spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
18-mai-2024

Până la sfârșitul lunii, toți producătorii și comercianții de băuturi din județul Vaslui trebuie să se înregistreze în Sistemul de Garanție Returnare

- Advertisement -
SANCȚIUNI… Producătorii și comercianții care nu se înscriu până la sfârșitul lunii februarie în acest Sistem de Garanție-Returnare riscă să se aleagă cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei

PREGĂTIRI… Guvernul a amânat până la data de 30 noiembrie 2023 intrarea în funcțiune a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), destinat ambalajelor nereutilizabile, prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților. Pentru fiecare sticlă, cutie de bere sau pet, clienții vor plăti la casă o sumă suplimentară de 50 de bani pentru ambalajul sintetic. Banii vor fi recuperați doar când acest ambalaj va fi adus înapoi în același magazin. Dacă magazinele mari vor avea puncte de preluare automată, magazinele mici, în special cele din mediul rural, vor face preluare manuală. Producătorii și comercianții care nu se înscriu până la sfârșitul lunii februarie în acest Sistem de Garanție-Returnare riscă să se aleagă cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei, sancțiunile urmând a fi aplicate de Garda de Mediu pe baza listelor primite de la Ministerul Finanțelor.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație. În prezent, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., compania deținătoare a licenței de operare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), unic la nivel național, anunță comercianții și producătorii/importatorii de băuturi că a început înregistrarea obligatorie în baza de date a sistemului, etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR. Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, înregistrarea realizându-se într-o secțiune separată pentru fiecare din cele două categorii. Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție-returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

Magazinele mici vor face preluare manuală

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat că în cazul magazinelor de la colțul blocului și din mediul rural, preluarea ambalajelor se va face manual și nu automat, ca în cazul marilor magazine. “Pe 30 noiembrie trebuie să pornească sistemul construit de RetuRo, companie care s-a înființat în baza unei hotărâri de Guvern și care a primit dreptul de a administra sistemul național. E o companie înființată de asociația marilor producători de băuturi alcoolice și bere, respectiv de asociația celei mai mari lanțuri de magazine, retaileri și producători. Această companie va finanța construirea centrelor de numărare, cinci la număr. În acele centre vor ajunge ambalajele preluate manual și automat de la punctele de preluare. Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligația constituirii unui punct de preluare. Magazinul mic, magazinul mijlociu, magazinul mare, retailerul de tip supermarket are obligația constituirii și administrării unui punct de preluare. Magazinele mici probabil vor face preluare manuală, magazinele mari vor avea puncte de preluare automată”, a declarat Ministrul Mediului. Potrivit acestuia, începând cu 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR. Practic, de la acea dată nu se mai pot pune pe piață produse ambalate în alt tip de ambalaj, fără sigla SGR. “Serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligație gratuită a magazinului. Pentru fiecare sticlă preluată și pentru care s-a plătit garanția de 50 bani, acel magazin va primi 15-20 de bani, în funcție de suma care se va stabili prin Ordin de ministru”, a adăugat ministrul Mediului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.