23.4 C
Vaslui
30-sept.-2022

Peste 3.500 de copii beneficiazã de atelierele de varã organizate de OvidiuRO în întreaga tarã

- Advertisement -

ACTIVITÃTI… Aproximativ o mie de profesori din învãtãmântul prescolar si scolar organizeazã voluntar peste 350 de Ateliere de VarãSotron”, în 40 de judete, printre care si Vaslui. Mai mult de 3.500 de copii participã, în lunile iulie si august, la Atelierele de Varã Sotron” – un modul educational organizat an de an de OvidiuRO, în scopul de a oferi copiilor din comunitãti defavorizate experiente de învãtare prin joc si explorare. Anul acesta, accentul este pe învãtarea remedialã, în special pentru copiii care încep clasa pregãtitoare. Peste 4.500 de cãrti ilustrate au fost distribuite în toatã tara, dar si materiale didactice precum truse geometrice, riglete, seturi de grafice, jocuri despre eco-obiceiuri, fise de activitãti si truse de igienã.

Toate actiunile din cadrul Atelierelor de Varã „Sotron” sunt organizate de profesori voluntari, iar cursurile de formare si materialele educationale sunt puse la dispozitie de OvidiuRO. Atelierele de Varã înseamnã echipe mixte de educatoare si învãtãtori sau bibliotecari, mediatori, profesori de specialitate, logopezi, consilieri sau chiar studenti, care au lucrat cu grupe de maxim 10 copii. Proiectul a fost sustinut anul acesta de Fildas – Catena Grup. Materialele educationale puse la dispozitie de OvidiuRO – de la cãrti ilustrate la jocuri interactive si fise de lucru – rãmân în grãdinite, urmând a fi folosite si pe parcursul noului an scolar. De asemenea, profesorii au participat la sesiuni de formare atât online, cât si în cadrul întâlnirilor regionale – în total, 15 sesiuni sustinute de trainerii si profesorii-formatori OvidiuRO la începutul verii, în toatã tara. Atelierele de Varã „Sotron” dureazã 12 zile, timp de minim trei ore, zilnic. În prima zi are loc lansarea, când copiii si pãrintii cunosc echipa si programul atelierului, dupã care urmeazã zece zile consecutive de activitãti tematice, în care copiii învatã despre vietuitoare, despre naturã, dar si despre cum pot avea grijã de ei însisi. La final, are loc Gala „Sotron”, festivitatea de încheiere, din nou cu participarea pãrintilor. Atelierele OvidiuRO se adreseazã în principal copiilor din grupuri vulnerabile, care încep clasa pregãtitoare în septembrie 2022, dar si elevilor care nu stiu încã sã citeascã.

Atelierele „Sotron” continuã pe tot parcursul lunii august

Atelierele oferã numeroase activitãti în aer liber, explorare prin joc, lecturã, stiinte, muzicã, miscare, si elemente preluate din pedagogia Montessori – într-o abordare integratã, care îi ajutã pe copii sã gãseascã rãspunsuri interesante la întrebarea: „Cine sunt eu?”. Obiectivul Atelierelor este de a încuraja cooperarea, de a structura cunostintele copiilor si, de asemenea, de a le dezvolta curiozitatea si motivatia pentru învãtare. „Anul acesta, Ministerul Educatiei a aprobat si Metodologia de organizare a Programului national pentru prescolari si elevi „Ateliere de varã” (O.M. 678/7 iulie 2022), care a încurajat si mai multe unitãti de învãtãmânt sã organizeze activitãti. Un astfel de cadru legal a oferit mult mai multe posibilitãti copiilor de a participa la activitãti educative, recreative si de timp liber. Totodatã, si anul scolar 2021-2022 a fost tot pandemic, o mare parte dintre cursuri fiind online, ceea ce pentru multi copii din grupuri vulnerabile a însemnat un regres foarte mare, pe care, cu ajutorul echipelor de profesori voluntari, încercãm sã îl recuperãm si sã pregãtim copiii pentru urmãtorul an scolar”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondatoarea Asociatiei OvidiuRO. La editia de anul acesta a Atelierelor de Varã „Sotron”, cele mai active judete sunt Maramures, cu peste 80 de profesori implicati si aproximativ 300 de copii, urmat de Olt si Iasi. Atelierele „Sotron” continuã pe tot parcursul lunii august, iar în partea a doua a lunii, toti profesorii, colaboratorii sau beneficiarii acestor programe sunt invitati sã celebreze împreunã, pe 31 august, Ziua Limbii Române, citind, cu copiii, în atelierele de lecturã, volume semnate de importanti scriitori români.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.