spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

Patronii de restaurante cer legalizarea bacșișului

- Advertisement -
SOLICITĂRI… Cei din industria Horeca au înaintat două propuneri: cer fie ca industria să nu mai fie impozitată, fie ca bacșișul pe care chelnerii îl primesc să se legalizeze.

SOLUȚII… Patronii de hoteluri și restaurante din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE) pentru că nu au multe alternative de angajare pe piața internă a muncii, a declarat președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile. Pentru a soluționa această problemă, cei din industria Horeca au înaintat două propuneri ministrului Economiei: aceștia cer fie ca industria să nu mai fie impozitată, fie ca bacșișul pe care chelnerii îl primesc să se legalizeze.

„Și hotelurile și restaurantele au aceeași problemă a lipsei forței de muncă. Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcții: suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creștem plafonul și să simplificăm procedurile de aducere a străinilor; investim în educație, în tineri și în liceele de turism, de unde putem lua forță de muncă, și sperăm că vom reuși să reglăm împreună cu autoritățile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie că va fi prin proiectul susținut de domnul Năsui (ministrul Economiei, Claudiu Năsui, n.r.) – zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susținem și facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârșit bacșișul, ca măsură de creștere a atractivității potențialilor angajați să vină să lucreze la noi. Deci, sperăm în facilități fiscale pentru atragerea forței de muncă, stimularea educației și simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat reprezentantul FIHR. „Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau mărește nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari și sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora și care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajați din străinătate pe care i-am adus și care vin să lucreze în România, și cred că acest lucru se poate extinde”, a afirmat Ile.

Mai mulți muncitori non-comunitari pentru piața muncii interne

Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobați la începutul anului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.