32 C
Vaslui
29-iun.-2022

Pentru prima datã în pat, dupã ani buni pe strãzi

SALVATI De când a început actiunea”Boshetarul”, zeci de persoane fãrã cãpãtâi au fost adunate de pe strãzi, din gãri sau de lângã spitale de cãtre politistii comunitari vasluieni.

Chiar dacã în unele cazuri, oamenii legii au întâmpinat refuz din partea celor care aveau nevoie de sprijin, într-un final, acestia au înteles cã nu sunt nici “arestati” si nici transportati în spitale, asa cum au crezut initial. La Vaslui, oamenii strãzii sunt adãpostiti pe strada Castanilor, în Centrul de Primiri Urgente a Copiilor Abuzati. De când a dat gerul, politistii au reusit sã adune de pe strãzi peste 13 persoane care nu au locuintã sau care au fost abandonate de familie, practicând cersetoria, ca sã poatã supravietui. În afara celor doi bãieti care-si fac veacul la barurile din Crucea Gãrii, restul sunt bãrbati, buni de muncã. Chiar dacã unii au doar 19 ani, iar altii 40, preferã traiul usor, fãrã sã dea socotealã nimãnui.

“Nu-mi vine sã ies prin oras, de fricã sã nu-mi ocupe altcineva locul”

“Asearã am fost adus aici. Stãteam în sala de asteptare din garã, pentru cã nu aveam unde sã mã duc, acasã nu mai am ce cãuta, mã bat pãrintii de mã usucã! Îmi place foarte mult aici, în adãpost, am fost primit cu cãldurã. Am dormit dupã mult timp pe un pat, pânã acum dormeam numai pe jos, pe cartoane. Am primit si mâncare caldã, lapte cu melci, de abia astept sã stau la masa de prânz. Dacã ar fi dupã mine, as sta permanent aici. Sper sã pot sã mai rãmân câteva zile mãcar, nici nu-mi vine sã ies prin oras, de fricã sã nu-mi ocupe altcineva locul”, spune Ionel Macarie, unul dintre oamenii strãzii gãzduiti în adãpost.

“Nimeni nu a vrut sã mã angajeze”

“Nu am familie. Am capul crãpat în douã, de la o bãtaie. Ieri am scãpat de la Psihiatrie, acolo e mai rãu ca la puscãrie. Politia comunitarã m-a descoperit în locul unde stau de mai bine de 7 ani. Când au venit sã mã ia, am crezut cã mã interneazã iar la nebuni, m-am speriat. Eu nu am lucrat niciodatã, nimeni nu a vrut sã mã angajeze, sunt de la Casa de Copii. E foarte bine aici, am fãcut dus, am televizor, sunt conditii excelente. Am ajuns aici degerat, jumatãte din picioare erau vinete, însã am avut noroc cã am fost adus la cãldurã la timp. Dacã se face cald, o sã plec de aici. Eu fumez, mai beau, iar aici este totul strict, avem interdictie”, a declarat Gheorghe, un alt boschetar ajuns la adãpost.

Apel cãtre vasluieni pentru salvarea celor fãrã adãpost

Strângerea oamenilor strãzii este împiedicatã si de indiferenta trecãtorilor, care ar putea da o mânã de ajutor politistilor comunitari. Ba chiar, boschetarii sunt cei care refuzã sã se expunã de frica pierderii câstigului frumusel obtinut de pe urma cersetoriei. “Oricine poate suna la Politia Comunitarã, reprezentantii acestei institutii se aflã localizati în toate zonele. Lumea care vede cãzute în zãpadã persoane, chiar în stare de ebrietate, sã ia legãtura cu noi sau cu Politia Comunitarã, sã-i aducã la noi în adãpost. Aici, au asigurate cazarea, masa, precum si asistenta medicalã. Numai într-o zi au fost aduse la noi 10 persoane, si încã mai vin. Pe copii îi ajutãm sã-i reintegrãm în familie, i-am reînscris la scoalã, însã acestora le-a intrat în sânge viata de stradã. Asta pentru cã ei câstigã din cersetorie, zilnic si pânã la 700.000 de lei vechi”, a declarat Mihaela Stângaciu, sef CPRUCANE Vaslui. “În centrele noastre ajung temporar numai persoane care nu au adãpost, nu avem dezvoltate servicii speciale pentru acestia, sã-i putem gãzdui permanent. Astfel de adãposturi pentru oamenii strãzii au fost înfiintate la Vaslui, la Bârlad si Husi. Asigurãm în continuare servicii de asistentã socialã celor care nu beneficiazã de sprijin”, a declarat Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al Directiei Judetene de Protectie a Copilului Vaslui. Multi se interneazã în spitale, unde primesc hranã, cazare si asistentã medicalã.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here