-8 C
Vaslui
09-feb.-2023

Părintele Mina Dobzeu: „Să iubim poporul român, că Dumenzeu îl iubește!”

- Advertisement -
MESAJ… Scrisoarea cu conținut emoționant și deosebit de important pentru cei care au fost și sunt fascinați de unul dintre cei mai curajoși monahi pe care i-a avut România, cuprinde și câteva gânduri pentru poporul român, cel care, iată, pe 1 Decembrie își cinstește Ziua Națională.

PESTE TIMP… O scrisoare de mulțumire scrisă de mâna părintele Mina Dobzeu în 1994 și adresată ÎPS Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, cuprinde în rândurile sale una dintre rarele confesiuni ale părintelui Mina despre sine, despre trăirile sale. Scrisoarea cu conținut emoționant și deosebit de important pentru cei care au fost și sunt fascinați de unul dintre cei mai curajoși monahi pe care i-a avut România, cuprinde și câteva gânduri pentru poporul român, cel care, iată, pe 1 Decembrie își cinstește Ziua Națională și are nevoie de repere, când vine vorba despre dragostea de țară. „Să iubim poporul român, că Dumenzeu îl iubește! Un popor pe care l-a sădit Dumnezeu pe aceste plaiuri și a supraviețuit în decursul veacurilor, de multe ori vitrege”, îi scria părintele Mina Dobzeu, Mitropolitului Ardealului, Antonie Plămădeală. Scrisoarea a fost publicată în cartea numită „Părintele Mina Dobzeu – duhovnicul Hușilor. Documente (1946 – 2011), volum considerat a fi unul din cele mai frumoase omagii pe care Episcopia Hușilor le-a închinat memoriei acestui minunat monah, luptător pentru credință și un erou legendar al închisorilor comuniste. Cartea a fost publicată la editura Horeb, în 2021, cu binecuvântarea Episcopului Hușilor, PS Ignatie, fiind editată de Adrian Nicolae Petcu, pr. Nicolae Cătălin Luchian și Maria Buțcu.

„Ocazional, trecând pe la Sibiu, dl. Boris Gorceag, prof. de Istorie din orașul Huși, prieten al meu și compatriot din ținutul dintre Prut și Nistru, bucurându-se de audiența IPS Voastre mi-a împărtășit și mie din bucuria domniei sale, pe lângă care mi-a adus spre binecuvântare fotografia cu autograful IPS Voastre, adresată mie personal. Am citit lucrări și opere ale IPS Voastre, ca: „romanul „Trei ore în iad”, „Dascăli de cuget și simțire romănească”, ș.a., precum și articolul „Istoria, Istorici”, „Dilemele și opțiunile lor”, publicat în „Mitropolia Ardealului”. Iubiți valorile culturale și pe oamenii purtători de valori, și-a început scrisoarea părintele Mina Dobzeu.

„Iubesc patria, îmi place istoria și mi-s dragi epigonii istoriei, oameni de înaltă cultură, care nu se complac în superficialitate”

„Iubesc patria, îmi place istoria și mi-s dragi epigonii istoriei, oameni de înaltă cultură, care nu se complac în superficialitate, ci gândesc profund, logic, corect, cuminte și bine intenționat. Ei sapă adânc în trecutul istoriei îndepărtate a neamului nostru și descoperă rădăcinile ramificate și adânci și trag să scoată la suprafață trecutul nostru, de multe ori umbrit în negura vremii, care-și are rădăcinile adânc pe aceste plaiuri, fără întrerupere, pe un spațiu incontestabil, pe care se află românul încă din cele mai vechi timpuri. Un popor pe care l-a sădit Dumnezeu pe aceste plaiuri și a supraviețuit în decursul veacurilor, de multe ori vitrege. Pe acesta să îl ajutăm mai departe, ca să triumfe. Să-l iubim, că Dumenzeu îl iubește. Să-l iubim, căci e patria noastră. Să-l iubim, că e casa noastră.

„Iubesc literatura și mi-s dragi scriitorii. Aceștia au lăsat valori morale și spirituale, care astăzi sunt descoperite ca adevăruri sacre”

„Iubesc literatura și mi-s dragi scriitorii. Ei sunt oameni de gândire profundă și logică, care o au ca dreptar în stabilirea unui adevăr. Oameni care gândesc corect, cuminte și bine intenționat, pe temeiuri tradiționale, sănătoase ale neamului nostru românesc, prin care au format și modelat generații de secole. Aceștia au lăsat valori morale și spirituale, care astăzi sunt descoperite ca adevăruri sacre de îndreptare a societății pe baze morale ce au stat și trebuie să stea mereu la temelia vieții morale a societății patriei noastre. Aceste miresme cu duh profetic și sacru, desprinse de înaintașii noștri, oameni de cultură și spiritualitate românească, de când se învăța carte de pe buchia Ceaslovului și a Psaltirii, vor dăinui cât va fi omul”, îi mărturisea părintele Mina Dobzeu, Mitropolitului Ardealului, ÎPS Antonie Plămădeală.

„Aștept să obțin pașaport să merg în Basarabia, în vizită la mama care mă așteaptă. Și la frați”

„Apreciez munca IPS Voastre ce o duceți pe tărâm bisericesc și multilateral-cultural. Dumnezeu să vă țină sănătos întru mulți ani. Eu sunt sănătos, sunt pensionat. Slujesc la Catedrala Mănăstirii Sf. Apostoli din Huși, după programul mănăstiresc, iar în timpul liber lucrez sculptură în lemn, în care îmi găsesc satisfacția.

Aștept să obțin pașaport să merg în vizită la mama care mă așteaptă (e de 93 ani) și la frați (în Republica Moldova, n.r.). Vă avem în rugăciuni. Al Înaltpreasfinției Voastre fiu duhovnicesc. Cel mai mic între muritori, Arhimandrit Mina Dobzeu”, și-a încheiat scrisoarea părintele Mina, cu o modestie atât de sinceră și deplin autentică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.