NEINTERESANT… Vasluienii nu au fost prea receptivi la programul derulat anul trecut de Administrația Fondului pentru Mediu prin care puteau renunța la mașinile vechi contra unui voucher de 3.000 lei. Deși Primăria Vaslui a avut la dispoziție un buget de 3.000.000 lei pentru plata a 1.000 de vouchere, la final, când s-a tras linia, doar 139 de dosare fuseseră depuse.
Anul trecut, proprietarii de mașini vechi au avut la dispoziție trei programe Rabla: Clasic, Plus și Local. Rabla Clasic și Rabla Plus ofereau reduceri pentru achiziționarea unei mașini noi în schimbul casării unui vehicul vechi. Programul Rabla Local era singurul care acorda un stimulent financiar fără condiția achiziționării unei mașini noi. Dosarele pentru finanțare au fost transmise autorităților locale abia în octombrie, iar unele primării nu au avut fonduri pentru derularea acestui program, în timp ce altele nu au reușit să epuizeze încă fondurile. Prin Rabla Local, proprietarii de mașini vechi au primit o primă de 3.000 de lei, sumă ce a putut fi utilizată liber, fără a fi condiționați să cumpere o mașină nouă. Pentru a îndeplini condițiile programului, mașina trebuia să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani, să aibă o normă de poluare EURO 3 sau mai mică, iar beneficiarul să nu poată achiziționa în următorii 3 ani un autovehicul cu o normă de poluare mai mică de EURO 5. Prin programul Rabla Local, proprietarii de vehicule vechi care au decis să le caseze, au primit o primă de 3.000 de lei, 2.400 de lei de la minister și 600 de lei de la primărie.
Buget pentru 1000 de mașini, solicitări pentru puțin mai mult de 100
Conform datelor disponibile pe site-ul AFM, pentru județul Vaslui au fost aprobate cererile depuse de opt primării, care au solicitat suma totală de 3.360.000 de lei, pentru casarea a 1.400 de mașini. Suma maximă, de 2,4 milioane de lei, a fost obținută de Primăria Vaslui. Cu acest buget, se aștepta ca municipiul reședință de județ să scape de 1000 de rable. Potrivit reprezentanților Primăriei Vaslui, până la data de 22 februarie 2024, doar 139 de contracte au fost încheiate cu proprietarii de mașini vechi, mult sub așteptări. Interzicerea de a achiziționa alte mașini second-hand sau poate valoarea scăzută a voucherului se pare că nu prea i-au atras pe vasluieni, care au spus “pas” programului. Celelalte UAT-uri din județ care au aplicat pentru programul “Rabla Local” au fost: Bârlad (240.000 lei pentru 100 de mașini), Lunca Banului, Laza, Fălciu, Ivești, Lipovăț și Deleni, fiecare UAT din rural optând pentru casarea a 50 de mașini.
anu ăsta , pa, la revedere, nu?