spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
04-mart.-2024

PDL face planuri de excludere a lui Preda

- Advertisement -

Ideea „despărţirii” de Cristian Preda s-a lovit ieri doar de lipsa de argumente a PDL-iştilor în a explica public, în acest moment, mutarea.

Europarlamentarul Cristian Preda e la un pas de excluderea din PDL. Ceea ce a declanşat ieri la vârful partidului noul val de critici la adresa sa sunt declaraţiile recente potrivit cărora „orice corupţie este iertată (în PDL – n.r.) dacă ai performanţă electorală”.

Iritaţi de „recidivă”, liderii partidului au luat, ieri, serios în discuţie inclusiv excluderea, au declarat pentru EVZ surse din PDL. Ideea, îmbrăţişată de o largă majoritate în Biroul Permanent Naţional, s-a împiedicat, pe moment, doar în indecizia lui Emil Boc şi în dificultatea de a explica public o astfel de mutare. Planul rămâne însă în picioare.

Minge la fileu ridicată de Oltean

Enervarea la vârf a fost zgândărită de Ioan Oltean, care a cerut ca „denigratorii” să fie scuturaţi. Pe masă au fost puse mai multe nume care au stârnit nemulţumire: de la Sulfina Barbu şi Monica Macovei, tot pentru referiri la corupţia din PDL, la Valeriu Stoica, organizator al dezbaterii în care s-a criticat partidul. În final, furia partidului s-a oprit la Preda.

„Eu am deschis discuţia despre cum denigrează unii colegi partidul. Nu ştiu cum s-a terminat, pentru că am plecat mai devreme”
, a explicat Oltean pentru EVZ.

Marea nemulţumire a vizat însă modul cum s-a văzut partidul la televizor după comentariile lui Preda: „Dacă ai fost în stare să corupi instituţiile statului şi, mai mult decât atât, poţi să corupi alegătorii eşti un tip OK. Eşti vedetă şi trebuie să fii susţinut. E una dintre valorile principale pe care am descoperit-o intrând în PDL”.

Parlamentarii naţionali au fost uşor-uşor scoşi de pe lista neagră, pe motiv că majoritatea de la București depinde de fiecare vot. „Avem nevoie de fiecare parlamentar, cu europarlamentarii e altceva”, ar fi comentat Mircea Toader. Rămas singur în colimator, lui Preda i s-a imputat nu doar „recidiva”, ci şi faptul că discursul despre corupţie „a fost premeditat”. „Are timp să scrie pe bloguri, nu şi să vină să discute în partid”, şi-au amintit PDL-iştii mai vechile nemulţumiri.

Udrea, favorabilă sancţionării lui Preda

Potrivit surselor citate, la ideea excluderii sale s-ar fi alăturat inclusiv şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, secundată indirect de Gheorghe Ştefan, de la Neamţ.

„Partidul îţi asigură 30.000 de euro lunar la Bruxelles şi tu vii să dai în partid”, ar fi fost unul din reproşurile formulate de Udrea care s-a arătat deschisă să pună problema şi în filială dacă excluderea unui eurodeputat nu ar fi depins exclusiv de BPN.

Alţii i-au fluturat statutul. „Eu am spus că trebuie să se respecte statutul şi regulamentul de către toată lumea, indiferent cum îl cheamă. Sunt mai multe persoane care nu au respectat statutul”, ne-a declarat Gheorghe Ştefan.

Excluderea a fost pusă în aşteptare, pe moment, de o observaţie a lui Theodor Stolojan: „Nu putem exclude pe cineva aşa, pe picior. E nevoie de o analiză şi de explicaţii publice”.

PDL-iştii sunt însă decişi să reia discuţia după ce criticile publice la adresa guvernării se vor mai tempera.

Contactat de EVZ, Cristian Preda spune că a aflat pe căi informale despre aceste discuții, însă în mod oficial nu i s-a comunicat încă nimic. „Nimeni nu mi-a comunicat sub nicio formă nici tema, nici existența discuției”, susține europarlamentarul, rezervat, din acest motiv, în a da o replică.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.