Pensii 2021. Valoare istorică a pensiilor private din România. S-a depăşit pragul de 80 de miliarde de lei

Rezultatele unui studiu realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că pensiile private din România au ajus la o valoare istorică, depăşind în premieră pragul de 80 de miliarde de lei.

Pensii 2021.Conform datelor, luna trecută a fost prima lună în care fondurile de pensii private obligatorii Pilon II au avut  o creştere 33%, respectiv 20 miliarde de lei, faţă de luna martie a anului trecut.

Evoluţia a fost susţinută pe de o parte de revenirea unor cotaţii din portofoliul fondurilor de pensii Pilon II, potrivit datelor ZF preluate de Mediafax dar şi de viramentele trimise de salariaţii români, de circa 750 mil. lei în medie, spune Adevărul.  

Pe de altă parte, pe parcursul lunii martie 2021, activele fondurilor de pensii private Pilon II s-au majorat cu 3  miliarde de lei faţă de februarie 2021, arată datele ASF.

La martie 2021, fondurile de pensii private Pilon II aveau investiţii de 52 mld. lei în titluri de stat (65% din total), alte 19 mld. lei în acţiuni, investite în cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti (24%), dar şi obligaţiuni corporative de 3 mld. lei (3,6%), depozite bancare de 1,6 mld. lei (2%) şi alte plasamente.

Modelul cadru al contractului individual de muncă a fost modificat, astfel că angajatorul trebuie să informeze salariatul, la momentul încheierii contractului, cu privire la obligaţia angajatului de a adera la un fond de pensii administrat privat, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că angajaţii au astfel varianta de a decide ei înşişi la ce fond de pensii administrat privat să se înscrie, în loc să fie repartizaţi aleatoriu de sistem.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii şi este extrem de important să se informeze şi să opteze în cunoştinţă de cauză pentru un fond privat care să îi administreze aceşti bani, economisiţi de-a lungul carierei, pentru a-şi suplimenta veniturile în momentul pensionării. (…) Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare şi de conştientizare a angajaţilor că au această opţiune, astfel încât să poată să-şi decidă singuri viitorul, alegând conştient în loc să fie repartizaţi aleatoriu de către sistem”, a afirmat Raluca Turcan. ….https://www.romaniatv.net/pensii-2021-valoare-istorica-a-pensiilor-private-din-romania-s-a-depasit-pragul-de-80-de-miliarde-de-lei_5428638.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ