spot_img
spot_imgspot_img
11.8 C
Vaslui
16-mai-2024

Pachete legislative privind înãsprirea pedepselor pentru droguri și substanțe psihoactive, în dezbatere publicã

- Advertisement -

PROIECT…Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un pachet legislativ prin care se propun mãsuri de consolidare a cadrului normativ pentru cresterea gradului de sigurantã a cetãteanului, sigurantã rutierã si combatere a infractionalitãtii, în special privind traficul de droguri si substante psihoactive. Pachetul cuprinde pedepse mai aspre pentru comiterea unor infractiuni, reglementarea circumstantelor agravante, dar si posibilitatea confiscãrii masinilor implicate în traficul de droguri. De asemenea, se propune ca testarea antidrog sã devinã obligatorie la admiterea în Politie. Politistii si militarii vor fi obligati sã accepte testarea, în cazul în care comportamentul lor ridicã suspiciuni.

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un pachet legislativ prin care se propun mãsuri pentru cresterea gradului de sigurantã a cetãteanului, sigurantã rutierã si combatere a infractionalitãtii, în special privind traficul de droguri si substante psihoactive. Printre modificãrile propuse se numãrã majorarea pedepselor în cazul îndemnului unei persoane la consumul de droguri sau în cazul publicitãtii fãcute oricãror produse, pretinzând în mod credibil cã prin consum acestea produc efecte similare drogurilor, informeazã un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, se propune majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1-3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc. Tot cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani este propusã a se sanctiona si fapta constând în publicitatea fãcutã oricãror produse, pretinzând în mod credibil cã prin consum acestea produc efecte similare drogurilor.

Masinile dealerilor de droguri vor fi confiscate

Se mai prevede reglementarea circumstantei agravante constând în detinerea de droguri în vederea consumului într-o institutie sau unitate medicalã, de învãtãmânt, militarã, loc de detentie, centre de asistentã socialã, de reeducare sau institutie medical-educativã, locuri în care elevii, studentii si tinerii desfãsoarã activitãti educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora, având în vedere cã un astfel de comportament determinã aparitia unor noi riscuri în materie, precum punerea la dispozitia altor persoane sau publicitatea consumului de droguri. MAI propune si ca persoana care a comis una dintre infractiunile prevãzute în materie de droguri sã beneficieze de reducerea a jumãtate din limitele pedepsei prevãzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piatã a unor cantitãti tot mai mari de droguri prin stimularea traficantilor de a colabora cu organele de politie.”Având în vedere cã detinerea unor vehicule sprijinã deplasarea traficantilor de droguri pentru comiterea unor noi acte infractionale, se propune confiscarea specialã a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru sãvârsirea faptei”, aratã sursa citatã.

Recidiva contraventionalã, sanctionatã mai aspru

În domeniul sigurantei rutiere, una dintre modificãri prevede obligarea politistului de a efectua testarea conducãtorilor auto, în anumite situatii, precum cea a identificãrii, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintã urme de consum sau substante care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducãtorul de vehicul figureazã în evidentele politiei cu mentiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substante psihoactive sau de bãuturi alcoolice.O altã prevedere propune ca recidiva contraventionalã în cazul faptei de a conduce sub influenta alcoolului, care nu constituie infractiune, sã fie sanctionatã mai aspru. Perioada de suspendare se majoreazã de fiecare datã când se sãvârseste contraventia de conducere sub influenta alcoolului în interval de 5 ani, majorarea fiind aplicatã prin raportare la perioada de suspendare stabilitã pentru fapta anterioarã.Prin actul normativ se mai prevede suspendarea înmatriculãrii autovehiculului în situatia lipsei asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã auto, pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Tot în domeniul sigurantei rutiere se propune reglementarea posibilitãtii ca politistul rutier sã poatã constata anumite contraventii cu ajutorul înregistrãrii audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.

Teste antidrog pentru cei care vor sã devinã politisti

Prin modificãrile aduse Statutului politistului si Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, se doreste instituirea obligativitãtii testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în institutiile de învãtãmânt ale MAI sau la ocuparea functiilor de politist. Constatarea îndeplinirii conditiei urmeazã sã se realizeze prin intermediul unei examinãri medicale si al unei evaluãri psihologice, urmând ca, în cazul neîndeplinirii conditiei, procedura de recrutare sã înceteze pentru candidatul respectiv. Proiectul mai prevede suspendarea din functie a politistului sau a cadrului militar atunci când analizele efectuate stabilesc prezenta în organism a drogurilor sau când acesta refuzã sã se supunã recoltãrii mostrelor biologice, precum si în cazul în care nu sustine evaluarea comportamentului simulat. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicãrii anuntului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.