spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Paradoxul agriculturii vasluiene: zone calamitate de secetă, cu sisteme de irigații moderne la marginea terenurilor

- Advertisement -

ÎNCĂPĂȚÂNAȚI… În ultimii ani, seceta a afectat din ce în ce mai mult județul Vaslui, iar acest lucru s-a văzut și în sumele pe care fermierii din județul nostru le-au decontat pentru calamitățile provocate de lipsa precipitațiilor. Una dintre cele mai afectate este Valea Prutului, deși în această zonă au fost făcute investiții semnificative în sistemul de irigații. La ultima ședință a Colegiului Prefectural, prefectul Daniel Onofrei a întrebat de ce fermierii din zona Huși sunt printre cei mai afectați de secetă din tot județul, deși terenurile lor sunt acoperite de acest sistem modern de irigații, iar răspunsul a fost dat de Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Vaslui.

În prezent, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vaslui are în derulare prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații două amenajări de irigații viabile ce sunt supuse reabilitării. Vorbim de Amenajarea de irigații Albița-Fălciu, ce are suprafața amenajată pentru irigații 16.973 ha și Amenajarea de irigații Mânjești, cu o suprafață amenajată pentru irigații de 595 ha. Amenajarea de irigații Albița Fălciu este deservită de patru stații de pompare reversibile, respectiv – SPR1 Pogănești, SPR2 Săratu, SPR3 Bumbăta și SPR4 Berezeni, amplasate lângă digul de apărare al râului Prut ce asigură transportul apei la punctele de livrare printr-o rețea de conducte de aducțiune și distribuție pe o lungime de 56,408 km canale și o stație de repompare, SRP1 Vetrișoaia. Suprafața amenajată pentru irigații din amenajarea de irigații Albița Fălciu propusă pentru reabilitare în etapa I a fost de 10.075 ha, iar sursa de apă este râul Prut. Pe această suprafață amenajată pentru irigații sunt înființate un număr de 5 Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații și anume: OUAI Pogănești, OUAI Oțetoaia, OUAI Lunca Banului, OUAI Agro Irig Prut Berezeni și OUAI Doniceasa. În cadrul acestui obiectiv de investiții au fost reabilitate patru stații de pompare reversibile, respectiv: SPR1 Pogănești, SPR2 Săratu, SPR3 Bumbăta și SPR4 Berezeni; 38,221 km canale de alimentare și distribuție a apei pentru irigații și 15 construcții hidrotehnice, din care 12 podețe și 3 stăvilare.

Valoarea totală a lucrărilor realizate in cadrul investitiei a fost de 56.746.805,67 lei cu TVA, respectiv 11.349.361,11 Euro, iar durata de realizare a investiției a fost de 43,5 luni, ordinul de începere fiind dat la 1 octombrie 2018, termenul de finalizare fiind 31.10.2022. Lucrările au fost întârziate cu opt luni însă în data de 21.06.2023, comisia de recepție desemnată prin decizia directorului general al ANIF a admis receptia la terminarea lucrărilor. În etapa a II-a s-a avut în vedere reabilitarea amenajării de irigații Albița-Fălciu pe o suprafață de 1983 ha, valoarea investiției fiind de 24.266.139,79 lei cu TVA. În data de 08.03.2024 a fost admisă recepția și la terminarea acestor lucrări lucrări. În urma acestor investiții deosebit de importante, suprafața totală irigată la nivelul amenajării Albița-Fălciu a crescut semnificativ, de la 1.270 ha suprafață irigată în anul 2019, la 19.083 ha suprafață irigată în anul 2023, aceasta fiind cea mai mare suprafață totală irigată la nivelul județului Vaslui din 1990 până în prezent, fiind atins astfel obiectivul general al PNI, respectiv creșterea suprafeței funcționale din suprafața viabilă a amenajării.

În ciuda investițiilor în sisteme de irigații, zona rămâne calamitată din cauza lipsei precipitațiilor

Toate cifrele de mai sus au fost prezentate, săptămâna trecută, de Sandu Damian, directorului Filialei Vaslui a Agenției de Îmbunătățiri Funciare, în cadrul Colegiului Prefectural. La finalul prezentării, prefectul Daniel Onofrei a avut o curiozitate cât se poate de justificată și l-a întrebat pe Damian cum se face că, în ciuda investițiilor făcute în sistemul de irigații, terenurile agricole de pe Valea Prutului sunt printre cele mai afectate de secetă. “Noi am pus aceste volume de apă la dispoziția fermierilor, în mod gratuit. Toate costurile, de transport, de pompare, sunt preluate de către ANIF și sunt suportate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Încă din 2017 noi intervenim în sprijinul fermierilor prin faptul că am decontat 50% valoarea energiei electrice necesară funcționării stațiilor de punere sub presiune. Pentru anul trecut, de exemplu, am decontat o valoare de peste un milion de lei”, a declarat Sandu Damian. În sprijinul acestuia a intervenit și Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Vaslui, care a explicat celor prezenți la ședință că sistemul de irigare e compus din două sisteme, cel al statului, care a fost modernizat în ultimii ani, și cel al fermierilor, care au investit prea puțin în aceste sisteme. “Vorbim de infrastructura principală de irigații care aparține statului și care a fost reabilitată prin intermediul a două proiecte. Amenajarea Albița-Fălciu a fost reabilitată în proporții de 100%. Pe lângă această infrastructură principală de irigații, mai avem una secundară, care aparține Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Această infrastructură secundară de irigații are și ea echipamente, iar în anii din urmă unele dintre acele organizații au făcut proiecte pentru reabilitarea acestor sisteme de irigații, însă alte organizații nu și-au reabilitat aceste sisteme, iar asta este una dintre cauzele pentru care femierii nu pot să irige la capacitatea oferită de ANIF. Statul le pune 100% din capacitatea necesară de apă, însă ei nu pot prelua această cantitate, pentru că nu are acea infrastructură secundară modernizată. Unele Organizații nici măcar nu și-au achiziționat aceste echipamente de irigații”, a precizat Gigel Crudu. În aceste condiții, prefectul Daniel Onofrei le-a cerut celor responsabili cu agricultura vasluiană să organizeze o ședință cu fermierii care refuză să-și modernizeze sistemele de irigații, dar care în schimb stau cu mâna întinsă la Guvern pentru a cere despăgubiri pentru distrugerile provocate de secetă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. O adunătură de HOȚI = ANIF
  Hoții… Săndel doar s-a prefăcut că face treabă.
  Au îngropat agricultura cu bani grei de la UE.
  Unde-i DNA-ul să-i vadă?

  • Peste 11.000.000 € (milioane euro) de la Guvern
   Plus peste 8.000.000 € (milioane euro) Fonduri europene AFIR.
   S-au risipit undeva la 20.000.000 € (milioane euro) pentru nimic…
   La care se adaugă și despăgubiri din calamitate. (milioane euro)
   Plus salariile specialiștilor ANIF (milioane euro)
   Ăștia sunt nebuni?

 2. Când ai mașini de lux, in loc să ți cumperi pompe pentru irigare, sa nu mai urli la stat că nu te ajuta. Nu vrei să ți mestece și mâncarea , înainte de a o înghiți😡mai băgați și în investiții, nu doar sa va lăfăiți in vile spatii concedii

 3. John ,câți bani ai furat din banii alocați pt irigații,iar PSD-ul cat parandărăt i-a revenit din această sumă imensă investită de către guvern.Ar trebui să spui ce sumă importantă s-a cheltuit pt aceste irigatii,care nu-și au eficiența scontată.

  • Doar la furat iti sta mintea. Atat poti…
   Cat a furat tac’tu cat a fost c.a.p – ist?
   Sumele de bani investite sunt expuse in articol. Daca ai cunostinta legata de furturi , în afara de ale tale, vorbeste cu taica-tu sa iti explice cum se făceau denunțurile pe vremea răposatului.

 4. La Vaslui politica de prostituție proletara făcută de elita forjei proletare și a cremei de savanți doctoranzi… câte au dat bacu la Galați cind au plecat panaramele la mare…. distanta de jud Vaslui. PNL cu PSD alianță pcr

  • Da. Daca te simți ofensat, iti sugerez facultatea de agricultură, 30 de ani de munca asiduă, program de lucru de la 4 dimineața la 10 seara, grija a 10 familii, rugă pentru ploaie samd.
   Apoi o sa iti permiți si tu un gipan.

 5. Pe înțelesul tuturor:
  Apa a devenit proprietatea dlui Sandu , care o pune la dispoziție in mod gratuit fermierilor. Cata generozitate din partea lui…
  Transportul apei este de asemenea gratuit, deci principiul vaselor comunicante este iarasi o gratuitate din partea dumnealui.
  A uitat sa menționeze ca facturile la electricitate de la stațiile de pompare sunt plătite de fermieri.
  Înainte de a face un articol pur politic, explicați domnilor ‘derectori atotștiutori’ de ce nu dați in întrebuințare barajele?
  Sunteți groparii agriculturii vasluiene si nu mișcați un deget pentru a face ceva.
  Acesta este un articol comandat de PNL pentru denigrarea fermierilor de pe Valea Prutului, având in vedere ca marea majoritate susțin PSD doar din cauza faptului ca au alocat bani pentru dezvoltarea unor sisteme de irigare. Ceea ce este si normal.
  Dl Perfect, pardon prefect, pentru a înțelege mai bine agricultura trebuie să îți prăfuiești un pic pantofii citadini si sa îți miști cele 100 de kg pe câmpurile județului.
  Dar asta înseamnă să ratezi prânzurile din restaurante.

 6. Fermierii vor ca statul sa le ducă apa la picioare și eventual sa le și irige culturile cu bani din bugetul statului iar fermierii sa își ia jepane de sute de mii de euro bucata. Când nu plouă statul le acorda despăgubiri de secetă rambursări de tva etc bani publici care nu ajung în agricultură în irigații

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.