spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Parteneriat si cooperare pentru proiecte comune între Bârlad si Strãseni din Republica Moldova!

- Advertisement -

PARTENERIAT… O nouã etapã în dezvoltarea relatiilor transfrontaliere dintre România si Republica Moldova a fost marcatã prin încheierea unui Acord de Parteneriat între Municipiul Bârlad si Municipiul Strãseni. Primarul Bârladului, Dumitru Boros, a efectuat recent o vizitã de lucru în Strãseni, unde s-a întâlnit cu primarul Valentina Casian si cu echipa localã. Discutiile au avut la bazã schimbul de experiente în implementarea proiectelor finantate din fondurile europene, precum si abordarea unei strategii comune de dezvoltare a comunitãtilor locale. Cooperarea între cele douã municipii reprezintã oportunitatea de a participa si aplica la apelul de proiecte care urmeazã a primi finantare prin Programul Interreg Next România – Republica Moldova 2021-2027.

Edilul Bârladului împreunã cu o delegatie din primãrie au efectuat luni,18 septembrie, o vizitã de lucru în Strãseni, la invitatia omologului sãu, primarul Valentina Casian. Într-un cadrul oficial, la sediul Primãriei Strãseni, din Republica Moldova, cei doi edili au semnat Acordul de Parteneriat, între Municipiul Bârlad si Municipiul Strãseni. Încheierea acestui parteneriat dã undã verde celor doi parteneri sã se asocieze în vederea depunerii unui proiect comun cu finantare din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Interreg Next România – Republica Moldova 2021-2027. Acordul mai stabileste si atributiile, dar si rolul celor doi parteneri de proiect cu privire la pregãtirea proiectului, depunerea cererii de finantare, managementul proiectului, implementarea eficientã a proiectului si respectarea termenelor din programul de finantare. Principalele colaborãri vizeazã compenetele de gospodãrire localã si educatie (reteaua scolarã – scolile de arte).

Prin unire se realizeazã fapte mari!

„A fost o zi productivã, cu multe emotii, deschidere din partea primarului, Dumitru Boros, cât si a angajatilor ce îl asistã în procesul de administrare, cu dorintã din ambele pãrti de a multiplica eforturile pentru a asigura o implementare a proiectelor si o dezvoltare comunã. Ne-am propus dotarea Scolii de Arte din Municipiul Strãseni cu instrumente muzicale, echipament si mobilier. Pe cea de-a doua componentã – curãtarea si amenajarea râuletului ce traverseazã municipiul Strãseni, pe o lungime de 350 metri, cu consolidarea malurilor pe partea adiacentã Parcului „Mihai Eminescu”. Am împãrtãsit din experiența noastrã acumulatã în procesul de administrare, prezentând instituțiile, obiectivele cele mai importante si, desigur, „Vatra Cobzarului” – un muzeu al instrumentelor traditionale, înfiintat de Tudor Ungureanu, interpret, Conducãtor al Ansamblului „Stefan Vodã””, Artist al Poporului, cel ce si-a rezervat energia sa sufleteascã si o bunã parte din agoniseala de o viatã pentru sustinerea strãdaniilor de pãstrare a folclorului veritabil si de promovare a valorilor perene ale românismului.” – a declarat primarul municipiului Strãseni, Valentina Casian.

Edilul Bârladului vrea proiecte ecologice dar si transfrontaliere!

„O prioritate vizatã si discutatã cu partenerii din Strãseni a fost „Comunitãti verzi”, respectiv îmbunãtãtirea protectiei si conservãrii biodiversitãtii naturii si a infrastructurii ecologice, inclusiv reducerea tuturor formelor de poluare. Ne referim aici la infrastructura verde urbanã, pentru crearea unei retele de spatii verzi si elemente naturale pentru a oferi diverse beneficii ecologice, sociale si economice, cum ar fi parcuri, grãdini, acoperisuri verzi, copaci stradali, ziduri verzi, pãduri urbane, zone umede, coridoare verzi si alte elemente naturale si semi-naturale. De asemenea, am abordat si decis sã aplicãm si pentru „Dezvoltarea socialã transfrontalierã”, care are ca obiectiv îmbunãtãtirea accesului egal la servicii incluzive si de calitate în educatie, formare si învãtare pe tot parcursul vietii. Aici se poate aplica pentru a dezvolta în comun o infrastructurã accesibilã, inclusiv prin dotarea cu echipamente a institutiilor de învãtãmânt din cele douã municipii. Din partea Primãriei Municipiului Strãseni, doamna primar Valentina Casian si doamna viceprimar Cristina Smolenschi s-au arãtat mai mult decât nerãbdãtoare sã vedem cu totii pus în aplicare acordul semnat, care urmeazã a fi coordonat de cãtre municipiul Bârlad, având în vedere experienta noastrã în accesarea fondurilor europene”, a declarat primarul Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Si uite asa Red Bull a devenit GREEN BULL! Noi nu avem bani pentru locuitorii Barladului care inoata in noroaie, au wc in fundul curtii, cara apa cu galeata si, unii, n-au gaze naturale sau lumina iar primarul se de in spectacol prin Republica moldova! A renuntat oare la colaborarea cu cartoforul de la Cahul si a trecut la alti (alte) partenere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.