spot_imgspot_img
7.5 C
Vaslui
26-feb.-2024

Părinții fără venituri nu au nevoie de declarații notariale pentru a obține tichetele educaționale, în valoare de 500 lei

- Advertisement -
RECHIZITE… Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe.

PRECIZĂRI… Persoanele care nu realizează venituri nu trebuie să facă declarații notariale, dacă vor să depună dosare pentru obținerea tichetelor educaționale în valoare de 500 lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, care a transmis că, pentru a stabili listele destinatarilor finali pentru anii școlari 2021-2022, respectiv 2022-2023, “nu au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri”. Precizarea este importantă întrucât foarte mulți părinți au luat cu asalt birourile notariale pentru a încheia declarații, după ce au citit în spațiul public că acestea sunt necesare. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras atenția asupra faptului că școlile care i-a obligat pe părinți să facă acest lucru au comis un abuz. “Pe lângă faptul că se solicită adeverința cu salariul net și cu toate că instituțiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obțin persoanele fizice, școlile cer și o declarație la notariat din care să rezulte că nu au venituri, iar în lipsa acestui document, cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate”, se arată într-un comunicat transmis de FACIAS.

Elevii care nu au bani să-și cumpere rechizite și haine vor primi tichete de 500 lei în cadrul proiectului cu fonduri europene “Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”. Banii vor ajunge, însă, cel mai probabil, la finalul lunii septembrie sau chiar în octombrie, întrucât lista beneficiarilor va fi comunicată Ministerului Educației până la data de 23 septembrie. Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Iată ce criterii de venit trebuie să îndeplinească beneficiarii tichetelor educaționale

Beneficiarii acestor tichete sunt atât preșcolarii, cât și elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare. În cazul preșcolarilor, aceștia trebuie să îndeplinească condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare. “Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional. Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, a transmis Federația Națională a Părinților.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.