spot_img
30.1 C
Vaslui
21-iul.-2024
spot_img

Peste 340.000 de romani isi sarbatoresc astazi ziua onomastica de Sfantul Dumitru

- Advertisement -

Cei mai multi dintre cei care poartã numele Sfântului Dimitrie (sau Dumitru) sunt bãrbati, informeazã un comunicat al Ministerului Internelor. Astfel cã pe 285.479 români îi cheamã Dumitru, pe 8.563 Miticã, pe 5.483 Dimitrie, pe 1.249 Dumitrache, pe 189 Dimitre sau Dimitri, pe 559 Mitu, pe 270 Mitru etc. Dintre doamnele si domnisoarele care poartã numele Ocrotitorului Bucurestiului, cele mai des întâlnite prenume sunt: Dumitra (34.558), Dumitrita (6.339), Dumitrica (396), Dumitrana (374) sau Demetra (325).

Obiceiuri si traditii de Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este considerat patronul pãstorilor. Este stãpân peste iarna care vine. Dacã jumatate din an stãpâneste Sf. Gheorghe, cealaltã jumãtate este stãpânitã de el. Este ziua soroacelor pentru slujbe si diverse închirieri, încheiate de Sangiorz. Noile învoieli aduc prilejuri de aldamasuri si de veselie. Originea pastoralã a obiceiului este doveditã atât de durata de sase luni a întelegerilor, cât si de cunoscuta zicalã: «La Sângiorz se încaierã câinii, la Sâmedru se bat stãpânii ».

Intrã cãldura în pãmânt si Gerilã începe a-si arãta coltii

Mosii de toamnã (Ajunul lui Samedru): se face pomanã grâu fiert cu unt, lapte sau brânzã. În unele locuri, oamenii fac în ajun foc; se aduce un brad mare cãruia i se dã foc. Femeile împart nuci, pâine, mere, covrigi; În acelasi sat se fac mai multe focuri. Fiecare duce acasã un tãciune pe care îl aruncã in livadã; Se tunde coama cailor pânã la trei ani, ca sã aibã pãr frumos; Celui ce va pãzi aceastã sãrbatoare îi vor fi ferite vitele de stricãciunea lupilor sau oamenii vor fi feriti de boli; De Sfântul Dumitru nu se piaptanã, cã-i primejdios de lupi; Dacã la Sâmãdru este vreme asprã, iarna va fi bunã, altii spun cã de va fi vreme bunã, toamna va fi lungã si frumoasã; Ciobanii care vor sã afle cum va fi iarna îsi astern dulama în mijlocul oilor si se uitã sã vadã ce fel de oaie se va culca pe dânsa. Dacã se va culca o oaie neagrã, iarna va fi bunã; dimpotrivã, dacã se va culca o oaie albã, iarna va fi asprã. De asemenea, dacã luna va fi plinã si cerul acoperit de nori, dacã plouã sau dacã ninge, iarna va fi asprã, cu zãpezi grele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.