spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Penalii de la Episcopia Husilor

- Advertisement -

DOVEZI În urmã cu câteva zile, preotii rãzvrãtiti din judetul Vaslui au reusit sã punã mâna pe statele de platã din ultimii sapte ani. Secretariatul de Stat pentru Culte Bucuresti le-a pus la dispozitie dovada cã, în tot acest timp, altcineva a semnat în locul lor în ziua de salariu. Astfel, Serviciul de Investigare a Fraudelor Vaslui a început urmãrirea penalã în cazul a douã contabile, de la Protoieria Husi si fosta Protoierie Fãlciu, precum si împotriva fostei casiere de la Protoieria Fãlciu, nimeni alta decât sotia preotului Petru Ioan. În lumina ultimelor evenimente, acesta din urmã a fost demis din functia de protopop în cursul lunii ianuarie.

Trei preoti din judet au refuzat sã mai tinã capul plecat si, dupã ani de zile în care au fost pãcãliti de sefii ierarhici, au cerut în instantã sã li se plãteascã salariile oprite în mod abuziv. Doi dintre preoti au fost suspendati din functii, pentru îndrãzneala lor. Acum, ei au dovada cã demersul lor nu este unul nefondat. „Am fãcut o cerere la Secretariat si, în urma acestui demers, am primit aceste liste de platã, conform cu originalul si am constatat cã, din 2005 pânã în prezent, nu e decât o semnãturã autenticã. Nu înteleg motivul pentru care ne-au fost ascunse aceste state de platã ca justificare pentru Culte atâtia ani si de ce nu ne-au fost înmânate spre semnare asa cum ar fi trebuit sã facem. Se gãsesc sume total strãine nouã, pentru cã noi nu am ridicat niciodatã aceste sume si nici nu ni s-a explicat modul de calcul în ceea ce priveste salarizarea noastrã, dar probabil cã aceste aspecte se vor deslusi în instantã si în procesul penal pe care l-am intentat împotriva conducerii fostului Protopopiat Fãlciu si Protopopiatului Husi. Pretentiile sunt mai mult de ordin moral. Noi dorim sã se facã luminã, în sensul cã nu este posibil sã se întâmple astfel de lucruri la noi în Bisericã. În plus, vorbim si de modul în care noi am fost tratati, modul în care nu am fost ascultati de nimeni de am fost nevoiti sã recurgem la aceastã cale, sã atacãm în instanta civilã o problemã salarialã, o problemã pe care am fi putut sã o rezolvãm în sânul Bisericii. Tãcerea timp de atâtia ani a venit ca un rãspuns la santajul protopopului Petru Ioan, care prin mijloace meschine îndreptate împotriva noastrã în mod repetat, ne-a fãcut sã nu putem renunta la aceste actiuni si sã ne cãutãm dreptatea. Vom merge mai departe, pânã când instanta bisericeascã si instantele civilã si penalã vor face dreptate, vor face luminã, cu sigurantã”, a declarat preotul suspendat, Lucian Botez, de la parohia Bozia.

„Am încredere în Dumnezeu si în Justitie!”

Tânãrul preot e sustinut de colegul sãu de la Sãrãteni, preotul Dumitru Turcanu, care a început lupta în instantã cu mai-marii Episcopiei Husilor, în urmã cu mai bine de un an de zile. „Sperãm sã obtinem dreptatea, pentru care am nãdãjduit si vom merge în continuare. Am început demersurile pentru a vedea ce se întâmplã cu salarizarea noastrã, un subiect tabu care nu se discuta, din 2010, din octombrie. Am fãcut demersuri repetate la Protoieria Fãlciu la dna contabilã, la pãrintele protopop Petru Ioan, la pãrintele consilier Raritã, apoi în ianuarie 2011 am fost în audientã la Preasfintitul Corneliu. Prin memoriu scris si verbal am adus la cunostintã cã se sustrag bani din salarizarea preotilor si am dat exemplul meu, cu sumele care erau atunci pe statele de platã. La trei sãptãmâni, drept mãsurã, mi s-a retras indemnizatia de la stat, ca si o lectie din partea Episcopiei, pentru demersurile fãcute pentru a lãmuri aceastã problemã salarialã. Am înaintat si cãtre Mitropolia Moldovei un memoriu, rãspunsul a fost pentru a solutiona Centrul Eparhial Husi, ca în cele din urmã sã se ajungã în instantã, datoritã faptului cã din februarie 2011 nu mai aveam drepturi salariale din partea statului. Era o situatie discriminatorie pentru cã Parohia Sãrãteni pe care o pãstoresc e o parohie cu venituri reduse. O sã stabileascã instanta în ce mãsurã s-a fãcut salarizarea si în ce mãsurã nu s-a fãcut si, eventual, corecturile necesare care se vor face. Avem sperante în Dumnezeu, în justitie si în tot ceea ce tine de dreptate pentru cã este o luptã nedreaptã”, a spus preotul Turcanu. Dacã ani la rând nu a existat nicio grabã pentru rezolvarea acestei probleme, în noiembrie anul trecut, cei doi au fost chemati la judecata Consistoriului Eparhial Husi si, într-o singurã zi, spun ei, s-a fãcut totul. Mai mult, nici nu a fost necesarã prezenta lor. Ei spun cã degeaba au cerut amânãri, lãmuriri, documente prin care sã-si sustinã nevinovãtia. Au fost suspendati din functii si nu le-a rãmas la îndemânã decât o solutie: instanta de judecatã.

Cad primele capete

Douã contabile si o casierã, nevasta preotului Petru Ioan, sunt cercetate acum penal pentru abuz în serviciu. Potrivit unor surse neoficiale, una dintre femei a recunoscut deja în fata politistilor cã ea a semnat respectivele state de platã. Urmeazã o expertizã contabilã. „În dosarul penal aflat în lucru la Serviciul de Investigatii a Fraudelor Vaslui s-a început urmãrirea penalã fatã de trei functionari din cadrul unor protopopiate sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. În ceea ce priveste sumele retinute, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, pentru a fi clarificate aspectele semnalate de preoti”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Pe data de 9 februarie, la Vaslui, se va consuma un nou termen în procesul civil în care cei doi preoti îsi cer drepturile salariale si solicitã daune morale, urmare a unei situatii nefiresti în care se aflã de ani de zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

75 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.