spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
04-mart.-2024

Panarama de la bursele tiganilor!

- Advertisement -

TIGANIADA Mai multi cetãteni din satul Fâstâci din comuna Cozmesti s-au rãsculat împotriva presedintelui Partidei Rromilor din localitate, Dumitru Trufia, solicitând demisia acestuia din functie. Motivul? Doar unii elevi au fost inclusi în programe adresate acestei etnii, în timp ce altii, desi elegibili, au fost omisi !

Întregul scandal a plecat de la faptul cã numai unor elevi agreati de învãtãtorul Dumitru Trufia le-au fost acordate burse sociale prin Agentia Nationalã de Rromi. Desi la o primã vedere, sumele acordate acestora nu sunt de o valoare prea mare, ci de 1,8 milioane de lei lunar, un numãr de 60 de localnici au strâns semnãturi pentru a-l da la o parte pe cel care a avut tupeul sã facã “ legea burselor” la Fãstâci. Conducerea Scolii, spune cã de fapt, beneficiarii primesc de drept bursele. “Noi doar am eliberat copiilor adeverintele necesare înscrierii dosarelor, pe baza unor criterii legale. Discutii în sat au apãrut de la faptul cã unii copii care îndeplineau si ei conditiile de eligibilitate, au fost exclusi de pe aceste liste de beneficiari si cã doar cei apropiati domnului Trufia s-ar fi numãrat printre beneficiari” , ne-a declarat Manuela Ciobanu, directorul Scolii Fâstâci. Prezent la fata locului presedintele Partidei Rromilor Vaslui, Ilie Târu a precizat cã de fapt, conflictul dintre sãteni si dumtru Trufia este altul. “ Am venit la sesizarea localnicilor, care ne-au solicitat sã-l schimbãm din functie pe Dumitru Trufia, care este liderul Partidei locale a Rromilor pentru cã nu se mai implicã în rezlvarea problemelor comunitãtii. Sãptãmâna viitoare vom organiza o adunare generalã în cadrul cãreia va fi ales un alt presedinte”, ne-a spus Ilie Târu.

Prefectul s-a interesat personal de scandal!

Situatia existentã la Fâstâci a ajuns si la urechile prefectului de Vaslui, care a cerut mai multe lãmuriri despre acest caz edilului comunei Cozmesti, Vasile Aporcãritei. “Problema a plecat de la beneficiarii burselor pentru rromi, cã s-ar fi fãcut cãteva golãnii pentru a se acorda pe alte criterii. Se zvoneste cã la mijloc ar fi vorba despre sume impresionante: cam 37 de milioane de lei, care i-ar fi primit pe card încã din vara acestuia an. Din cauza aceasta, pãrintii elevilor dar si altii din comunã s-au arãtat nemultumiti , au strâns semnãturi pentru a-l destitui pe Trufia”, ne-a declarat Vasile Aporcãritei, primarul comunei Cozmesti. În replicã, fratele lui Dumitru Trufia, Sorinel, care activeazã ca inspector scolar responsabil cu problemele rromilor spune cã la mijloc este vorba despre douã proiecte adresate rromilor, care le-ar fi stricat niste afaceri. “În scolile în care se studiazã limba rromani s-au putut aplica douã proiecte pentru a atrage copiii nevoiasi cãtre educatie.Nemultumiti sunt unii sãteni pentru cã nu le-am inclus copiii în aceste proiecte. Numai cã nouã nu ni se permite sã includem mai mult de 20 de copii în aceste proiecte. Panarama secolului este de fapt cã de ce nu se pot duce toti copiii, ci numai atâtia! Si, ce-au zis: nu ne dã voie cu toti, îl dãm jos pe lider! Ba mai mult, pesemene gustarea care li s-a acordat copiilor beneficiari le-a mai stricat unora apele, pentru cã le-a scãzut vânzarea la nu stiu ce firmã de catering. Aceasta de fapt este problema realã: subtierea problemei!”, a tinut sã precizeze Sorinel Trufia, inspector scolar responsabil cu problemele rromilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.