spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
28-apr.-2024

Pelerinaj la biserica din Solesti: vor fi aduse racla cu mâna dreaptã a Sfântului Ierarh Nicolae si o icoanã fãcãtoare de minuni

- Advertisement -

PELERINAJ… În an electoral, racla cu mâna dreaptã a Sfântului Ierarh Nicolae si o icoanã fãcãtoare de minuni vor ajunge în Solesti, la Biserica Adormirea Maicii Domnului”. Acestea vor pleca în dimineata zilei de 5 aprilie de la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucuresti si vor sosi dupã-amiaza, în jurul orei 16:45. Delegatia va fi condusã de preotul paroh Lucian Velescu. Sfintele Moaste vor fi întâmpinate de Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, si un sobor de preoti, urmând ca împreunã sã oficieze „Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfintite”. „Va fi un moment important pentru comuna noastrã, pentru cã ni se oferã sansa de a cinsti o pãrticicã din mâna arhiereascã a celui mai renumit dintre sfinti. Îi invitãm pe cetãteni sã ni se alãture la acest eveniment, sã se închine si sã se roage la Sfintele Moaste. Acestea vor sta la noi pânã pe 7 aprilie, inclusiv”, ne-a declarat Mona Bujor, primarul comunei Solesti.

Primãria si Consiliul Local au pregãtit, cu acest prilej, o serie de evenimente care vor marca, totodatã, un alt moment important: 115 ani de la trecerea la cele vesnice a Primei Doamne a României, Elena Cuza. „Atât pe 6 aprilie, cât si pe 7 aprilie, vor avea loc slujbe la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Spre exemplu, pe 6 aprilie, slujba va începe la ora 07:30. La ora 11:00, va avea loc slujba Parastasului la mormântul Doamnei Elena Cuza, iar mai apoi, de la ora 12:30, se va desfãsura Simpozionul „Elena Cuza, Doamna României – Profil de Epocã”. Avem invitati mai multi oameni de culturã, printre care prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, prof. Costin Clit, muzeograful Maria Popa. La ora 17:00, se va oficia Taina Sf. Maslu. A doua zi, va avea loc o nouã slujbã, Sfintele Moaste urmând sã plece înapoi în capitalã la ora 17:00″, a declarat Mona Bujor, primarul comunei Solesti.

Elena Cuza, emblema comunei Solesti

Elena Cuza, Prima Doamnã a României, este emblema comunei Solesti. A copilãrit aici, s-a cãsãtorit cu Alexandru Ioan Cuza în biserica construitã de familia ei lângã conac si a fost înmormântatã în curtea acesteia, asa cum si-a dorit: cu ceremonial religios simplu si fãrã onoruri oficiale. Într-un raport al Protoieriei Vaslui, citat de Maria Popa si Doina Rotaru în revista Acta Moldaviae, a fost descrisã înmormântarea Doamnei Elena Cuza, un „model de credintã, virtute si patriotism”, care „va trãi în inima poporului român, cât timp va exista”: „În dimineata zilei de 4 aprilie, „trenul special care aducea de la Piatra Neamt corpul neînsufletit al Domnitei si pe membrii familiei ei” a fost întâmpinat în gara Vaslui de corul Societãtii „Lira”, care a intonat imnul „Hristos a Înviat” si s-a rostit un „Trisaghion” de cãtre protoiereu. Sicriul din lemn (de stejar masiv) cu trupul neînsufletit a fost transportat cu un car funebru, care a strãbãtut orasul Vaslui, „îmbrãcat în haina de doliu” (str. Stefan cel Mare), în sunetul clopotelor de la toate bisericile din oras si din întreaga eparhie, însotit de membrii familiei, mari personalitãti si locuitorii localitãtilor strãbãtute. (…) Trupul neînsufletit al Doamnei Elena Cuza, îmbrãcat într-o rochie simplã de culoare neagrã, a fost depus în „groapa boltitã” a mamei sale din fata bisericii”, se aratã în articolul „Contributia familiei Rosetti-Solescu la viata religioasã a satului Solesti”, semnat de Maria Popa si Doina Rotaru în revista Acta Moldaviae (2017).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. AVERTISMENT CĂTRE JURNALIȘTII CORUPȚI!

    Când va ieși mulțimea în stradă și va protesta atacându-vă și voi, să vă aduceți aminte cum nu i-ați lăsat să se exprime liber și le-ați șters opiniile. Să vă aduceți aminte cui ați ținut partea, mai ales la cheltuirea banului public. Acest gest urât și corupt pe care-l faceți să nu credeți că este neobservat și va fi uitat. Chiar dacă mulți tac și nu spun nimic, aceata nu înseamnă că nu vă văd și nu vă judecă. Din punctul meu de vedere v-ați depărtat de misiunea voastră privind imparțialitatea jurnalistică predată la universitate.

    • Misiunea reala a jurnalistilor este intotdeauna si oriunde inblume aceea de propaganda a regimului sub care servesc , iar biserica face parte din aparatul de pacificare si control al populatiei – militia , serviciile secrete , armata , falsul sistem judecatoresc si legislativ , adica dictatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.