Piata Micã din Bârlad si o parte din Piata „Sf. Ilie” nu se mai închid, ci se …deschid! (FOTO)

MÃSURI…Pietele agroalimentare sunt considerate printre cele mai mari surse de îmbolnãvire cu SARS-CoV-2. Nimeni nu respectã nicio regulã de prevenire, nu se poartã mãsti, nu se respectã distantarea fizicã. Comitetul National pentru Situatii de Urgentã (CNSU) a adoptat Hotãrârea 52/2020, care a si fost pubicatã în Monitorul Oficial, prin care vor intra în vigoare noile restrictii pe teritoriul României, anuntate de Klaus Iohannis în debutul sedintei de Guvern de joi, 5 noiembrie. Conform premierului Ludovic Orban, mãsurile vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie. Printre mãsurile luate se numãrã suspendarea activitãtii pietelor care functioneazã în spatii închise. În schimb, activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitarã, este permisã. Asadar, conform declaratiilor fãcute de primul ministru Ludovic Orban si presedintele României, Klaus Iohannis, Pietele din Bârlad (De la Piata Centralã – cea de la boxele de carne si lactate si Piata Micã integral) ar trebui sã se închidã de astãzi. Numai cã, primarul Dumitru Boros si Mircea Iosipescu, directorul DAPPC au gãsit solutii pentru ca sã nu fie afectati comerciantii si producãtorii si nici bârlãdenii sã nu rãmânã fãrã locurile de aprovizionare, în prag de sãrbãtori de iarnã

Ordonanta de Urgentã care vizeazã instituirea unor mãsuri pentru prevenirea si limitarea rãspândirii infectiei cu SARS-CoV-2 a fost publicatã în Monitorul Oficial. Se propune suspendarea activitãtii pietelor agroalimentare în spatii închise, târgurilor, bâlciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comertului cu produse si servicii de piatã în unele zone publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitarã.

Se propune ca, pentru spatiile exterioare în care se desfãsoarã activitãti de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bãuturilor alcoolice si nealcoolice, care au fost amenajate si pot fi asimilate spatiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, le sunt aplicabile în mod similar regulile si mãsurile de protectie sanitarã, din Hotãrârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stãrii de alertã pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum si stabilirea mãsurilor care se aplicã pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La Bârlad nu se închid pietele, ci se deschid!

„Piata Centralã nu se închide în totalitate, doar hala de lactate si cu boxele de carne se închid. Piata Micã, la fel, trebuia închisã. Dar am mers cu domnul primar Dumitru Boros prin aceste piete si am discutat cu comerciantii si producãtorii, pentru a gãsi solutii, sã nu îi afecteze. Am stabilit astfel cã, producãtorii de produse lactate le vor vinde afarã, unde se scot mesele, iar pentru hala închisã, unde sunt boxele cu carne, vom proceda la scoaterea peretilor dinspre Nord si Sud, cu tot cu usi, vom face trasee unice de intrare si iesire, astfel cã producãtorii de carne si produse din carne vor vinde la geamuri, separati de clienti, iar cumpãrãtorii se vor deplasa pe trasee unice, în sigurantã. Evident cã masca devine obligatorie, cine nu se va conforma, nu mai vinde în piatã! Iar cumpãrãtorii vor fi strict supravegheati si, în caz de refuz de purtare a mãstii, vor fi amendati.”, a precizat Mircea Iosipescu, directorul executiv al DAPPC Bârlad. Cu alte cuvinte, conducerea orasului a rezolvat o situatie grea pentru producãtorii si cumpãrãtorii din piete, dar cere respectarea cu strictete a regulilor sanitare pentru prevenirea infectãrii cu virusul SARS-CoV-2 în pietele din oras! Poartã mascã si pãstreazã distantarea fizicã!!
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ