este cercetat în momentul de față de poliție deoarece declarațiile fetiței au fost contradictorii”, declara Ionel Ștefănică Armeanu, director DGASPC Vaslui, imediat după ce cazul a intrat în atenția poliției. În anul 2019, trei frați cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, cazați în același centru de plasament din Negrești, au fost bătuți cu un ciocan de patronii unei spălătorii auto din oras. Agresorii, tată și fiu, și-au motivat gestul spunând că minorii le-au furat o bicicletă. Aceștia i-au luat pe copii cu duba chiar din poarta centrului, apoi i-au bătut până i-au băgat în spital. După producerea incidentului, mai mulți negreșteni atrăgeau atenția că la spălătoria respectivă se exploatează minori prin muncă, sub nasul autorităților locale. Băiatul în vârstă de 17 ani a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, cu fractură craniană. Poliția a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal. Majoritatea dintre dosarele deschise în cazuri de mai sus nu au mai ajuns în instanță, iar cele câteva care au ajuns s-au încheiat cu hotărâri în favoarea făptuitorilor.

“E înfiorător ce se petrece la Protecția Copilului! și nu de ieri, de azi, ci de mulți ani!”

Bătăile și violurile care au avut loc în casa protejată din comuna Deleni i-au revoltat peste măsură pe vasluieni, care pun aceste incidente pe seama slabei pregătiri a angajaților DGASPC Vaslui, mulți dintre ei intrând în sistem datorită pilelor și relațiilor. Iată ce a scris unul dintre vasluieni după ce presa a publicat cel mai recent incident, de la Deleni. “ E înfiorător ce se petrece la Protecția Copilului! Și nu de ieri, de azi, ci de mulți ani! Mie mi se face rău când aud de instituția asta. Și am să vă spun și de ce: Acum mulți ani, prin 2009-2010, mi s-a întâmplat un lucru care mi-a rămas pe creier: stăteam de vorba cu câțiva cunoscuți, în curtea Spitalului de Urgențe. La un moment dat, au apărut 3 mașini de la Protecția Copilului, cu persoane cu handicap, care aveau nevoie de îngrijire medicală. Șoferii lor s-au postat la câțiva metri de noi, și au început să vorbească între ei. Cel mai vocal era un șofer mic de înălțime și uscățiv, care se tot lăuda în fața celorlalți că el e omul de încredere al șefului și al administratorului centrului la care lucra, și că el cară cu mașina tot ce fură aia din centru. Și spunea asta în gura mare, fără pic de rușine! În timp ce vorbeau, a apărut o altă mașină, tot de la Protecția Copilului, care a adus o fată de vreo 18-19 ani, frumușică, vizibil cu handicap, dar neîngrijită și care arăta foarte bolnavă. Văzând-o, șoferul lăudaros zice: <<Ia uite și la asta cum arată acum! Știi ce bună de p*** era acum vreo 3 ani>>, adică pe atunci când era minoră, <<când era la Huși? Băteam și f***am la ea non-stop, și eu și băieții>>. Toți s-au pus pe râs după aia, ceea ce înseamnă că niciunul dintre ei nu era străin de astfel de grozăvii!

Am crezut, inițial, că n-am auzit bine, dar amicii mei auziseră și ei, și tăcuseră brusc, șocați. Ne-am întors, involuntar, capetele către ei. Dându-și seama că auzisem ce discutau, șoferii s-au mutat mai departe și au început să vorbească mai încet. Aș fi vrut să fac ceva, să spun cuiva de lucrul ăsta, dar nu știam ce și cui, și nici nu aveam vreo dovadă, în afară de amicii mei, care auziseră și ei, ceea ce era prea puțin. Și acum am mustrări de conștiință că n-am făcut ceva. (…)Părerea mea e că astfel de indivizi, și cei care-i angajează, îi acoperă și îi protejează, ar trebui băgați în cea mai groaznică pușcărie și tratați la fel cum îi tratează ei pe cei care nu se pot apăra, de care ar trebui să aibă grijă”. Nu a fost singurul comentariu negativ la adresa angajaților DGASPC. Alex este de părere că dacă psihologii și conducerea centrelor și-ar face treaba, beneficiarii nu ar mai fi abuzați. “ Deși e tardiv, lumea trebuie să știe ce orori se petrec în spatele imaginii cosmetizate a DGASPC. E șocant ce se întâmplă acolo! Cât de animal să fii să violezi și să bați persoane cu handicap? Pur și simplu, astfel de monștri se bazează pe faptul că cei cu handicap nu se pot plânge, fiindcă nu știu cum s-o facă și cui să se adreseze și, chiar dacă ar face-o, nimeni nu i-ar crede sau nu ar vrea să-i creadă, iar abuzurile împotriva lor s-ar agrava. Ca în cazul bătrânului de la Huși, despre care s-a scris acum câteva zile, unde „corpul de control” al DGASPC a decis că “n-a fost bătut”, după care o asistentă socială a ajuns să-l amenințe cu moartea. Cum o fi să fii rupt cu bătaia și să vină niște… unii să-ți spună „Noi am decis că n-ai fost bătut, că așa vrem noi!”? Și mai grav este că cei care conduc astfel de centre, și instituția, nu pot spune că “nu au știut”, deși o spun cu seninatate, iar autoritățile (Poliția, Parchetul, Consiliul Județean, Ministerul Muncii și Protecției Sociale) se prefac că-i cred! Să nu uităm că în astfel de centre lucrează psihologi și asistenți sociali bine plătiți de contribuabil. Dacă și-ar face treaba și ar discuta măcar o dată pe săptămână cu fiecare beneficiar, ar fi imposibil să nu afle că sunt bătuți și violați. E imposibil ca acești angajați să nu știe că o femeie e bătută și violată, timp de ani de zile, de un angajat, iar după ce află, e imposibil să nu-și informeze șefii (șeful de centru, șeful departamentului DGASPC, directorul instituției). De ce toți acești indivizi pun batista pe țambal și de ce nu sunt pedepsiți pentru asta?” se întreabă vasluianul. Prin publicarea acestui articol, cotidianul Vremea Nouă nu vrea să arunce anatema asupra întregului colectiv al DGASPC Vaslui. Această instituție are și sute de profesioniști recunoscuți și premiați la nivel național, care își dedică toată priceperea pentru îmbunătățirea serviciilor acordate celor care au nevoie de ajutor. Ei vor trebui însă să-și dezvolte capacitatea de a exclude din rândurile lor “uscăturile”, adică pe cei intrați pe pile și relații în sistem, atrași doar de salarii și tot felul de beneficii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

 1. Va inselati! Populatia nu se revolta impotriva acestor atrocitati! Cativa oameni care inca mai gandesc normal in tara asta se revolta. Restul sunt ca niste boi in jug, obisnuiti de autoritatile neo-comuniste si neo-securiste care au pus mana pe tara dupa ’89 sa fie abuzati in toate felurile posibile. Nu degeaba Romania e raiul pedofililor si criminalilor din Vest, care vin aici si fac tot ce le trece prin cap.
  Memoria romanilor e scurta. Mai tineti minte ca, o perioada, tara a fost condusa de unul, Constantinescu, al carui fiu avea firma de… export de copii? Mai tineti minte ca actualul presedinte, Iohannis, a fost acuzat ca exporta copii pentru organe in America si ca, de atunci, isi petrece fiecare vacanta de vara in Palm Beach, raiul miliardarilor din SUA? L-a intrebat cineva pe Iohannis de ce a fost convocat de Trump la cateva zile dupa atrocitatile de la Caracal (langa baza americana Deveselu), in care doua fete (de care se stie, cine stie cate or fi fost in realitate) au fost violate, ucise, si arse in butoaie, vinovat fiind gasit un mosneag bolnav psihic caruia nu i se mai scula nici degetul mijlociu, daramite sula, sa violeze? Ati uitat, asa-i?
  Despre PSD nici nu mai vorbesc…
  Mai tineti minte ca, prin 2016, s-a scris despre profesorasul Buzatu ca are o avere de 40 de milioane de Euro, lucru pe care nu l-a negat, si despre care a spus ca provin din „afaceri imobiliare”? A intrebat vreun jurnalist: „Care-s alea?”, „Ce impozit ai platit la stat pentru ele?”, „Chiar daca vei fi vandut terenuri sau construit imobile pe care le-ai vandut ulterior (desi eu nu am auzit de vreo mare firma de constructii a lui Buzatu), cu ce bani le-ai cumparat / construit? S-a sesizat Parchetul cu privire la asta? NU! Tacere totala si a presei, si a organelor de cercetare penala. Si vorbim de Buzatu, un lider mediu in PSD, nu de „greii” de la Bucuresti. A intrebat-o vreodata cineva pe nevasta lui Adrian Nastase de ce firma ei de produse farmaceutice importa la greu Safrol si Anhidrida Acetica, precursori de heroina? Or fi uitat…
  Romania a ajuns pe mana unor debili, a unor descreierati, a unor schizofrenici sadici, care nu au nicio jena sa ucida sau sa-si tortureze poporul. Si e exact ca pe vremea lui Ceausescu: cine face asta la scara mica e pedepsit, cine o face pe scara larga devine „erou al poporului” si e pus si presedinte!

  • Asa e! Romania a devenit un stat mafiot, ca si Columbia. Un stat in care mafia e la nivel de varf, activitatile mafiote au devenit politica de stat. Columbia vinde droguri. Romania vinde copii, prostitutie… si droguri.

 2. Vina nu este a unuia, s au doar a faptuitorului, vina este a tuturor de la cel mai mare pana la cel mai mic si nu de ieri de la înființarea acestor lagăre pentru a subjuga populația pe criterii politico securiste.
  CE PSIHOLOGI, CE ANGAJATI, ATATA VREME CAT SE VORBEȘTE PERMANENT DE ABUZURI SI NU S AU LUAT MASURI DECAT ATENUANTE.
  NU TREBUIE SA EXISTAȚI. E CLAR.
  ACELASI LUCRU E SI IN SPITALE SI IN TOATE INSTITUȚIILE CU CARE COLABOREAZA, COOPEREAZA SI SI DIRECTIONEAZA SARCINI, NU E STRAIN NICI UN CORP DE CONTROL S AU ALT ORGANISM DE STAT.
  TOTI STIU SI SUNT PARTASI.
  RUSINEEE!
  ROMANIA NIMANUI.
  E CARE PE CARE!
  ASTA I ADEVARUL.
  DOAR EXECUȚII LA MILIMETRU.
  NICI SA RESPIRI NU TI DAU VOIE.
  LA ORA 21,00 DACA IESI PE STRADA SE MATURA ITI BAGA PRAFUL IN OCHI SI RIDICA PRAFUL DE 2 METRI.
  IN ORASELE CIVILIZATE EXISTA PROGRAM DE NOAPTE PENTRU EFECTUAREA ACESTOR SERVICII.
  IN PARCURI DACA MERGI ESTI INTOXICAT DE INDIVIZI CARE TI I AU SI NUMARUL LA PANTIFI TOT PE CRITERIUL EXECUTIILOR. TE IBSPECTEAZA TE INTIMIDEAZA .
  DE LA CEI CARE FAC CURAT PANA LA CEI CARE POARTĂ UNIFORMA.
  NU MAI PUNEM IN CALCUL PROCENTUL DE AER CURAT S AU OTRAVIT.
  SUNT TOTI MANA N MANA PANA CEDEAZA CINE VOR EI. ASTA I MIZA.
  Oare de ce???? Sa aiba legatura cu instituțiile bancare????
  INVATAMANTUL FACE PARTE DIN ACEST SISTEM MIZERABIL.
  Asta i motivul pentru care populația a plecat din țară intr un procent covîrșitor de mare.
  Iar în toata U.E. exista legături cu aceleași metehne, au oameni platiti sa fie executate persoanele acolo unde incearca sa si gaseasca un rost.
  NU EXISTA DECAT O SINGURA DEVIZA ORI ISI FAC TREABA ORI PLEACA.
  SA SI FACA TREABA CEI CARE SUNT PE POSTURI, CA LA CARTE.
  Asta PENTRU CA PE ALTII CARE S AU PRICEPUT
  I AU scos din sistem si I AU SUPRIMAT LA TACERE S AU PIEIRE
  ABUZURI
  CONSTRANGERI
  SUPUNERE LA CELE MAI GRAVE TRATAMENTE
  PANA LA EXCLUDEREA DIN SISTEME S AU DIN ORASE SI JUDEȚE.
  ESTE CUTREMURATOR CE SE PETRECE IN INSTITUTII SI ALTE SOCIETĂȚI CREATE PE PREMIZA LASA CA FACEM NOI CUM VREM.
  NUUUU, NU CUM VREM.
  CUM TREBUIE SA SE RESPECTE DREPTURILE OMULUI SI DUPA SA AVETI PRETENTII.
  CRIMINALILOR
  Dezmățul instituțiilor .
  Nu exista un corp de control care sa va oprească pe voi.
  Ar trebui sa se închidă tot sistemul functional.
  Este imposibil.
  Se va trece si peste asta ca si peste multe altele.
  Singura decizie care poate sa îndrepte un sistem corupt este legea.Dar la noi nu functioneaza.
  Deci romania nu este doar coruptă.
  Este Fara scăpare pentru ca asta si doresc autoritățile.
  Totul functioneaza mana n mana.
  Unii stiu, altii presupun iar pe restul nu i intereseaza se simt bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.