19.9 C
Vaslui
25-iun.-2022

Părinții gemenilor ucraineni salvați, deciși să rămână la Bârlad! S-au angajat, iar copiii lor au fost deja înscriși la Școala “Vasile Pârvan”!

DECIZIE… Volodimir și sora sa Marina, din Odesa, au dorit inițial doar să tranziteze România, dar au decis să rămână aici, alături de copiii lor!

EVADAREA DIN IAD… Scăpați cu fuga din Odesa, unde bombele cădeau zi și noapte peste oraș, cele două familii de ucraineni – un frate și o soră cu soții și copiii lor, găzduite la familia unui preot din oraș, fac dovada că pot lua viața de la capăt în România, mai precis la Bârlad! Dacă 4 din cei șase copii ai celor două familii au fost deja primiți la școală, unde colegii și cadrele didactice se străduie să îi integreze cât mai repede, și părinții si-au căutat o activitate. Ajutați de prof. Daniel Ștefănică, director al Școlii Gimnaziale “Vasile Pârvan” din Bârlad și de Cătălin Artene, un membru al PNL Bârlad, tatăl gemenilor născuți prematur acum două luni, în Odesa, s-a angajat ca ospătar la un restaurant din Bârlad, iar sora sa, coafeză de meserie, a fost și ea primită cu brațele deschise la un salon de coafură și cosmetică. “Sunt angajați cu forme legale, au primit de la noi repartiție, dar nu sunt singurii! Mai sunt și alți ucrainieni care doresc să rămână și vom avea în acest sens o ședință la Prefectura Vaslui, săptămâna viitoare”, a precizat Marian Roșca, directorul AJOFM Vaslui.

Volodimir Ivanov, de 36 de ani și sora sa Marina Ivanov, de 34 de ani, au ajuns la Bârlad, după ce au reușit să fugă din Odesa, Ucraina, unde casele lor au fost făcute una cu pământul. Despre cazul lor s-a mediatizat cu ocazia salvării familiei lui Volodimir, care are 4 copii, dintre care doi sunt gemenii născuți prematur și aduși cu ajutorul Crucii Roșii Vaslui la spitalul din Bârlad, unde sunt acum internați șI acum, alșturi de mama lor, Ana Ivanov. Marina Ivanov este sora lui Vladimir, tot din Odesa, care are și ea doi copii. Toți locuiesc la familia directorului Școlii Gimnaziale “Vasile Pârvan”, Daniel Ștefănică, fratele cunoscutului preot Teofil Ștefănică. Interesant este că acești ucraineni nu vor să mai plece din România, întrucât nici nu ar mai avea la ce să se întoarcă. Se declară pregătiți să își ia viața de la început în Bârlad, unde localnicii îi tratează frumos, cu empatie și solidaritate.

S-au angajat deja, fratele – ospătar și sora – coafeză!

Marian Roșca, directorul AJOFM Vaslui

După ce au reușit să scape din infernul de la Odesa, unde casele lor au fost bombardate și sunt acum una cu pământul, cele două familii de ucrainieni, – cea a lui Volodimir și cea a surorii sale Marina, au decis să se angajeze în Bârlad, ambii având meserii căutate în orașul nostru. Volomir s-a angajat ca ospătar, la un restaurant din oraș iar Marina a fost imediat cooptată în rândul unui colectiv inimos de la un salon de coafură și cosmetică, ca și coafeză. Totul s-a făcut cu ajutorul AJOFM Vaslui, unde actualul director, Marian Roșca, bârlădean fiind, a reușit să ajute nu numai pe Volodimir șI Marina ci șI alțI ucrainieni dornici să rămână în România, la Bârlad, definitiv.

“La AJOFM Vaslui au ajuns acum câteva zile două persoane, care stau la o Biserică în Vaslui. Cei doi s-au înscris ca fiind în căutarea unui loc de muncă, iar firma Nomis a vacantat două posturi și i-au luat la ei. Două femei cu câte doi copii. A mai venit soțul unei femei, care nu este din Ucraina, este georgian, cu pașaport din Armenia, este puțin mai complicat. L-am luat în evidență și vom vedea cum procedăm. Mai sunt cei cazați la familia Ștefănică, din Bârlad. Volodimir Ivanov este cel cu copii gemeni născuți prematur, care și-au găsit și el și sora lui, locuri de muncă la Bârlad. Săptămâna viitoare cum ave ala Prefectura Vaslui o întâlnire mai complexă, unde împreună cu cei dela AJOFM și alte instituții încercăm să luăm câteva decizii pentru cei care vor să rămână în județ la noi”, a precizat Marian Roșca, directorul AJOFM Vaslui.

Elevii i-au primit pe copiii ucrainieni cu brațele deschise!

prof. Daniel Ștefănică, directorul Școlii Gimnaziale “Vasile Pârvan” din Bârlad

Emoționată este și povestea celor patru copii ai celor două familii de ucrainieni, care s-au înscris – unul la Gradinița cu PP nr. 5 (un băiețel de 5 ani, al lui Volodimir și al Anei) precum și a trei fetițe – două în clasa a VIII-a (una a lui Volodimir și una a Marinei) și una în clasa a V-a (a Marinei).

“Aceștia sunt deocamdată asistenți la ore, deoarece au problema necunoașterii limbii române, dar au telefoane, au Google Translate, folosesc și limba engleză, pe care copiii din Ucraina o cunosc puțin, dar se descurcă! Am fost toate cadrele didactice impresionate de căldura cu care i-au primit copiii noștri și cum se străduiesc să le fie aproape pentru a-i ajuta să învețe Iimba noastră. Este emoționant! Am fost ajutați pentru a-i înscrie la școală de conducerea ISJ Vaslui, căreia îi mulțumim, în special doamnei inspector general adjunct Elisabeta Cătănescu. Avem promisiunea de la ISJ Vaslui că vor fi sprijiniți acești copii să se integreze și să poată învăța la noi în oraș“, a spus prof. Daniel Ștefănică, directorul Școlii Gimnaziale “Vasile Pârvan” din Bârlad și generoasa gazdă a celor două familii ale fraților Volodimir și Marina Ivanov.

Cât privește pe cei doi gemeni aflați în spital cu mama lor, fiind născuți prematur, starea lor este bună, au trecut de 2 kg fiecare, iar în curând, după ce ating 2,5 kg fiecare, vor fi externați. “Noi îi vom ține la noi atât pe părinți cât și pe copii, până când vor putea să se pună pe picioare, să aibă locurile de muncă stabile, pentru a putea lua viața de la capăt. Îi vom sprijini cu tot ce este nevoie”, a spus prof. Daniel Ștefănică.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here