Pensionarii din Vaslui, nemultumiti de o eventualã majorare a pensiilor cu 10%: “e foarte putin, vom iesi în stradã”

NEGOCIERI… Liderul pensionarilor din judetul Vaslui anuntã proteste în stradã, dacã Guvernul nu va majora pensiile cu 40%, asa cum prevede legea. “Federatia Nationalã a Pensionarilor din România a cerut Guvernului României o întâlnire cu presedintii federatiilor nationale reprezentative, pentru a clarifica situatia majorãrii punctului de pensie de la 1 septembrie. Sãptãmâna aceasta asteptãm un rãspuns, dacã nu va veni sau dacã au de gând ca majorarea sã fie de doar 10%, un procent foarte mic, începem protestele. Vom iesi si în stradã, nu avem altã solutie, pentru cã pensionarii nu au cu ce sã trãiascã”, a declarat Ioan Stamate, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Vaslui.

În privinta cresterii pensiilor, Ministrul Finantelor, Florin Cîtu, a declarat recent cã existã douã scenarii. Primul – o crestere cu 10% de la 1 septembrie (în loc de 40%, cât prevede actuala lege a pensiilor votatã anul trecut de PSD), scenariu despre care Cîtu a spus cã “si asa reprezintã un efort enorm, având în vedere starea economiei si faptul cã veniturile la buget scad”. Ministrul Finantelor nu a vrut sã prezinte si al doilea scenariu, despre care a lãsat sã se înteleagã cã va presupune tot o crestere, adãugând cã i-l va prezenta mai întâi premierului Orban. “Acest proiect de lege a fost fãcut fãrã sursã de finantare si dezechilibreazã major situatia economicã a României în acest an si în anii viitori. Voi prezenta douã scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale. Primul scenariu e o crestere cu 10% a pensiilor, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi. 10% e ce poate sustine acest buget, desi, când veniturile scad, si acesta reprezintã un efort enorm. Decizia va fi luatã de guvern”, a spus Cîtu. “Îmi doresc sã crestem pensiile anul acesta, existã o asteptare, dar acum toatã economia suferã. O pãrere personalã: putem face tot felul de nebunii, cum face PSD, e usor sã arunci cu bani. Dar o crestere cu 40% a pensiilor ar avea un impact bugetar de aproape 50 miliarde de lei anul viitor”, a mai spus ministrul Finantelor.

Ministerul de Finante: “Majorarea pensiilor ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice”

Agentia de evaluare financiarã Standard & Poor’s (S&P) considerã cã Guvernul nu va putea majora pensiile cu mai mult de 10% din toamnã, în loc de 40% cât era prevãzut, în raportul prin care a confirmat ratingul României la “BBB-/A-3”, cu perspectivã negativã. Evaluarea agentiei subliniazã cã majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma sã aibã loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice. Nu în ultimul rând, agentia de rating apreciazã cã politica fiscalã expansionistã promovatã începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o tarã din categoria pietelor emergente, precum si la erodarea sustenabilitãtii finantelor publice în România. “În perioada urmãtoare, Ministerul Finantelor Publice va continua demersurile de implementarea mãsurilor pentru înlãturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si a celor necesare pentru repornirea rapidã a economiei României”, a completat ministrul Finantelor. Agentia considerã cã factorii principali care ar putea contribui la îmbunãtãtirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidãri fiscale reale, care sã conducã la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a României. Totodatã, Standard & Poors anticipeazã o revenire treptatã a economiei începând de la mijlocul acestui an si o reluare consistentã a cresterii PIB din 2021, în jur de 4%.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ