spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Parcul din cimitir: peste mormintele strămoșilor din Stanilesti s-a trecut cu buldozerul! | FOTO

- Advertisement -
HALUCINANT!… Explicațiile autorităților sunt de-a dreptul halucinante! Acestea susțin că cimitirul era oricum vechi, închis și prisosea, iar în locul aflat în proximitatea bisericii, ar sta numai potrivit un parc verde.

INCREDIBIL… Cea mai recentă acțiune gospodărească a conducerii Primăriei Stănilești i-a lăsat pe săteni cu gura căscată! Primarul Găbișor Tofan, într-un avânt de înfrumusețare a localității reședință de comună, a decis să construiască un parc în vechiul cimitir, peste mormintele răposaților ale căror oseminte păreau că și-au aflat acolo liniștea și odihna de veci! Nu bănuia nimeni că în 2023, peste morminte se va trece cu buldozerul, iar pietrele funerare vor fi smulse și aruncate grămadă, de ca și cum acestea nu ar pecetlui destinele unor oameni dragi, a unor bunici și străbunici ai locuitorilor de acum ai comunei. Mai cu seamă că nu mai departe de acum 2 ani, în Patriarhia Română a fost declarat anul comemorativ pentru cei adormiți și pentru valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Episcopia Hușilor nu a primit deloc bine vestea că vechiul cimitir de la Stănilești a fost devastat în acest fel. Drept urmare, preotul paroh, Dorin Arhire, ar fi fost certat, spun unii, că a subscris grozăviei, fără a cere măcar o opinie superiorilor. „Am recomandat părintelui paroh să găsească o modalitate de a pune în valoare fragmentele de pietre funerare, ferindu-le de o posibilă profanare”, a declarat consilierul Cosmin Gubernat, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Imaginea cu pietrele funerare, unele vechi de peste o sută de ani, smulse de la căpătâiul morților și aruncate acum de-a valma, stârnește fiori reci celor care, fie și pe fondul unor cutume de care au aflat de la părinți și bunici, se tem să se „joace” cu asemenea lucruri. Primarul Găbișor Tofan e curajos și nu se încurcă cu „superstiții”, mergând înainte cu buldozerul, pe principiul morții cu morții și vii… cu parcul! Dăunăzi, la fața locului însă, niște muncitori care știau că sub tălpile lor sunt osemintele strămoșilor, au recunoscut că nu le vine bine deloc să știe că trebuie să calce și să sape peste morminte, știind că la doi metri sub pământ sunt rămășițele părintești ale atâtor suflete. Ce vor simți cei care peste puțin timp vor ieși la promenadă prin frumosul parc construit în cimitir, doar ei vor ști, cer este că, în acest moment, lucrurile sunt privite cu uimire. Explicațiile conducerii Primăriei din Stănilești, spun edilii, ar fi că cimitirul era oricum vechi, închis și prisosea, iar în locul aflat în proximitatea bisericii, ce-i drept, foarte frumoase, ar sta numai potrivit un parc verde. Numai că asemenea explicații sfidează tot ceea ce buna-cuviință, tradițiile și chiar principiile istoriei locale și nu numai, știu despre valoarea spirituală și culturală a unui cimitir vechi. Pietrele funerare, puse ca o pecete grea și eternă peste destinul unui defunct, nu se aruncă la întâmplare, cu desconsiderare, de ca și cum ar fi o piatră oarecare, sunt de părere oamenii din sat.

Critici pentru primarul care face parcul în cimitir: „Nici măcar comuniștii pe care primarul îi hulește foarte mult, cu toate că și el a fost membru al P. C. R , nu au avut curajul să deranjeze liniștea strămoșilor noștri”

Alții însă, mai „pragmatici”, au început să sustragă pietrele funerare, că li s-au părut bune ba pe la pavat prin curte, ba la cine știe ce construcție prin gospodărie. Nu au putut lipsi nici criticile fățise, adresate primarului Găbișor Tofan. Paul Axinte, un vechi opozant al primarului, a criticat public devastarea cimitirului vechi. Pe o rețea de socializare, acesta a scris: „Atât a mai rămas din vechiul cimitir al comunei Stănilești , județul Vaslui, după ce primarul Tofan Gabișor a început construcția unui parc “ zice dânsul”, numai că acest zis parc îl construiește peste mormintele moșilor și strămoșilor locuitorilor comunei Stănilești. Nici măcar comuniștii pe care primarul îi hulește foarte mult, cu toate că și el a fost membru al P. C. R , nu au avut curajul sa deranjeze liniștea strămoșilor noștri. A trebuit să ajungă primar Tofan Gabișor pentru a călca pe cadavre la propriu”, a susținut, în termeni vehemenți, Paul Axinte. Replica primarului Găbișor Tofan, care, cu siguranță ar fi trebuit să fie pe măsura criticilor opozantului său consacrat, nu a putut să fie obținută în contrapondere, întrucât primarul Tofan a avut ore bune telefonul închis.

Preotul paroh, pus de superiori să găsească el o soluție de salvare a pietrelor funerare

Reprezentanții Episcopiei Hușilor, la rândul lor, au spus că nu au știut de cele întâmplate la Stănilești și nu li s-ar fi cerut un punct de vedere. Drept urmare, preotul paroh Dorin Arhire a primit o recomandare din partea superiorilor, să vadă numaidecât de acele pietre funerare, azvâlite în momentul de față. „ Am recomandat părintelui paroh să găsească o modalitate de a pune în valoare fragmentele de pietre funerare rămase, precum și de a le conserva, unele fiind cu grafie chirilică, ferindu-le astfel de o posibilă profanare sau de utilizarea acestora în scopuri străine”, a precizat consilierul Cosmin Gubernat, purtător de cuvânt al Episcopiei Hușilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Este infracțiune. Profanare de morminte. Nu contează în proprietatea cui se afla terenul cimitirului și nici cât de vechi era.

  2. Cimitirul era vechi și se afla în proprietatea primăriei. Consiliul local și primarul sunt aleși de către locuitorii zonei, așadar aleșii reprezintă vocea poporului. Dacă s-a decis ca un teren vechi să fie folosit într-o altă destinație, decât cea de cimitir, atunci este bine, deoarece este mult mai folositor un parc pentru cei mici decât un cimitir vechi și abandonat care nu aducea niciun folos comunității locale.

    Acum însă preotul urmează să care în spinare multe pietre pentru a nu fi profanate, de parcă aceste pietre ar fi obiecte sfinte pentru cinstire. În fapt ordinul denotă cât de idiot poate fi un episcop slab pregătit.

  3. Mai ieri, la referendumul pentru familie, romanii au votat contra familiei. Azi, ne calcam mortii cu buldozerul. Daca nici mortii nu ni-i mai respectam, chiar ca nu a mai ramas nimic din tara si poporul asta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.