spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Paul de România, fără urmă la mai bine de 7 luni de la condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa / Care este situația altor 9 mari fugari ai României

- Advertisement -
Paul de România este dispărut fără urmă, fiind dat în urmărire în decembrie 2020, când a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară. Din lista celor 10 mari fugari, doar în cazul a 2 – Avraham Morgenstern și Cristian Rizea – procedurile de extrădare sunt în curs.
În 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Prinţul Paul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În prima instanță, el primise 3 ani cu suspendare.

 

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul de România. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.
După pronunțarea deciziei de condamnare, polițiștii au mers la locuința lui Paul al României, din centrul Capitalei, pentru a-l duce la penitenciar, însă nu l-au găsit acasă. De atunci, el este dat în urmărire internațională și căutat de Poliția Română.

HotNews.ro a solicitat încă de marți un punct de vedere Poliției Române, iar când va fi transmis de instituție îl vom publica.

Lista marilor fugari ai României

Pe lista marilor fugari ai României se mai află: Aurel Gabriel Popoviciu, Mario Iorgulescu, Alexander Bogdan Adamescu, Alina Bica, Avraham Morgenstern, Cristian Rizea, Nela Ignatenko, Dragoș Săvulescu și Sebastian Ghiță. Doar în cazul a doi dintre ei procedurile de extrădare sunt în curs, conform informațiilor transmise HotNews.ro de către Ministerul Justiției.

 

Stadiul procedurilor
Prezentăm situația transmisă de Ministerul Justiției, la solicitarea HotNews.ro:
1. Aurel Gabriel Popoviciu

 

În temeiul mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I penală, instanța competentă din Marea Britanie a dispus predarea la data de 12.07.2019. Popoviciu a formulat apel, care a fost admis la data de 11.06.2021.

 

În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. Omul de afaceri se afla încă de la acel moment în Marea Britanie.

 

Conform procurorilor, în perioada 2000-2004, o serie de înţelegeri, cel puţin îndoielnice, între Puiu Popoviciu şi Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, au făcut ca un teren de 224 de hectare să fie cumpărat la un preţ de nimic de către o companie controlată de omul de afaceri.

 

2. Mario Iorgulescu
În prezent, este localizat în Italia, iar procedura de solicitare a predării se desfășoară în temeiul mandatului european de arestare, care presupune contactul direct între autoritățile judiciare.

 

În august 2020, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. Pe numele lui există un mandat european de arestare emis de Tribunalul București. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Arestat în lipsă, fiul lui Gino Iorgulescu – aflat în Italia – a sesizat Curtea Constituțională cu trei excepţii de neconstituţionalitate, reclamând că i se încalcă drepturile, inclusiv dreptul la un proces echitabil.

 

În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. Procurorii Tribunalului București spun că Mario Iorgulescu era băut şi sub influenţa cocainei. După accident, Iorgulescu jr a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.
3. Alexander Bogdan Adamescu
Predarea sa către România a fost dispusă de către autoritățile competente din Marea Britanie. Căile de atac formulate de persoana în cauză au fost epuizate și respinse. Predarea va putea avea loc în momentul în care autoritățile britanice vor comunica Ministerului Justiției român această informație.

 

În 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. …https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24972774-paul-romania-fara-urma-mai-bine-7-luni-condamnarea-dosarul-ferma-baneasa-care-este-situatia-altor-9-mari-fugari-romaniei.htm
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.