spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

Parchetele din judet, mai harnice si mai operative ca anul trecut

- Advertisement -

STATISTICI… Profitând de Ziua Justitiei Civile, celebratã ieri de toate statele Uniunii Europene, Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui si-a prezentat raportul de activitate pe primele trei semestre ale acestui an. Pânã la aceastã datã, Parchetele din judet au înregistrat mai multe dosare, au solutionat mai multe cauze penale, iar în genere activitatea procurorilor s-a îmbunãtãtit, procentul de operativitate crescând pânã la 89%, comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut. Grav este cã, în statisticile procurorilor, tot mai multi minori sunt implicati în fapte grave. Un numãr de 103 minori sunt cercetati pentru furt, trei sunt inculpati pentru sãvârsirea infractiunii de omor, douã pentru viol si alti 11 minori sunt trimisi în judecatã pentru infractiunea de act sexual cu un minor.

Parchetele din judet au înregistrat anul acesta o crestere a întregului volum de activitate, la adresa lor au ajuns 25.606 cauze de solutionat, cu 13% mai multe fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, dar si ritmul lor de muncã a fost ceva mai accelerat, reusind sã solutioneze cu 15% mai multe dosare penale decât în perioada de referintã a anului trecut. Dintre acestea, 233 au fost în anchetã proprie la procurori, iar restul au fost cauze în care procurorii au supravegheat cercetãrile politiei judiciare. “Gratie unor reglementãri legale, cum este, de exemplu, legea 202/2010, dar nu numai, putem spune cã activitatea în Parchetele din judetul Vaslui se desfãsoarã în parametrii normali, ba chiar putem spune cã, în primele trei trimestre ale acestui an, s-a înregistrat pe lângã o crestere a activitãtii si o crestere a operativitãtii. Pentru cã a fost reglementat cadrul legislativ, activitatea procurorilor s-a îmbunãtãtit, operativitatea a crescut cu peste zece procente, cauzele nesolutionate au scãzut, nu s-au înregistrat cauze de dosare restituite de instantele de judecatã si nici inculpati arestati netrimisi în judecatã. Referitor la solutionarea plângerilor, cererilor, sesizãrilor din partea cetãtenilor, s-a înregistrat si aici o crestere cu cinci procente fatã de perioada de comparatie”, a declarat Elena-Silvia Bejinariu, prim-procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui.

Minorii, din ce în ce mai multi în fata instantelor de judecatã

Pe parcursul acestui an s-au întocmit 935 de rechizitorii, care au trimis în judecatã peste 1179 de persoane, dintre acestea 344 au fost inculpate pentru furt. Pentru infractiuni de tâlhãrie au fost trimisi în judecatã 43 de inculpati. Pentru infractiuni grave, precum omorul, au fost trimise în judecatã 31 de persoane, alte 14 sunt judecate pentru viol. Din pãcate, în statistica Parchetelor din judetul Vaslui, printre cei trimisi în judecatã se regãsesc si minori, dintre copii, 103 sunt judecati pentru furt, 3 sunt inculpati pentru sãvârsirea infractiunii de omor, 2 pentru viol si alti 11 minori sunt trimisi în judecatã pentru infractiunea de act sexual cu un minor. Desi cifrele nu aratã tocmai bine, reprezentantul Parchetului, prim-procurorul Elena-Silvia Bejinariu declarã: “La nivelul institutiei noastre nu putem spune cã s-a înregistrat o crestere a infractionalitãtii comparativ cu anul trecut, dar nicio diminuare, din perspectiva Parchetului nivelul de infractionalitate a rãmas constant”.

Aglomeratie mare la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad

Dupã ce s-a decis desfiintarea, la 1 noiembrie a Parchetului de pe lângã Judecãtoria Murgeni, aproape toatã activitatea institutiei a fost preluatã de procurorii bârlãdeni, acestia au avut anul acesta peste 11.500 de cauze de solutionat, la care pânã acum au lucrat efectiv doar 9 procurori. Preluarea a 90% din activitatea Parchetului din Murgeni a determinat suplimentarea schemei acestei unitãti cu alte douã posturi de procurori, cum si Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi a preluat o micã parte din dosarele de la Murgeni si aici se va mai face loc unui post de procuror.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.