spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Pericolele mai putin cunoscute ale caniculei

- Advertisement -

Numarul toxiinfectiilor a crescut in ultima perioada, din cauza alimentelor pastrate necorespunzator. „Carnea isi mai modifica mirosul, insa celelalte produse mai greu, asa ca oamenii apuca sa le consume fara sa-si dea seama ca nu-s bune”, spune un medic de boli infectioase. In plus, medicii recomanda o atentie sporita si la deshidratare, pe langa apa este indicat consumul moderat de sare. Tot canicula a inmultit cazurile de leptospiroza.

Tot mai multe persoane ajung la spital cu probleme din cauza consumului de alimente care nu sunt pastrate in conditii propice. Astfel, din cauza temperaturilor ridicate, produsele alimentare pe baza de oua, lactate si derivate ale lor pot deveni extrem de periculoase pentru organism. De asemenea, medicii avertizeaza asupra faptului ca deshidratarea din cauza caniculei poate duce la probleme extrem de serioase. Tot canicula se face vinovata si de dublarea numarului de cazuri de leptospiroza la persoane care s-au scaldat in ape statute si foarte calde.

Toxiinfectii si deshidratare

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infectioase spun ca in ultima perioada au avut nevoie de ingrijiri medicale foarte multi pacienti cu probleme cauzate de alimentatia necorespunzatoare. „Alimentele pe baza de oua, lapte si derivate ale lor trebuie pastrate la o temperatura de aproximativ 4-8°C, altfel pot cauza probleme. Avem in aceasta vara mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare la grupuri de persoane care consuma aceleasi alimente. Cele mai frecvent incriminate sunt carnea, laptele si derivatele lui, inghetata si dulciurile cu crema. Carnea isi mai modifica mirosul, insa celelalte produse mai greu, asa ca oamenii apuca sa le consume fara sa-si dea seama ca nu-s bune”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, sef de sectie in Spitalul de Boli Infectioase. Astfel, medicii recomanda ca, in cazul unei senzatii de greata, fara alte simptome, sa se forteze chiar varsatura, pentru ca asa se elimina o parte din alimentele stricate inainte ca toxinele sa ajunga in tot organismul. Daca greata si varsaturile continua si apar si scaunele diareice, atunci se impune prezentarea la medic. De altfel, diareea este si un semn al deshidratarii organismului, pe langa transpiratia abundenta. Medicii spun ca au avut multe cazuri de sindroame diareice care au dus la o deshidratare puternica dupa consumul excesiv de medicamente sau din cauza caniculei. „Cei mai expusi sunt copiii, cei care au deja afectiuni digestive, si cei cu alimentatie haotica. Deshidratarea care este insotita de tulburari electrolitice poate duce la fibrilatie atriala si chiar la moarte subita, astfel ca pacientii cu afectiuni cardiace trebuie sa fie foarte atenti”, a mai spus medicul. Astfel, in cazul in care apare deshidratarea, medicii recomanda si consumul moderat de sare, pe langa hidratarea cu apa. „Primul semn al deshidratarii e durerea musculara. Prin transpiratie, varsaturi, diaree se pierd multe saruri care sunt necesare organismului, astfel ca e recomandat consumul de sare, doar atat cat sa i se simta gustul in mancare, nu trebuie facut abuz. Sarea reechilibreaza apa in organism si astfel se redreseaza tensiunea pacientului”, a adaugat dr. Hurmuzache.

20 de cazuri de leptospiroza

De asemenea, medicii infectionisti spun ca din cauza caniculei a crescut si numarul cazurilor de leptospiroza in acest an. „Canicula si seceta au dus anul acesta la o scadere a nivelului apelor statatoare si la o incalzire a lor, deci acea apa a devenit mediu propice dezvoltarii leptospirelor. Persoanele care s-au scaldat in astfel de ape sau pielea cu diverse leziuni a intrat in contact cu acea apa s-au imbolnavit de leptospiroza, unele dintre cazuri fiind chiar foarte grave”, a spus medicul. Astfel, de la inceputul acestui an, medicii spun ca au avut aproximativ 20 de cazuri de leptospiroza, dublu fata de anul trecut. Spre deosebire de anul trecut, acum s-a inregistrat si un deces, la un pacient care lucra la o ferma piscicola in Botosani. Alte trei cazuri au fost grave, ajungandu-se pana la insuficienta renala, insa pacientii au reusit sa-si revina dupa ce au primit tratament. Ceilalti pacienti diagnosticati cu leptospiroza au avut forme mai usoare de boala.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.