spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Pacientilor li se face si mai rau de la noile taxe

- Advertisement -

Spitalele au ramas fara fonduri de la Casa de Asigurari si cer bani de la bolnavi. De exemplu, pentru o operatie la Insititutul de Cardiologie trebuie sa pregatiti „oficial” intre 600 si 2000 de lei. La Neurochirurgie, consultatia la un medic specialist costa 50 de lei, la un medic primar e 75 de lei, iar pentru o vizita la un profesor universitar trebuie sa scoateti din buzunar 100 de lei. La Maternitatea „Cuza Voda” numai internarea e 100 de lei. Pentru acesti bani se taie chitanta, iar sumele merg in conturile spitalelor sub forma de „donatie”. Doar cei care „doneaza” bani spitalului beneficiaza de serviciile medicale, iar cei care nu au de unde sa dea bani sint programati pentru la anul.

Sfirsitul de an vine in spitalele iesene cu tot mai multe probleme financiare. Din cauza lipsei fondurilor conducerile unitatilor sanitare cu paturi din Iasi incearca sa se descurce cum pot. Au aparut taxe de care nu se stia inainte, taxele care existau au crescut si acum pacientul trebuie sa vina „blindat” de acasa si cu bani, si cu medicamente, si cu mincare. Din pacate, cei mai multi dintre ei nu stiu de aceste lucruri inainte sa ajunga in spital si se trezesc ca au de platit o gramada de taxe pentru care nu erau pregatiti. O femeie care trebuia sa se interneze in Maternitatea „Cuza Voda” a fost nevoita sa-l cheme pe sotul ei de acasa sa-i aduca bani pentru ca nu stia ca trebuie sa plateasca internarea si venise nepregatita. La Institutul de Boli Cardiovasculare taxa la internare difera in functie de problema pe care o are pacientul, de la 600 de lei se poate ajunge chiar si la 2.000 de lei, bani pentru care se da chitanta si care sint considerati donatie pentru spital. Pacientii sint pe de-o parte revoltati ca sint obligati sa plateasca absolut tot, pe de alta parte resemnati ca nu pot face nimic sa schimbe situatia.

„Mi s-a zis ca am o vena infundata si m-au programat la operatie azi. La internare mi-au zis ca trebuie sa platesc 600 de lei pentru operatie. Mi-au dat si chitanta pe care scrie ca am dat banii in cadrul unui contract de sponsorizare. Ce era sa fac?! Trebuie sa ma operez, asa ca am fost nevoit sa platesc. Nu inteleg de ce am mai platit asigurari sociale 41 de ani daca acum cind am nevoie de medic tot trebuie sa dau bani”, a spus nemultumit un pacient internat in Institutul de Boli Cardiovasculare.

Barbatul a recunoscut in schimb ca, spre deosebire de alte spitale in care a mai fost internat, aici nu a mai dat spaga nimanui. „Am mai vorbit si cu alti pacienti si i-am intrebat cit se mai da, insa nimeni nu a dat nici un ban pe linga cei cu chitanta. N-am dat nici eu spaga nimanui, n-am cumparat medicamente. Am auzit ca de asta s-ar fi pus taxa asta, tocmai ca sa nu mai ceara nimeni bani in plus„, a mai completat pacientul.

De cealalta parte, conducerea institutului spune ca toate taxele sint conform contractului cadru de acordare a asistentei medicale si ca nimeni nu e obligat sa le plateasca.

„Noi nu mai avem fonduri din contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, insa pacientii continua sa vina. Avind in vedere faptul ca practic pacientii solicita un serviciu medical care nu este contractat cu CJAS atunci e normal sa-l plateasca. Cine nu vrea sa plateasca acest serviciu medical poate sa se programeze pentru o perioada in care vom avea din nou contract cu CJAS”, a declarat prof. dr. Grigore Tinica, managerul institutului.

In acelasi timp, medicii spun ca pacientii sint oricum scutiti de multe taxe pe care spitalul are dreptul sa le instituie. De altfel, o mare parte din iesenii care au nevoie de diverse interventii cardiologice au ales sa se treaca pe o lista de asteptare pentru a fi internati la inceputul anului viitor. De asemenea, de curind au fost majorate si restul taxelor in spital. Astfel, de pe 22 noiembrie analizele si consultatiile pentru un pacient care are nevoie de evaluare medicala pentru stabilirea gradului de handicap costa 100 de lei. Aceeasi suma se percepe si pentru actele de pensionare pe caz de boala sau pentru prelungirea concediului medical. Pentru eliberarea de acte cerute de angajator se plateste o taxa de 10 lei, la fel ca si pentru eliberarea oricaror altor acte medicale la cererea pacientului.

Noile preturi de la Sf. Spiridon

De altfel, mai toate spitalele au marit taxele in acest sfirsit de an in incercarea de a supravietui financiar pina la venirea unor noi fonduri. Desi oficiale si cu chitanta, taxele pe care sint nevoiti sa le plateasca pacientii le stirnesc nemultumirea de fiecare data. In Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” este afisata o lista cu preturi pentru cei care nu au trimitere de la medicul de familie si nu reprezinta o urgenta. Astfel, o consultatie la un medic primar de urgenta costa 30 de lei, la un medic specialist e 20 de lei, iar o electrocardiograma costa 10 lei. Radiografiile sint 10 sau 20 de lei, in functie de marime, o injectie intravenoasa costa 5 lei, iar una intramusculara e 3 lei.

De asemenea, de la inceputul lunii noiembrie la internare nu se mai platesc 5 lei, ci a crescut la 15 lei foaia de internare. Cu toate acestea, medicii spun ca in UPU nu s-au aplicat niciodata aceste taxe, mai ales din cauza faptului ca pacientii prefera sa se declare urgente si sa fie astfel scutiti de plata. Conducerea spitalului spune ca in ultima perioada unitatea medicala a supravietuit datorita fondurilor proprii.

„Ne folosim de veniturile proprii, am mai avut rezerve, s-au mai facut economii. Prevederea bugetara a fost numai pina in luna octombrie, apoi nimic. Au mai venit doar bani pentru utilitati si salarii la care sintem la zi cu plata. In momentul de fata internam doar urgentele majore si facem liste de asteptare pentru restul pacientilor. Poate de anul viitor pentru pacientii care nu sint urgente, si nici nu vor sa astepte ne gindim la o suma modica pentru suplimentarea bugetului spitalului, undeva intre 50 si 150 de lei”, a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului.

Probleme mai sint la medicamente si materiale sanitare, unde s-au mai facut achizitii in baza bunelor relatii cu furnizorii, chiar daca multe termene de plata au fost depasite. O gura de oxigen pentru spital e reprezentata de diminuarea numarului de pacienti in perioada sarbatorilor de iarna.

20 de lei ziua de stationare a cadavrului in morga

In alte spitale sint nevoiti sa plateasca taxe si insotitorii, nu numai pacientii. Astfel, in Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” insotitorii pacientilor trebuie sa plateasca o taxa de 5 de lei pentru a intra in spital, la care se adauga o taxa de 25 de lei daca vor sa si ramina cu pacientii. Foaia de observatie costa 10 lei, iar o rezerva confort sporit costa 60 de lei pe zi. Consultatiile pentru actele de medicina legala golesc buzunarele pacientilor care vor sa-si gaseasca dreptatea in instanta.

Pentru consultatia la un medic specialist trebuie sa plateasca 50 de lei, la un medic primar e 75 de lei, iar grija unui profesor universitar e rasplatita cu 100 de lei. Aceleasi sume sint si pentru consultatiile la cerere, indiferent de scopul lor. Taxa de internare e 10 lei. Imbalsamarea unui pacient decedat scoate 100 de lei din buzunarul rudelor, iar stationarea in morga mai mult de o zi costa cite 20 de lei zilnic.

La Spitalul de Copii, parintii trebuie sa scoata bani din buzunar daca vor sa stea cu cei mici

In Spitalul de Copii „Sf. Maria” taxele au fost majorate de la inceputul lunii iulie. Foaia de observatie a ajuns de la 2 la 5 lei, cea de internare, de la 3 la 5 lei. Parintii care sint insotitori ai unor copii cu virste peste trei ani trebuie sa plateasca 20 de lei pe zi, in avans pe trei zile. Daca stau mai putin li se returneaza banii. „Luna trecuta au mai venit niste bani in spital. Deocamdata sintem pe linia de plutire si putem asigura medicamentele si materialele sanitare necesare”, a declarat dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvint al spitalului.

Spitalul „C.I.Parhon” a pus la dispozitia pacientilor mai multe servicii medicale cu plata incepind de la sfirsitul lunii octombrie, preturile fiind afisate pe usile cabinetelor medicale din ambulatoriu. Astfel, daca iesenii vor sa se investigheze in spital, fara sa aiba trimitere de la medicul de familie, pot face asta contra unor sume stabilite de spital. O ecografie abdominala costa 50 de lei, iar una generala e 75 de lei. Parti din coloana vertebrala pot fi radiografiate cu 20 de lei, radiografia de torace fiind 30 de lei. Ecocardiografia costa 60 de lei, iar ecografia renala simpla e 30 de lei. In acelasi timp insa un examen radiologic de tract urinar cu substanta de contrast nonionica scoate din buzunarul pacientului 190 de lei.

Taxe mari si la Maternitatea „Cuza Voda”

Femeile care vor sa se interneze in Maternitatea „Cuza Voda” trebuie sa plateasca o taxa de 100 de lei pentru internare continua si 50 de lei daca e vorba de internare de zi. Taxele trebuie platite de toata lumea, indiferent daca au sau nu bilet de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, mai multe investigatii medicale afecteaza puternic buzunarele pacientelor. O celioscopie costa 200 de lei, o histeroscopie costa 100 de lei, iar un chiuretaj biopsic e 250 de lei. De asemenea, daca un pacient vrea sa faca diverse proceduri la Spitalul de Recuperare trebuie sa fie pregatit sa scoata bani din buzunar. Doar citeva dintre sedintele de fizioterapie sau kinetoterapie sint decontate de CJAS, restul fiind platite de pacienti. O sedinta de magnetoterapie costa 6 lei, baia galvanica e 4 lei, la fel ca aerosolii individuali. Kinetoterapia individuala costa 10 lei, iar o baie de plante e 5 lei.

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Iasi este de acord cu aceste taxe. „Legea spune foarte clar: bolnavul acut este tratat peste tot in spitale fara sa-l coste nimic. Pe de alta parte, bolnavul cronic este trecut pe o lista de asteptare. Daca nu vrea sa astepte, atunci se poate percepe o suma contra serviciilor medicale pe care le solicita. Sanatatea costa”, afirma Iulian Serban, seful Casei de Asigurari Iasi.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.