16.8 C
Vaslui
02-oct.-2022

Peste 1000 de semnãturi pentru demiterea primarului! (video, facsimil)

- Advertisement -

Primarul de la Pungesti e „pe ducã”

REFERENDUM Ieri, la Prefectura Vaslui a fost depusã o cerere semnatã de peste o mie de locuitori din Pungesti care cer organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului în functie, Mircia Vlasã. Reprezentantii cetãtenilor din Pungesti care au semnat aceastã cerere au fost primiti de prefectul Radu Renga, cãruia i-au explicat punctual problemele cu care se confruntã comunitatea si motivele pentru care cetãtenii din comunã considerã cã actualul primar nu-i mai reprezintã. Principalul „capãt de acuzare” este faptul cã primarul si-a închiriat terenul, obtinut doar el stie cum, companiei americane în vederea amplasãrii sondelor.

La initiativa unor consilieri locali din Pungesti, peste 40% din cetãtenii cu drept de vot din comunã au semnat o cerere cãtre prefecturã prin care cer demiterea primarului Mircia Vlasã. În doar câteva zile, au fost strânse 1004 semnãturi care au fost anexate la cererea adresatã prefecturii de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului. „Ar fi fost mai multe semnãturi, dar s-a întors primarul din concediu, si a început sã facã presiuni asupra cetãtenilor, în special la cei din satul Pungesti, cel mai mare din comunã. Chiar si asa, s-au strâns semnãturi de la peste 25% din locuitorii cu drept de vot din fiecare sat component al comunei Pungesti, ba, mai mult, de exemplu, la Armãsoaia si Silistea, numãrul celor care sunt de acord cu aceastã initiativã depãseste 65 – 70%”, a declarat consilierul local Cãtãlin Stamate, unul dintre initiatorii actiunii de demitere a primarului în functie. Cetãtenii imputã primarului Vlasã cã, de când este în functie, nu a accesat nici un proiect de finantare cu fonduri europene pentru dezvoltarea comunei. Altã nemultumire a pungestenilor este faptul cã, încã de când compania americanã Chevron si-a anuntat intentia de a începe explorarea gazelor de sist pe un perimetru din apropierea satului Silistea, primarul brusc si-a luat concediu de odihnã, asta în timp ce concetãtenii sãi protestau zi si noapte în stradã, blocând interventia utilajelor trimise sã pregãteascã amplasarea sondelor. Mai mult decât atât, primarul Mircia Vlasã, în loc sã respecte opinia majoritãtii concetãtenilor sãi, care nu sunt de acord cu metoda fracturãrii hidraulice ce urmeazã a fi folositã de compania americanã pentru exploatarea zãcãmântului de gaze de sist aflat în subsolul comunei, si-a concesionat propriul teren cãtre Chevron, o suprafatã de 1,9 ha, pe care ar trebui sã înceapã explorarea zãcãmântului de gaze de sist.

Nemultumiri mai vechi

Un alt motiv pentru care locuitorii comunei au fãcut cererea de organizare a referendumului pentru demiterea primarului este faptul cã sunt nemultumiti de modul discretionar în care primarul, aflat la al treilea mandat, conduce destinele comunei. „Principala preocupare a primarului Vlasã este aceea de a-i afla pe cetãtenii care nu l-au votat pentru a lua anumite mãsuri împotriva acestora cum sunt: le refuzã cererile pe drepturile pe care le au (lemne, ajutor social), eliberarea de adeverinte de orice naturã, autorizatii de construire etc. De fiecare datã, le spune oamenilor sã se ducã la contracandidatii lui pentru a le rezolva problemele” se aratã în cererea de demitere, însotitã de semnãturile oamenilor din comunã, cerere înaintatã prefectului judetului Vaslui. Dupã depunerea cererii însotitã de cele peste o mie de semnãturi la registratura Institutiei Prefectului Judetului Vaslui, reprezentantii cetãtenilor, consilierul local Cãtãlin Stamate, si Constantin Spiridon, au fost primiti în audientã de cãtre prefectul Radu Renga. Cei doi i-au explicat prefectului motivele pentru care s-a ajuns la situatia în care, la ceva mai mult de un an de la alegerile locale, locuitorii comunei sunt nemultumiti de activitatea primarului, cel ales, în iunie anul trecut, sã le reprezinte interesele. Prefectul le-a promis cã va examina cu mare atentie cererea fãcutã pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului în functie, cu atât mai mult cu cât solicitarea are acordul a peste 40% din totalul votantilor din comunã.

DOMNULE PREFECT,

Subsemnatii, conform listelor alãturate, în calitate de cetãteni ai comunei Pungesti, vã rugãm sã declansati procedura de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasã, motivat de urmãtoarele

1.Domnul primar nu ne-a consultat dacã suntem de acord cu explorarea gazelor de sist. Profitând de faptul cã a obtinut în mod fraudulos din rezerva primãriei o suprafatã de 1,92 ha teren a fost de acord în dispretul consultãrii cetãtenilor sã dea undã verde explorãrii gazelor de sist. Precizãm cã în timpul campaniei electorale, pentru obtinerea mandatului în curs, primarul a promis electoratului ca, în cazul în care se va face o cerere de explorare a gazelor de sist pe teritoriul comunei, va organiza un referendum din banii firmei care va explora, motivând cã primãria nu dispune de banii necesari, pentru ca cetãtenii comunei sã-si spunã pãrerea despre aceastã chestiune, existând probã video în acest sens. Numai în cazul în care cetãtenii comunei vor fi fost de acord într-un procent semnificativ abia atunci, ar fi angajat comuna în acest proiect al explorãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Domnul primar a ascuns cetãtenilor comunei faptul cã a devenit proprietar asupra terenului în suprafatã de 1,92 ha, facilitând autorizarea explorãrii gazelor de sist prin punerea la dispozitia firmei Chevron a terenului din proprietatea sa. Profitând de functia pe care o detine, a determinat-o si pe Popescu Lenuta, vecina sa de teren care detine 5000 mp teren sã punã la dispozitia firmei Chevron suprafata respectivã pentru acelasi scop. Considerãm cã neconsultarea cetãtenilor pe o chestiune de larg interes reprezintã un abuz în serviciu foarte grav pentru care trebuie sã rãspundã în fata cetãtenilor comunei care l-au mandatat sã militeze pentru interesele lor, si nu cele personale. Precizãm cã domnul primar a primit din partea firmei Chevron invitatie de a merge în Polonia unde existã si un punct de lucru al societãtii în cauzã, plãtindu-i-se întreaga deplasare. Cu acea ocazie, a lipsit din comunã 5 zile fiind însotit de secretarul primãriei, consilierul personal, doctorul de familie si de alte persoane din anturajul sãu, tinând secret rezultatul negocierilor pe care le-a avut în Polonia cu firma americanã.

2. Un alt motiv de organizare a referendumului în vederea demiterii primarului comunei Pungesti îl reprezintã si conduita sa nedemnã de un primar în functie. Principala preocupare a primarului Vlasã este aceea de a-i afla pe cetãtenii care nu l-au votat pentru a lua anumite mãsuri împotriva acestora cum sunt: le refuzã cererile pe drepturile pe care le au (lemne ajutor social), eliberarea de adeverinte de orice naturã, autorizatii de construire etc. De fiecare datã, le spune oamenilor sã se ducã la contracandidatii lui pentru a le rezolva problemele. Pe bãtrâni îi umileste pur si simplu cu aroganta sa, punându-le întrebãri indecente sau arãtându-le gesturi obscene, iar pe ceilalti cetãteni îi considerã ca fiind niste prosti si betivi. Prin consilierii partidului din care face parte, care sunt postasi si patroni de magazine, exercitã o presiune asupra populatiei amenintându-i cã dacã nu fac ce li spune vor avea ajutoarele sociale sau pentru cãldurã tãiate, pensia sau alocatiile le vor primi mai târziu, iar la magazine nu li se va mai da pe datorie. Nu respectã hotãrârile judecãtoresti, intrând în conflict cu pãrtile care au câstigat, iar cheltuielile de judecatã, dobânzile si penalitãtile de întârziere vrea sã fie suportate de bugetul primãriei, desi culpa îi apartine în totalitate. Preotii din satele noastre sunt considerati de acesta “iude”, dar sã nu uite acest “om” cã populatia comunei Pungesti este crestin-ortodoxã si merge la bisericã. Pe parcursul mandatelor de primar, a folosit si foloseste oameni plãtiti din ajutorul social. Totodatã, domnul primar prevalându-se de functia pe care o are nu si-a plãtit integral impozitele si taxele. Foloseste în interes personal masina primãriei, chiar si în concediul de odihnã, depãsind cu mult cota de combustibil aprobatã. La sedintele de consiliu local, prin mijloace nedemne de functia pe care o detine, îsi constrânge consilierii sã voteze numai dupã cum doreste el amenintându-i cã-si vor pierde locurile de muncã (în cazul postasilor) sau li se vor închide magazinele (în cazul patronilor). Prin satele comunei, trece doar în campania electoralã însotit de fanfarã si împãrtind sticle cu bãuturã alcoolicã promitând multe, în restul timpului nemaifiind vãzut decât în incinta primãriei. Noi l-am votat, el ne-a trãdat! Din cauza acestui personaj, în comunã domneste o stare de neliniste profundã, pânã la un haos total fiind chestiune de zile sau chiar ore. În concluzie, populatia din aceastã comunã nu-l mai doreste ca primar. Pentru toate aceste motive si multe altele considerãm cã se impune declansarea imediatã a procedurii de organizare a referendumului în vederea demiterii acestuia, mai ales cã, revenind din concediu, a început sã-i ameninte pe oamenii care au semnat pentru demiterea sa.

Precizãm cã întrunim conditia prevãzutã de art. 70 alin. 4 din Legea 215/2001 cu privire la solicitarea în scris a cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot din fiecare localitate componentã comunei.

În acest sens, depunem alãturat tabelele nominale cu locuitorii comunei Pungesti care solicitã organizarea referendumului în vederea demiterii primarului.

Cu stimã,

cetãtenii comunei Pungesti

conform tabelelor anexate

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.