Permis auto 2021: Anul acesta, carnetul de șofer se obține în condiții noi

Anul încheiat de puțină vreme a adus o serie de modificări importante în ceea ce privește regulile pentru redobândirea permiselor auto sau sumele ce trebuie plătite pentru obținerea lor. Apoi, pe lângă celelalte noutăți, s-a stabilit că permisele obținute în Marea Britanie pot fi preschimbate, în continuare, în România, fără să fie nevoie de susținerea unui examen sau test, chiar și după Brexit.

1. Tarifele pentru permisele auto și certificatele de înmatriculare sunt mai mari și se plătesc altfel

Din vara lui 2020, cei interesați de obținerea permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare trebuie să plătească taxe mai mari.

Concret, tarifele valabile din iunie 2020 sunt:

  • 89 de lei pentru obținerea permisului auto (înainte era 68 de lei);
  • 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare (înainte era 37 de lei).

Tot legat de taxe, din toamna lui 2020, cele pentru permisul auto, certificatele de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie nu se mai pot achita la ghișeele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Asta înseamnă că cei interesați de eliberarea unor noi acte trebuie să plătească înainte taxele și să aibă la ei dovada efectuării plății.

Din luna septembrie 2020, mai multe taxe, inclusiv cele pentru permis de conducere, certificat de înmatriculare, autorizația de circulație provizorie sau pentru pașaport, se pot plăti prin platforma ghiseul.ro.

Totodată, DRPCIV dă posibilitatea celor interesați, începând cu ultima lună a lui 2020, de a plăti taxele pentru eliberarea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare şi pentru autorizaţia de circulaţie provizorie și pe site-ul instituției.

Plata se poate efectua accesând site-ul www.drpciv.ro, servicii online – plăți sau la finalizarea programării online la ghișeu, utilizând cardul bancar.

Astfel, acum, pe lângă plata pe site-ul DRPCIV, taxele amintite se pot plăti prin intermediul mijloacelor de plată online, a mandatului poştal, prin intermediul unităţilor CEC Bank sau a terminalelor de plată ZebraPay.

2. O listă nouă cu unitățile medicale în care se obține fișa medicală pentru permisul auto

Tot spre sfârșitul lui 2020, autoritățile au publicat o nouă listă a unităţilor medicale din ţară autorizate să elibereze fişa medicală pentru obţinerea sau preschimbarea permisului de conducere.

Concret, lista cuprinde 619 unităţi medicale din întreaga ţară, însă nu toate dintre acestea au fost autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.

Fișa medicală este necesară pentru schimbarea unui permis expirat cu unul cu o nouă valabilitate, dar nu și pentru situațiile în care permisul auto a fost furat, deteriorat, pierdut sau titularul şi-a schimbat numele.

3. Reguli noi pentru redobândirea permiselor suspendate

Șoferii care au permisul suspendat și vor să recapete mai repede dreptul de a conduce trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Interesant este că, spre deosebire de ce se-ntâmpla înainte, acum, cererile sunt soluționate în cel mult cinci zile de la depunere. …https://avocatnet.ro/articol_56840/Permis-auto-2021-Carnetul-de-%C8%99ofer-se-ob%C8%9Bine-anul-acesta-in-condi%C8%9Bii-noi.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ