Pestă porcină confirmată la porcii mistreți din Fondurile de Vânătoare 15 Roșiești și 18 Florești

ALERTĂ… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză în data de 21 ianuarie, două cazuri de pestă porcină africană (PPA) la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 15 Roșiești și un caz de pestă porcină africană la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 18 Florești, ambele aparținând de Direcția Silvică Vaslui.

După confirmarea diagnosticului au fost întreprinse următoarele măsuri: La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 21.01.2021, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii mistreți.

“Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected], iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail: [email protected] şi poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. Vom reveni cu comunicate ulterioare în funcție de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.”, se menționează în comunicatul trimis către mass media de Ptefectura Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ