14.8 C
Vaslui
26-sept.-2021

Parlamentarii europeni impresionati de discursul unui elev bârlãdean! Ce-a spus acesta de la tribuna PE! | VIDEO

VIITORUL SUNÃ BINE… Un elev al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad a sustinut un discurs impresionant în fata europarlamentarilor de la Strasbourg. Andrei Chirica, care a prezentat în discursul sãu orasul Bârlad si pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii, precum si Centenarul Unirii, a fost purtãtorul de cuvânt al grupului format din 15 elevi ai liceului bârlãdean care a câstigat un proiect intitulat „Scoli Ambasador a Parlamentului European (PE)”. Echipa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” s-a clasat pe locul III pe tarã, la egalitate de puncte cu primele douã clasate, fiindu-i decernat titlul de „Scoalã ambasador a Parlamentului European” în cadrul unei ceremonii desfãsurate la Bucuresti, în sediul Biroului de Legãturã al Parlamentului European în România.

Începând cu anul scolar 2018 – 2019, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad deruleazã proiectul “Scoli-ambasador ale Parlamentului European”(EPAS), initiat de Parlamentul European, coordonat de Biroul de Legãturã al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale. Membrii echipei de proiect au desfãsurat multiple activitãti ce au avut ca scop o mai bunã informare a tinerilor cu privire la institutiile europene, constientizarea apartenentei la Uniunea Europeanã, promovarea valorilor europene, revigorarea spiritului civic european. „Colaborarea scolii cu doamna Angela Cristea – sefa Reprezentantei Comisiei Europene în România, cu doamna Gabriela Cretu – presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, cu profesori universitari specializati în Studii europene, i-a ajutat pe ambasadorii-juniori sã desfãsoare activitãti menite sã creascã gradul de ancorare a tinerilor în realitatea europeanã si sã organizeze activitãti interactive în comunitate (cafenea publicã, dezbateri, seminarii, concursuri de culturã europeanã). Mesajul lansat de ei: Fiti cetãteni activi într-o Europa unitã ! „, a precizat Mihaela Bobîrcã, coordonatorul proiectului.

Liceul „Eminescu”, locul III pe tarã!

În urma evaluãrii activitãtii din primul an de proiect, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” s-a situat în primele trei locuri pe tarã, la egalitate de puncte cu primele douã clasate, fiindu-i decernat titlul de „Scoalã ambasador a Parlamentului European” în cadrul unei ceremonii desfãsurate la Bucuresti, în sediul Biroului de Legãturã al Parlamentului European în România. Echipa de proiect alcãtuitã din sase cadre didactice Ghiorghe Pricop – director al liceului, Mihaela Bobârcã -coordonator al proiectului, Rica Luchianov, Oana Acsinte, Iuliana Ursachi, Roxana Giuscã si 15 elevi a fost rãsplãtitã cu acordarea certificatelor de ambasador senior, respectiv ambasador junior, pentru implicarea cu dãruire si entuziasm în activitãtile proiectului.

Un discurs în limba englezã, impecabil! Mai avem sanse sã fim vãzuti asa cum suntem: destepti!

Echipa EPAS de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad a primit drept premiu deplasarea la Strasbourg pentru Euroscola Day din data de 29 martie, ocazie care le-a conferit elevilor posibilitatea de a participa în cadrul Parlamentului European la o sesiune plenarã si la activitãti pe comisii (unde au dezbãtut probleme actuale care se aflã în atentia institutiilor Uniunii Europene). „Purtãtorul de cuvânt al echipei bârlãdene a fost Andrei Chirica, elev în clasa a XI-a profil Stiinte ale Naturii, care, prin discursul sãu de la tribuna Parlamentului European, a fãcut cunoscut numele municipiului Bârlad precum si numele domnitorului originar din Bârlad, Alexandru Ioan Cuza, cel care a promovat valori ca unitatea si solidaritatea – valori pe care Uniunea Europeanã le sustine cu tãrie. Activitãtile cu dimensiune europeanã vor continua si în anul scolar 2018 -2019, având ca prioritate: deschiderea cãtre comunitate, constientizarea tinerilor de necesitatea exercitãrii dreptului la vot în cadrul alegerilor europarlamentare din acest an, importanta detinerii de cãtre România a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene în primele sase luni ale anului în curs”, a mai precizat Mihaela Bobîrcã, coordonatorul proiectului. Trebuie spus cã Andrei Chirica a avut un discurs impecabil, dând dovada unei bune cunoasteri a limbii engleze, ceea ce ne face sã credem cã încã mai avem sanse sã fim vãzuti, ca natie, asa cum suntem majoritatea: destepti si cinstiti! Felicitãri echipei EPAS de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad!

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here