Parlamentarii vasluieni își preiau noile mandate după ce BEC a stabilit rezultatele finale la alegerile din 6 decembrie

LISTA OFICIALĂ… Biroul Electoral Central a prezentat, sâmbătă, rezultatele finale la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, după soluționarea contestațiilor. Potrivit BEC, procedura de atribuire a mandatelor va fi efectuată în următoarele zile. Județul Vaslui are zece mandate de parlamentari, care vor fi atribuite PSD, PNL, USR și AUR. Din cei 10 parlamentari, doar șase au obținut mandate întregi. Doi deputați și doi senatori au fost desemnați în urma procesului de redistribuire a votului.  Aceștia sunt Mihai Botez- USR-PLUS (Camera Deputaților), Andrei Busuioc- AUR (Senat), Tudor Polak- PNL (Camera Deputaților) și Iulian Bîca -PNL (Senat).

PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR au trecut pragul electoral la alegerile de duminică (6 decembrie) și vor forma viitorul Parlament, potrivit datelor finale anunțate de Biroul Electoral Central. PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9% iar la Senat 29,32. PNL a primit 25,19% din voturi la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%. La Camera Deputaților, USR PLUS a înregistrat 15,37% din voturi și 15,86% la Senat. AUR a înregistrat un scor de 9,08% la Camera Deputaților și 9,17 la Senat, iar UDMR 5,74% la Camera Deputaților și 5,89 la Senat. PMP și Pro România nu au trecut pragul electoral. După comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor, Parlamentul nou-ales se întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri, potrivit Constituției României. Camera Deputaților și Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputați, respectiv senatori și după depunerea jurământului de către aceștia, după cum se arată în regulamentele celor două camere. Până la alegerea Biroului permanent, lucrările celor două camere sunt conduse de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, în calitate de președinte de vârstă, asistați de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari. În perioada cuprinsă între data alegerilor și alegerea birourilor permanente ale camerelor nu pot avea loc dezbateri parlamentare, cu excepția celor care privesc validarea mandatelor de deputat/senator sau procedurile necesare depunerii jurământului.

Vremea Nouă a avut dreptate în privința mandatelor câștigate la redistribuire

În județul Vaslui, Biroul Electoral Județean a dat, a doua zi după alegeri, trei mandate la Camera Deputaților pentru PSD (Edi Popica, Adrian Solomon, Irinel Stativă), unul la PNL (Nelu Tătaru) și ultimul la AUR (Raisa Enachi), iar la Senat doar Gabriela Crețu de la PSD și-a asigurat mandatul imediat după închiderea urnelor. În loteria redistribuirilor au intrat două mandate de deputat și două de senator. Așa cum ziarul Vremea Nouă a scris imediat după alegeri, acestea au revenit două la PNL- Tudor Polak (Camera Deputaților), Iulian Bîca (Senat), unul la USR- Mihai Botez (Camera Deputaților) și unul la AUR- Andrei Busuioc (Senat). După prezentarea rezultatelor finale de la alegerile din 6 decembrie, pentru cei 10 parlamentari de Vaslui urmează preluarea oficială a mandatelor. Fiecare parlamentar trebuie să își facă fotografia pentru legitimația de senator sau deputat și, odată cu această legitimație, primește și cartela pentru votul electronic. Va avea de completat o fișă cu datele personale și declarația pe propria răspundere că nu a fost lucrător sau colaborator al Securității. De asemenea, dosarul fiecărui parlamentar trebuie să conțină un CV și declarația de avere. La final, fiecare primește o mapă care conține Constituția, regulamentul Camerei Deputaților sau Senatului și Statutul parlamentarului, în variantă tipărită, dar și electronică, pe stick.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ