spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
15-mai-2024

Pãrintele Mina Dobzeu, 5 ani de la trecerea la cele vesnice

- Advertisement -

COMEMORARE… Miercuri, 7 iunie 2023, când s-au împlinit 5 ani de la trecerea la cele veșnice a Pãrintelui Arhimandrit Mina Dobzeu, la Catedrala Episcopalã a avut loc slujba Parastasului, oficialã de PS Ignatie, Episcopul Husilor.

„Un numeros sobor de preoti, din care au fãcut parte si pãrintii consilieri de la Centrul Eparhial Husi, a participat la acest moment de rugãciune si aducere aminte. În cuvântul adresat celor prezenti, Ierarhul Husilor a amintit de profilul de mãrturisitor al Pãrintelui Mina Dobzeu, în pofida încercãrilor mai vechi sau mai noi de a se trece sub tãcere si în uitare mãrturisirea credintei, din partea clericilor si a credinciosilor, în perioada ostilã a regimului comunist”, dupã cum se aratã într-un comunicat al Biroului de Presã al Episcopiei. „Ne aflãm în jurul mormântului celui care a fost unul dintre mãrturisitorii credintei în Hristos, în vremuri ostile acesteia. Conform cercetãtorilor care s-au aplecat asupra biografiei pãrintelui Mina Dobzeu, viata acestuia, în integralitatea ei, a coincis cu una dintre virtutile pe care le punea în evidentã ucenicul sãu, pãrintele Nicolae Steinhardt – curajul. Pãrintele Mina este un caz nu atât singular, din istoria Bisericii noastre, cât unul atipic, în sensul cã a opus rezistentã fatã de regimul comunist prin scrisori, prin cuvânt, prin foarte multe manifeste, pe care le-a scris si le-a afisat, fie pe gardurile Mãnãstirii Brãdicesti, în anul 1948, fie le-a trimis direct celui care încarna tot ceea ce este rãu, Nicolae Ceausescu. Din nefericire, într-una dintre cãrtile care a stârnit multã nedumerire si nemultumire justificatã din partea celor care sunt onesti si extrem de obiectivi fatã de istoria Bisericii Ortodoxe Române, numele pãrintelui Mina nu este mentionat, dupã cum nu este nici cel al Episcopului martir Grigorie Leu, despre care stim cu certitudine cã a fost otrãvit, din cauza faptului cã s-a opus cu vehementã desfiintãrii Episcopiei Husilor. Aceastã omisiune, atât a pãrintelui Mina, cât si a martiriului Episcopului Grigorie Leu, dintr-o carte a istoricului Oliver Jens Schmitt, care predã la Universitatea din Viena, este una premeditatã, pentru cã unui istoric, în mod logic, ar trebui sã nu-i scape absolut nimic, cu atât mai mult cu cât, despre acesti doi mãrturisitori ai Bisericii noastre, am editat si am pus la dispozitie douã volume masive de documente. Acest istoric se lamenteazã de faptul cã Biserica Ortodoxã Românã nu publicã si nu oferã un acces nestingherit la arhivele sale. Însã, despre acesti doi mãrturisitori avem documentele. În cele peste 600 de pagini ale cãrtii „Pãrintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Husilor. Documente (1946-2011)” se gãsesc documente din arhivele Bisericii sau ale Statului, din care se poate constata, cu o evidentã orbitoare, curajul mãrturisitor si opozitia pe care a manifestat-o pãrintele Mina fatã de regimul comunist. Prin urmare, omisiunea în a-l mentiona pe pãrintele Mina sau pe Episcopul martir Grigorie Leu este una deliberatã”, a sustinut, în cuvãntul sãu, PS Ignatie, Episcopul Husilor.

Pentru memoria mereu vie a pãrintelui Mina Dobzeu…

„Duhovnic si mãrturisitor al credintei crestine în vremuri de prigoanã, Pãrintele Mina Dobzeu si-a legat numele de Mãnãstirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – Catedrala Episcopalã din Husi, unde a vietuit vreme de aproape 49 de ani, fiind si staret, vreme de un deceniu (1978-1988), al acestui asezãmânt. Arhimandritul Mina Dobzeu este cel care l-a botezat, la Jilava, pe Nicolae Steindhardt. La initiativa Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie, Episcopia Husilor a organizat, de-a lungul timpului, mai multe manifestãri dedicate acestui duhovnic emblematic si mãrturisitor al credintei crestine în perioada regimului comunist. Astfel, a fost organizat, în data de 5 iunie 2021, Simpozionul National „Pãrintele Mina Dobzeu, duhovnic si mãrturisitor în comunism”, întâlnirea reunind comunicãri privind personalitatea si activitatea misionarã a Pãrintelui Mina Dobzeu, aspecte din timpul detentiei sale si botezul Pãrintelui Nicolae Steinhardt, viata monahalã în perioada regimului comunist, precum si mãrturii ale relatiei sale cu credinciosii. De asemenea, a fost lansat volumul Pãrintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Husilor. Documente (1946-2011)”, apãrut la Editura Horeb, ce a vãzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Primãriei si Consiliului local al Municipiului Husi. Tot în memoria Pãrintelui Mina Dobzeu a fost realizat documentarul video, apãrut pe DVD: „Un om de flacãrã: Pãrintele Mina Dobzeu, duhovnic si mãrturisitor”, realizat de Televiziunea Trinitas TV, a Patriarhiei Române, în colaborare cu Episcopia Hușilor”, au precizat, în sinteza evenimentului din 7 iunie, reprezentantii Biroului de Presã al Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Seminaristul de nota 5, ignatie, numele de scenă, are tupeul sa schimbe ritualul la slujbe și face armata cu preoții. Are tupeu neterminatul cu codita, bai voi vedeti cine-i in fruntea episcopiei la Husi?
    Nulitatea nulității înconjurat de cei intru asemănarea lui! Mars

  2. Ce bani , case , masini si femei au burtosii aia plini de aere de sfintenie , lol , cei mai mari escroci din lume , noroc ca sunt prosti sa le umple buzunarele , trai pe vatrai !

  3. In prima imagine – o armata de trantori care traiesc pe spinarea prostilor. Credinta e in sufletul omului. Nu va mai inchinati la golanii acestia care iau bani si de pe vii si de pe morti fara sa dea chitanta (celor vii).

  4. Un eveniment de amploare, cap de lista….cap de broscoi si burtosi imputiti
    ..bai, nu va este rusine bai umflatilor, mai lasati-ne cu aberațiile, nu stiti cum sa apărați ca neterminatii prin ziare, bai javre imputite si umflate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.