spot_img
spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
18-mai-2024

Pescarii vasluieni, tãiati la portie!

- Advertisement -

Prohibitia la pescuit aduce reguli noi pentru pescarii vasluieni

INTERZIS LA PRUT Pescarii vasluieni vor putea sã-si arunce unditele în numai 394 de kilometri de apã curgãtoare fatã de cei 756 de kilometri, cât aveau la dispozitie anul trecut. “Au fost discutii aprinse la Ministerul Mediului privind unele râuri din judet asa cã noi am hotãrât sã obtinem autorizatie numai pentru râurile Prut, Bârlad si Vasluiet”, spune Gheorghe Apetroaiei, directorul Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Vaslui. O sectiune din Prut a fost declaratã zonã de refacere biologicã. Prohibitia la peste se instituie din 4 aprilie în habitatele piscicole naturale pe o perioadã de 60 de zile, iar în apele frontierã de stat pentru 45 de zile. Prin exceptie, prohibitia pe râul Prut va începe mai devreme, pe 1 aprilie, si va dura 90 de zile

În unele râuri din judet s-a pescuit prea mult si existã riscul disparitiei faunei acvatice. “De aceea am obtinut autorizatiei numai pentru 394 de kilometri de apã curgãtoare si numai pentru râurile Prut, Bârlad si Vasluiet. Oricum, sI în aceastã situatie pescarii sportivi vasluieni au destulã apã curgãtoare pentru merge sã se recreeze”, spune Gheorghe Apetroaiei, directorul AJVPS Vaslui. Astfel, pescarii din judet vor putea arunca unditele, dupã perioada de prohibitie, numai în râurile Bârlad (pe o lungime de 165 km, între localitãtile Bãcesti si Tutova), Prut (pe o lungime de 190 de kilometri între localitãtile Drânceni si Cârja) si Vasluiet (o lungime de 39 de km, între Rediu Galian-Codãiesti – Vaslui). AJVPS Vaslui poate elibera tichete de pescuit în aceste ape pânã pe 7 martie 2016. Un tichet de pescuit costã 30 de lei pentru adulti, 10 lei pentru copii, iar persoanele peste 75 de ani beneficiazã de gratuitate. Evident, mai aveti nevoie si de o vizã nouã pe permisul de pescuit. În orice caz, mai aveti putin timp pentru a vã relaxa “la un peste” deoarece din 4 aprilie, toti pescarii din judet trebuie sã-si pune unditele în cui, recentul ordin al ministrilor Mediului si Agriculturii interzicând, cu unele exceptii, pescuitul de orice fel în toate apele din judet. Se instituie mãsuri de prohibitie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ si familial al oricãror specii de pesti, crustacee, moluste si a altor vietuitoare acvatice în habitatele piscicole pe o duratã de 60 de zile, în perioada 4 aprilie – 2 iunie 2011 inclusiv, si în apele care constituie frontierã de stat, inclusiv în golful Musura, pe o duratã de 45 de zile, în perioada 4 aprilie – 18 mai.

O sectiune din Prut, declaratã zonã de refacere biologicã

Regulile prohibitiei sunt mult mai dure în cazul râului Prut pentru anul 2011. Aici interzicerea pescuitului va dura 90 de zile, între 1 aprilie – 30 iunie inclusiv. Ordinul interzice expres orice fel de pescuit în râul Prut si în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum si în lacul de acumulare Stânca-Costesti. În acelasi timp, actul normativ declarã zonã de refacere biologicã/ zonã de protectie pentru resursele acvatice în tot timpul anului, sectorul râului Prut cuprins între barajul Stânca Costesti si confluenta cu râul Elan,” cu exceptia pescuitului recreativ sportiv care se va desfãsura în afara perioadei de prohibitie”, se aratã în document.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.