spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
14-mai-2024

Păcănelele, superficia și somnul angajaților din Primăria Vaslui

- Advertisement -
ÎN DIFICULTATE… Consilierii Locali Mitică Jora și Mihaela Bohotineanu i-au întrebat pe specialiștii din cadrul Primăriei Vaslui cum a fost posibil ca, ani de zile, administratorul unei societăți să ocupe aproape 60 de metri din terenul aparținând domeniului public, fără să plătească. Întrebarea a rămas fără răspuns.

NEPĂSARE… În timp ce în fiecare an sute de vasluieni sunt executați silit, prin poprire, pentru neplata obligațiilor fiscale, unii cetățeni poziționați undeva mai presus de lege prejudiciază bugetul local fără a fi trași la răspundere. Nu o fac de capul lor, ci cu sprijinul unor funcționari publici, prea comozi pentru a mai ieși din birouri și a face muncă de teren. O dovedește și ce s-a întâmplat săptămâna trecută, în timpul ședinței de Consiliu Local, când administratorul unei societăți comerciale a solicitat acordarea dreptului de superficie a unui teren aparținând domeniului public al municipiului Vaslui. Cetățeanul respectiv solicitase, de fapt, menținerea dreptului de folosință asupra terenului în suprafață de 65 mp, drept ce îi fusese conferit încă din anul 2008, printr-un contract valabil pe o perioadă de 10 ani. În anul 2018, contractul dintre primărie și concesionar a fost prelungit pe încă cinci ani, până anul acesta. Nevoiți să întocmească documentația, angajații primăriei au mers la fața locului pentru a face măsurătorile cadastrale și așa au descoperit că administratorul ocupase nu 65, ci 120 de metri pătrați din domeniul public, plătind astfel o superficie mult mai mică. Consilierii USR au atacat problema din perspectiva domeniului de activitate al societății respective, reclamând faptul că în acel spațiu, situat lângă două unități de învățământ, se joacă la păcănele. Consilierii PSD au atras atenția că dacă proiectul nu va fi votat, legislativul îl va discrimina pe administratorul societății. Liberalul Mitică Jora a solicitat aparatului de specialitate al primăriei să prezintă un raport cu situația acelui teren în timp ce Mihaela Bohotineanu l-a întrebat pe Cătălin Amăriuței, șeful Serviciului Cadastru-Agricultură, cum a fost cu puțință ca timp de 15 ani, nimeni din această instituție să nu știe despre extinderea spațiului comercial pe domeniul public al orașului. Evident, întrebarea a rămas fără răspuns.

În anul 1998, Horațiu Podoleanu, în calitate de administrator al societății Hovio Prod S.R.L. cumpără un spațiu de 107,66 mp, situat la parterul blocului 337 din municipiul Vaslui. Zece ani mai târziu, acesta își extinde spațiul comercial cu încă 65 de metri pătrați, luând terenul de pe domeniul privat al municipiului Vaslui. O face legal, prin hotărârea nr. 36 din 26 martie 2008 a Consiliului Local, prin care legislativul îi aprobă concesionarea directă a suprafeței respective. Contractul de concesiune, semnat pe 24 aprilie 2008, încheiat între municipiul Vaslui, în calitate de concedent, și S.C. Hovio Prod S.R.L., în calitate de concesionar, a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani și prelungit ulterior pentru o perioadă de încă cinci ani, printr-un act adițional. Trebuie menționat că în anul 2008, acel teren de 65 mp nu era înscris în Cartea Funciară a municipiului Vaslui. Pe 20 ianuarie, anul acesta, pentru a nu fi nevoit să își micșoreze suprafața spațiului comercial, Horațiu Podoleanu înaintează o nouă solicitare către Primăria Vaslui prin care cere menținerea dreptului de folosință asupra acelui teren luat în concesiune în urmă cu 15 ani. În urma acestei solicitări, angajații primăriei merg la fața locului pentru a face măsurătorile cadastrale și constată faptul că terenul aferent spațiului comercial are suprafață real măsurată de 120 mp. Pe 7 aprilie 2023, această suprafață de teren de 120 de metri pătrați este înscrisă în Cartea Funciară nr. 86623, intabulându-se dreptul de proprietate privată a municipiului Vaslui asupra acestuia. În urma constatărilor din teren, angajații Primăriei Vaslui au propus constituirea dreptului de superficie asupra terenului de 120 de metri pătrați ce aparține domeniului privat al municipiului Vaslui în favoarea S.C. Hovio Prod S.R.L., stabilind și un nou cuantum al prestației anuale aferente acestui teren.

Votul “împotrivă” al consilierilor USR, pe motiv de… păcănele!

Deși proiectul de hotărâre introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local viza acordarea dreptului de superficie unei societăți comerciale, consilierii USR s-au opus aprobării, pe motiv că în spațiul respectiv, situat în vecinătatea școlilor 8 și 9, au fost puse în funcțiune mai multe aparate de tip slot machines, denumite și păcănele.

Mihaela Bohotineanu

“Partidul Uniunea Salvați România (USR) a inițiat un proiect de lege pe care l-a depus în Parlament și care a fost blocat în comisie, proiect care se numește «ără păcănele lângă școli» și prin care se intenționează interzicerea amplasării acestor săli de jocuri la mai puțin de 300 de metri față de unitățile de învățământ, spitale și biserici. În Vaslui, după cum poate vedea toată lumea, aceste săli de jocuri de noroc s-au înmulțit foarte mult, făcând concurență serioasă farmaciilor. În 23 mai, anul acesta, un tânăr și-a dat foc pentru că avea o datorie de 3000 de lei din cauza acestor jocuri de noroc. Acum o lună de zile, un cetățean s-a legat de șinele de metrou, spunând «opriți păcănelele». Organizația Mondială a Sănătății a încadrat această dependență de jocuri de noroc la boli psihice. Atunci când trebuie să aprobăm astfel de proiecte, trebuie să vorbim și despre moralitate, nu doar despre bani, pentru că tot acest câștig pe care statul îl are de pe urma acestor săli de jocuri de noroc trebuie reinvestit în campanii și programe de prevenție și tratament a persoanelor dependente. De aceea votul nostru va fi împotrivă”, a spus Mihaela Bohotineanu, consilier USR. Grupul de consilieri PSD nu a fost de acord cu această abordare, precizând că toți cei care desfășoară activități comerciale pe raza municipiului ar trebui sprijiniți de autorități. “Suntem la un proiect de lege în care o societate din municipiul Vaslui cere un drept de superficie. În acel spațiu putea să se desfășoare cu totul altceva, nu cred că domeniul de activitate trebuie să fie un criteriu prin care noi să stabilim dreptul de superficie. (…) Multă lume susține ideea ca aceste păcănele să fie îndepărtate din jurul școlilor, nu crede că că vor fi împedimente din acest punct de vedere, însă noi aici trebuie să acționăm ca niște consilieri locali și să nu ne legăm de domeniul de activitate al societății respective. Nu cred că domnul care a venit cu această solicitare are acea sală de jocuri, el efectiv a închiriat acel spațiu. (..) Avem de luat o decizie foarte simplă, e același lucru ca și cum am da o superficie pentru un balcon și cu asta basta. Acolo e un spațiu comercial, ia departe, ce se întâmplă în incinta acelui spațiu sunt alții îndreptățiți să analizeze acest lucru. Noi aici suntem pentru toți locuitorii municipiului Vaslui, indiferent că sunt muncitori, oameni de afaceri sau alte categorii”, a declarat consilierul PSD, Leonard Negruți.

Liberalul Jora, singurul care a văzut elefantul din sală

Cătălin Mîndru

Viceprimarul Cătălin Mîndru a sărit în apărarea colegei sale de partid, solicitând tuturor consilierilor locali să se opună acestui proiect. “În acest moment, în spațiul unde se solicită superficie funcționează păcănele. De multe ori am avut discuții, inclusiv în Consiliul Local, în legătură cu modalitatea în care noi putem interveni în acest fenomen și de fiecare dată se spunea că nu avem instrumente, că totul este reglementat la nivel național. Iată că acum suntem puși în situația de a acționa ca niște adevărați consilieri locali care apărăm interesul vasluienilor și să spunem că nu este în interesul lor ca într-un spațiu aflat la egală distanță între două școli gimnaziale să funcționeze păcănele și să-i sugerăm acestui agent economic să desfășoare un alt tip de activitate acolo pentru care, cu siguranță, va primi această superficie. Dacă tot avem, în acest moment, instrumentul prin care putem spune nu păcănelelor lângă școli este bine să ne folosim de el”, a atras atenția liderul consilierilor USR. Interzicerea unei activități comerciale, fie chiar și proximitatea școlilor, nu poate fi făcută decât în temeiul unei legi, lege care la momentul actual nu există.

Mitică Jora

Problema reală a acestui proiect de hotărâre a fost ridicată de consilierul Mitică Jora, care a solicitat aparatului de specialitate din cadrul primăriei ca până la ședința viitoare să prezinte un raport prin care să explice cum a fost posibil ca administratorul să-și extindă activitatea pe 120 de mp, deși avea drept de superficie pe doar 65 de metri pătrați. “E bine că sunt astfel de inițiative legislative (n.r. Fără păcănele lângă școli), însă deocamdată legea nu interzice aceste păcănele. Eu zic să fim mai ponderați, pentru că acest administrator defășoară o activitate comercială acolo de mult timp. Din punctul meu de vedere problema este alta și din acest motiv solicit aparatului de specialitate să întocmească un raport în următoarele 30 de zile și să ni se prezinte o situație vizavi de suprafața pe care acesta a avut-o ca superficie, iar acum, prin acest proiect de hotărâre, noi trebuie să decidem o altă suprafață, de 120 de metri pătrați. Cred că e necesar să elucidăm acest mister pentru că el a avut o aprobare pe 65 de metri pătrați, iar acum solicită pe 120 metri pătrați. Din acest motiv, noi, grupul consilierilor PNL, ne vom abține de la acest punct de pe ordinea de zi” a anunțat consilierul liberal. colegul său din legislativ, social-democratul Alexandru Barbu a cerut mai multă toleranță față de acest proiect. “Acum ar trebui să fim mai toleranți și mai înțelegători pentru că nu ar fi nici prima nici ultima hotărâre de Consiliu Local care nu este respectată în acest municipiu. Până la urma-urmei așa este, nu a respectat niște chestiuni…”

Explicațiile șefului de la Cadastru

Prezent la ședința de Consiliu Local, Cătălin Amăriuței, șeful Serviciului Cadastru-Agricultură, a încercat să explice din ce motiv s-a ajuns în această situație. Iată ce a declarat acesta: “Spațiul achiziționat de administratorul respectiv are 107 mp. Acel spațiu nu se află în interiorul blocului, este o construcție a fostei SC Moldova. La cel moment, societatea respectivă nu avea act de proprietate al terenului. În 2008, când actualul proprietar al spațiului a venit la primărie pentru a solicita extinderea, s-au măsurat acei 65 de metri pătrați, s-a atestat terenul fără să fie intabulat fiindcă la acel moment zona respectivă nu era cadastrată. La momentul în care discutăm, când venim în fața dumneavostră cu acest proiect de hotărâre, toată zona este închisă cadastral. Blocul a fost cadastrat, parcarea, tot, rezultând un gol pe care nu există un act de proprietate. Prin urmare, am atestat acel teren ca fiind proprietate privată a municipiului Vaslui. Din acest motiv a și reieșit acea suprafață de 120 de metri pătrați și am revocat-o pe cea de 65 de metri pătrați. Vom face un raport pentru ședința următoare, așa cum ați solicitat. Mai avem astfel de cazuri, proprietari care au cumpărat spații, care au cotă indiviză în interiorul blocului și o terasă exterioară. Ei au încercat să explice că sunt proprietarii acelui teren din exteriorul blocului. Noi le-am recunoscut construcția, însă terenul este al municipiului Vaslui” a afirmat Amăriuței. Întrebat de consiliera Mihaela Bohotineanu cum a fost posibil ca timp de 15 ani, din 2008 și până în 2023, nimeni din Primăria Vaslui nu s-a mai deranjat să măsoare suprafața respectivă de teren, Amăriuței nu a știut ce să răspundă. Probabil că dacă Horațiu Podoleanu nu era obligat să solicite o nouă prelungire a concesionării terenului, cuantumul prestației anuale aferente acelui teren se calcula tot la suprafața de 65 de metri pătrați, cu prejudicii însemnate pentru bugetul local. La finalul dezbaterilor, consilierii PNL și USR s-au abținut de la vot, astfel că proiectul a picat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Dacă nici acum DNA-ul nu-l saltă pe cel mai corupt primar Vasile Pavăl înseamnă că trebuie desființată.
    Sa ne spuna domn primar ales de prostimea din Vaslui cu mana pe Biblie ca nu știa cât teren ocupă ilegsl Podoleanu.
    Sa ne spuna domn Primar Vasile Pavăl câte astea de cazuri mai sunt în orașul VasileSăracu.

  2. Totul este prin complicitatea decidenților, dar dragi funcționari voi răspundeți. Și da vasluienii au dreptul să cunoască sumele de „doi lei” pe care le incasati pe acest tip de venituri. Un buget, o executie bug. nu inseamna doar cheltuirea banilor ci si constituirea, respectiv urmarirea drepturilor de incasat.

  3. Bravo, deci Podoleanu plătește superficie la Primărie de doi lei și nici aia pentru toată suprafața și a închiriat spațiul la ăștia cu păcănele pe mii de euro. Și Primăria știe, da ce contează, e un spațiu în care „se desfășoară activități comerciale”. Băi, voi vă auziți ce spuneți?!

  4. Extinderea brutăriei din Piata Traian are documente? Mai întâi a făcut un grilaj metalic și ușor, ușor a pus termopan. Daca nu are autorizație de la Primărie, poliția locală de face? Vei de la urbanism , ce fac? Unde-i Rată?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.