8 C
Vaslui
08-dec.-2022

Pe ce cheltuieste banii Primãria Vaslui, în 2011

- Advertisement -

Buget votat cu amândouã mâinile!

BANI 1.563 de miliarde de lei vechi, acestia sunt banii bugetului local pe 2011, buget al municipiului Vaslui, cu 400 de miliarde de lei vechi mai mult decât bugetul pe anul trecut. Proiectul de hotãrâre a trecut cu votul unanim al consilierilor locali, desi acestia au avut schimburi dure de replici, în mare parte rãfuieli personale. Pentru prima datã, consilierii PDL au lãudat cum primarul Vasile Pavãl a realizat împãrtirea cheltuielilor. Culmea, acest lucru nu a plãcut consilierilor PSD, care au fãcut mare circ spunând chiar cã o sã le facã rost democratilor în partidul lor. “Fenomenal! Nu mai stiu care e dreapta si care stânga!” a exclamat amuzat primarul Pavãl. Pentru acest an, municipalitatea a redus drastic cheltuielile cu bunurile si serviciile sau salariile, în beneficiul lucrãrilor de investitii.

Cu un scandal minor între consilierii locali, ieri, proiectul de buget a trecut cu votul unanim al celor prezenti. Per ansamblu, asa cum primarul orasului, dar si consilierii au apreciat, bugetul este unul extrem de echilibrat, axat mai ales pe investitii pe obiective recente dar si mai vechi ale Primãriei Vaslui. “Sectiunea de dezvoltare, care cuprinde proiecte de anvergurã ale municipalitãtii, reprezintã 53% din buget, cu mult mai mult decât în ceilalti ani”, a precizat Titi Moruzi, directorul economic al Primãriei Vaslui. “Functionarii nostri au lucrat 2 luni la acest proiect si pot spune cã fiecare capitol a fost trecut prin mai multe mâini. Am primit zeci de scrisori de la vasluieni cu sute de propuneri de investitii sau lucrãri de modernizare. Am încercat sã le cuprindem, pe cele mai importante, în buget”, a precizat primarul Vasile Pavãl. Veniturile previzionate de municipalitate anul acesta se ridicã la suma de 156.354.884 de lei (1.563 de miliarde de lei vechi). Mare parte din acesti bani se sperã sã fie strânsi din venituri curente – 90.251.112, iar restul de 66.103.772 de lei din subventii. Pentru anul 2011, vor plãti impozite si taxe locale 36.474 de persoane fizice si 3.324 de persoane juridice. O parte importantã a veniturilor o reprezintã fondurile europene atrase dar si sumele venite de la Guvern pentru echilibrare. Acestea au influentat major bugetul de anul acesta, în cifre cu 40.000.000 de lei mai mult decât în 2010. Vasluiul va avea bani, asta cu sigurantã. Nu multi, dar destui pentru timpurile de crizã. Va depinde de autoritãtile locale cum se vor cheltui aceste sume.

“Vã facem loc la PSD! Vãd cã îl lãudati prea mult pe primar!”

Consilierii PDL au lãudat cu multã afectiune pe primar pentru împãrtirea cheltuielilor. Acestia au depus un singur amendament pentru amplasarea unor panouri solare la Sala Sporturilor si grãdinitele din Vaslui. Au lãudat bugetul atât consilierii PDL Ioan Pãun, cât si Neculai Petrisor- ultimul aducând vorba de un credit mai vechi fãcut de fostul primar Victor Cristea. Acest lucru, cât si laudele, nu i-au convenit consilierului PSD Alexandru Irimia care a sesizat anumite “intentii ascunse” ale acestora. “Nu îmi miroase a bine cu aceste laude. Vã facem loc la PSD! Vãd cã îl lãudati prea mult pe primar! De fiecare datã, aduce vorba de creditul acela pe care l-ati votat cu amândouã mâinile, pot aduce înregistrarea. Vorbiti ca sã vã aflati în treabã! Cred cã doriti sã apãreti la televizor”, a spus Irimia. La rândul sãu, primarul a exclamat vizibil amuzat: “Fenomenal! Nu mai stiu care e dreapta si care stânga!”

Pentru igienizare, bani mai putini, dar muncã mai multã!

O temã de discutie importantã a fost si igienizarea municipiului. Se pare cã municipalitatea nu mai are atât de multi bani pentru acest capitol. Edilul municipiului spune cã acestia ar trebui sã fie supliniti prin muncã. “Muncã mai multã si bani mai putini. Avem nevoie de fonduri pentru cele 5 proiecte majore ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU)”, a spus primarul. 3.782.600 de lei, acestia sunt banii repartizati pentru aceste activitãti în 2011 cu aproape 30% mai putini decât anul trecut.

Salariile pentru profesori si asistenti sunt asigurate

41.000.000 de lei, acesta este totalul asigurat de Primãrie pentru plata salariilor asistentilor persoanelor cu dizabilitãtI, asistenti medicali si profesorii din municipiul Vaslui si suburbii. Din aceastã sumã, 30.872.000 de lei sunt bani pentru salariile profesorilor. “Nu cred cã vor fi blocaje în privinta plãtii acestor salarii”, a specificat primarul Pavãl.

Grosul se duce la PIDU si în modernizarea unor cartiere

PIDU reprezintã un set de 5 proiecte care vor schimba fata municipiului: 13 kilometri de strãzi vor fi reabilitate, se va moderniza Centrul Civic, iar autoritãtile spun cã vom avea un transport în comun mai de calitate, dar si centre sociale ori camere de video care vor preveni criminalitatea stradalã. Pentru aceste proiecte, finantarea nationalã, de la bugetul de stat este de 19.765.424 de lei, cea de la Uniunea Europeanã 38.485.416 lei, iar cheltuieli neeligibile plus contributie proprie a Primãriei Vaslui – 2.908.666 de lei. “Va trebui ca toti sã facem sacrificii. Sã suportãm zgomotul produs de lucrãri, sã mergem pe o singurã bandã pe anumite portiuni, sã avem probleme în transportul public. Nu avem ce face. Vasluiul va fi desfãcut si refãcut”, a precizat Vasile Pavãl. În paralel, primãria Vaslui a alocat fonduri substantiale pentru reabilitarea si modernizarea unor zone din oras: Zona Gãrii, cea a Liceului “Anghel Ruginã”, Smîrdan, Zona Bisericii “Sf. Neculai”. Totodatã, se va curãta si igieniza râul Delea, va fi reamenajat Parcul “Movas”, vor fi realizate mici împãduriri ale terenurilor degradate, lucrãri de protectia mediului, dar si un alt obiectiv major – reabilitarea Pietei Vidin”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.